Printre puținele neajunsuri ale gătitului acasă se numără mirosul, fumul și aburii care decurg din acest proces. Toate aceste probleme au însă o singură rezolvare: hotele! O hotă este o necesitate în ziua de azi în orice casă. Iar prețul unei hote nu mai reprezintă un impediment, dat fiind că acum găsești hote la prețuri pentru toate buzunarele.

Dacă ești în căutarea unei hote potrivite pentru bucătăria ta, trebuie să ții cont de mai multe lucruri. Ca orice alte aparate electrocasnice, hotele vin într-o varietate mare de modele și dimensiuni. Și au dotări diverse.

Există două tipuri principale de hote: cele tradiţionale, cunoscute şi sub numele de hote convenţionale, şi cele încorporabile, care sunt de mai multe feluri. Fiecare dintre ele are avantaje şi dezavantaje, iar alegerea depinde în primul rând de mărimea bucătăriei şi preferinţele personale.

Hotele tradiționale sunt cele mai simple și se montează deasupra aragazului. Întrucât au dimensiuni mai mari decât cele încorporabile, se potrivesc doar bucătăriilor de dimensiuni generoase. Și în casele în care aragazul este situat cât mai aproape de geamul bucătăriei.

Hotele încorporabile sunt, la rândul lor, de mai multe feluri: decorative, tip insulă sau telescopice. Acestea au avantajul că sunt mai discrete și ocupă mai puțin spațiu, fiind mascate în mobilier sau în perete.

Cele mai importante funcții ale unei hote sunt:

– circulația aerului:

Există hote cu evacuare, care absorb mirosul și aburii și evacuează în exterior, prin intermediul unui tub/horn. Dezavantajul acestor hote este că necesită intervenții în zidul exterior, conducte suplimentare și cheltuieli mai mari. Alternativa este reprezentată de hotele cu recirculare, care absorb aerul, îl filtrează și apoi îl degajă înapoi în bucătărie. Acestea au o eficiență ceva mai mică și au nevoie de filtre schimbate periodic, dar sunt mai accesibile.

– capacitatea de absorbție:

Aceasta este funcția după care se calculează performanța unei hote. Se măsoară în metri cubi de aer filtrați pe oră. Cele mai multe hote au o capacitate de peste 400 mc/h, însă există modele și de sub 200 mc/h. Evident, cu cât este mai mare capacitatea de absorbție a hotei, cu atât mai bine.

– viteze de ventilație:

Cele mai recomandate sunt hotele cu 2-3 viteze, pentru că nu ai nevoie de aceeași capacitate de absorbție dacă gătești un ou ochi sau dacă faci 2-3 feluri de mâncare în același timp.

Câteva lucruri de care trebuie să ținem cont înainte de alegerea unei hote de bucătărie:

– numărul de metri cubi ai bucătăriei (înălțime x lățime x lungime)

– tipul de ventilație al bucătăriei (dacă există sau nu posibilitatea de evacuare)

– cât de des folosim bucătăria (dacă obișnuim să mâncăm în oraș și gătitul acasă este rar avem nevoi diferite față de o familie care gătește aproape zilnic)

– tipul de bucătărie (în bucătăriile mici, de apartament, optăm pentru hote încorporabile sau cu un volum mai mic, în timp ce în bucătăriile tip insulă avem nevoie de hote mai mari și mai potente)

Related posts

Sistemele de ventilaţie cu recuperare de căldură: centralizate vs. descentralizate

Adina Meyers

Familia Marinescu a ales soluţia vatei minerale bazaltice de la Isover pentru izolaţia noii case

Adina Meyers

Porotherm 36,5 TermoPlus – bloc ceramic cu vata minerala bazaltica

Adina Meyers