Gradina Monicai Tatoiu a fost construita de la zero pe locul unei foste gropi de gunoi, in urma unei munci asidue care a inceput in urma cu 15 ani. Rezultatul este unul spectaculos, la care proprietarii tin foarte mult, intrucat aici au investit suflet si pasiune.

Amenajarea gradinii a inceput inca din momentul in care constructia casei era in faza de santier. „In momentul acela am adus, prima data, puietii de copaci pe care i-am plantat in curte si in parcul din imediata vecinatate a casei. Noi ne-am ocupat de aducerea in gradina si de plantarea fiecarei flori in parte si am pus mult suflet in acest proiect”, ne-a povestit Monica Tatoiu, care a adaugat ca, in acceptiunea sa, casa trebuie sa fie integrata intr-un cadru care sa te reprezinte si in care sa te simti bine.

Gazonul englezesc, visul Monicai Tatoiu

„Cele mai mari batai de cap ni le-a dat gazonul, pe care a trebuit sa il schimbam de patru ori pana acum, si tot nu suntem multumiti de rezultat. Am incercat toate variantele, am luat inclusiv rulouri de gazon, dar degeaba. Problema este solul foarte argilos din aceasta zona. Niciun gazon nu a rezistat la noi in gradina mai mult de doi ani, desi am muncit mult pentru a-l face mai fertil. In urma cu cativa ani am decopertat intregul teren aferent gradinii pe o inaltime de un metru, am adus piatra de rau de la Brasov, pamant fertil peste care am imprastiat nisip special pentru gazon, si nici asa nu am reusit sa obtinem rezultate conforme cu asteptarile noastre”, ne-a mai povestit Monica Tatoiu.

Un gazon englezesc este visul oricarui proprietar de gradina, dar de multe ori, daca nu se tine seama de toate nevoile sale, acesta ajunge sa se usuce, sa aiba goluri sau sa inceteze sa se mai dezvolte. Specialistii recomanda ca la un teren argilos care se incalzeste greu sa asteptati luna aprilie, pentru a-l insamanta, chiar daca vremea pare calda. Dimpotriva, in cazul unui sol nisipos, usor, care nu retine apa, aveti grija sa semanati gazonul primavara devreme, inainte sa apara riscul secetei.

Gradinaritul, ca o pasiune

Monica Tatoiu spune ca de cand se stie a fost pasionata de moda, de peisagistica si de design interior, asa ca pentru ea amenajarea propriei gradini a fost o provocare si, in acelasi timp, o placere. „Cateodata glumesc spunand ca intr-o viata anterioara am fost designer sau peisagist. Prin anii ’70 aduceam reviste de home&deco din strainatate si le studiam cu mare atentie din scoarta in scoarta, pentru ca in aceea vreme sursele de informare erau extrem de putine si ne bucuram de fiecare articol”, a mai spus Monica Tatoiu, adaugand ca plantarea florilor noi in gradina este sarcina sa preferata in fiecare primavara.

„Am aceiasi furnizori de ani de zile si ma mandresc cu cele mai frumoase si mai rezistente flori. Pana in urma cu ceva timp cumparam florile din Piata de flori, dar am observat ca acestea nu sunt prea rezistente, avand radacinile firave, fiind doborate de prima intemperie. Acum imi cumpar muscatele de la producatorii care au sere in zona Mogosoaia, pentru ca vreau sa fie crescute in pamant romanesc. Sunt convinsa ca acestea sunt cele mai viguroase. Drept dovada, anul trecut am avut muscatele inflorite pana in luna decembrie, cand erau inca sanatoase sub stratul de zapada”, ne-a impartasit gazda noastra unul dintre secretele sale din domeniul gradinaritului.

In plus, de la aceiasi producatori, Monica Tatoiu primeste, in fiecare saptamana, aranjamente florale pentru intreaga casa. „Florile sunt extrem de importante pentru mine, iar gradinaritul ma relaxeaza foarte tare si il practic cu mare placere. Asa se face ca mi-am format deja un ritual: in fiecare dimineata, timp de o ora, ma ocup de gradinarit si de animalele de curte. Pentru lucrarile de anvergura ma ajuta doi angajati si sotul meu, care s-a ocupat personal de proiectul gradinii si de realizarea caderii de apa”, a precizat gazda noastra. 

Related posts

Cum obțineți compost și ce rol joacă acesta pentru fertilizarea solului

Adina Meyers

Gradina – sursa de energie interioara

Adina Meyers

15 idei prin care sa-ti transformi gradina intr-un spatiu fermecat

Adina Meyers