Amenajari Exterioare Gradinarit

Despre corecta ingrijire a pomilor fructiferi

Ai o livada, dar esti inca la inceput si nu prea stii cum sa o ingrijesti in mod corespunzator? Atunci noi vom incerca sa iti oferim in cadrul acestui articol cateva sfaturi de baza, care sa te ajute sa ai un punct de plecare. Pana la urma nimic nu este mai placut ca a avea o mica livada la curte, in care sa iti petreci timpul si de unde sa ai „acces” usor la fructe proaspete si sanatoasa.

Ingrijirea speciala a pomilor fructiferi

E bine de mentionat chiar de la inceput faptul ca pomii fructiferi necesita o ingrijire speciala, in functie de tipul lor. De asemenea, ingrijirea lor trebuie sa aiba loc doar in anumite perioade ale anului, lucru valabil si in ceea ce priveste plantarea acestora. De exemplu, cea mai buna perioada pentru plantarea parului este toamna sau primavara, iar in mod normal acesta se altoieste pe un portaltoi de gutui.

La scurt timp dupa plantare se poate observa cum pe tulpina incep sa apara mai multi muguri (lucru care este valabil pentru toti pomii nou plantati), iar atunci cand observam acest lucru e bine sa apelam la „orbirea mugurilor prisositori”, asa cum este cunoscut procesul de eliminare a mugurilor care nu se afla in varf. De ce trebuie facut acest lucru? Deoarece va ajuta in buna dezvoltare a pomului, care isi va canaliza toata energia catre mladitele terminale, nu spre lastarii nou formati care nu aduc nici un beneficiu, nici noua si nici lui.

O cultura care are nevoie de o ingrijire speciala, mai ales odata cu sosirea primaverii, este cea de mar. Aici ne referim in special la tratamentele care trebuie aplicate in livada, pentru combaterea gargaritei florilor de mar (Anthonomus pomorum), a paduchelui lanos, acarienilor si paduchelui din San-Jose, tratamentul pentru prevenirea si combaterea rapanului si focului bacterian.

Primavara este cel mai bun moment pentru lucrarile de ingrijire si intretinere a livezii, iar luna cea mai potrivita pentru a face aceste lucruri este luna martie, spre aprilie. In aceasta perioada o sa cureti pomii de uscaciuni, vei aduna ramurile cazute, o sa razuiesti trunchiul copacilor folosindu-te de o perie aspra (lucru care are rolul de indeparta daunatorii) si asa mai departe. Tot pentru a indeparta daunatorii, dar si pentru a nu mai permite dezvoltarea ciupercilor, muschilor si lichenilor pe trunchiuri, este recomandata varuirea acestora.

Pentru ca fructele pomilor fructiferi sa fie unele egale, precum si pomul roditor, se recomanda a se avea in vedere existenta unei coroane aerisite, care sa nu umbreasca partea centrala, lucru care va afecta si chiar deteriora in final formatiunile florare. Desi multi nu stiu asta, niste adevarati paraziti sunt si ramurile neroditoare, iar asta pentru ca ele consuma inutil energia pomilor fructiferi, energie care este mai bine sa fie indreptata catre cele roditoare.

Nu trebuie sa uitam nici de procesul anual de scurtare a ramurilor care au depasit o anumita lungime, lucru care trebuie facut in special in cazul prunului, caisului sau piersicului. Atentie! Taierea anuala a ramurilor nu se aplica in cazul marului si parului, iar asta pentru ca in acest fel riscam sa afectam buna dezvoltare a fructelor (mugurii de rod sunt situati fix in varful acestor ramuri).

In ceea ce priveste culesul roadelorpomilor fructiferi, aici va trebui sa tii cont de ceea ce vrei sa obtii de pe urma lor. Daca ceea ce tu iti doresti este sa simti din plin aroma si sa te bucuri de cea mai buna valoare nutritiva, o sa il culegi atunci cand este cel mai copt. Dezavantajul e reprezentat de faptul ca in acest fel fructele nu sunt foarte rezistente, asadar nu prea le vei putea pastra peste iarna. Asadar, daca vrei sa poti pastra fructele proaspete o perioada cat mai lunga de timp e bine sa ai in vedere culegerea lor atunci cand nu sunt coapte in intregime. De asemenea, acolo unde se poate, culegele cu tot cu codita. Va ajuta mult in cresterea rezistentei.

Related posts

Lucrări de toamnă: cum să îngrijești corect trandafirii

Adina Meyers

Pompa submersibilă de apă curată vs. pompa submersibilă de apă murdară. Ce să alegi? 

Adina Meyers

Grupul spaniol Porcelanosa a deschis un showroom in Bucuresti in parteneriat cu Delta Studio, in urma unei investitii de aproximativ o jumatate de milion de euro

Adina Meyers