Practic

Cum sa preveniti si sa indepartati scamele de pe haine

Ti-ai gasit tinuta favorita, dar dupa o singura spalare apar neplacutele scame?

Scamele apar pe tesaturi atunci cand grupuri de fibre scurte sau rupte se incurca intre ele intr-un nod mic sau o bila, cunoscuta si sub numele de scama. Acestea se formeaza din cauza frecarii sau abraziunii in timpul uzurii si utilizarii normale.

Desi ofera un aspect neplacut putem scapa de ele. O alternativa este chiar si prevenirea aparitiilor sale. Cum puteti face aceste lucruri va indrumam in cele ce urmeaza.

Ce cauzeaza aparitia scamelor pe haine?

Acestea se regasesc de obicei pe zonele de imbracaminte sau lenjerie care primesc cea mai mare abraziune in utilizarea de zi cu zi, cum ar fi

  • centrul cearsafurilor de pat,
  • sub bratele hainelor,
  • in jurul gulerului si a mansetelor unei camasi
  • intre coapse
  • pe spatele pantalonilor; dar se poate intampla oriunde pe material.

Desi este dificil sa se anticipam ce tesaturi vor avea scame, exista unele tipuri de tesaturi si fibre care sunt mai predispuse la pilling.

Tesaturile tricotate tind sa aiba mai multe scame, deoarece firele sunt mai slabe. Cele din fibre lungi, cum ar fi matasea produc scame mai putin decat lana, bumbac, poliester si alte fire sintetice.

Cand fibrele sunt amestecate intr-o tesatura ca un amestec de bumbac / poliester, o fibra este de obicei mult mai puternica decat cealalta. Fibra mai slaba se va sparge, se va nodui in jurul fibrei mai puternice si se va forma o scama.

Din pacate, scamele devin un magnet pentru alte fire libere in timpul spalarii si se vor incurca. De aceea, o tesatura neagra ajunge sa aiba scame albe. Nodul acela alb provine dintr-o alta tesatura.

Cum putem preveni scamele

  • Pentru hainele despre care banuiti ca vor avea scame, utilizati ciclul usor al masinii de spalat. Agitatia mai lenta si ciclul de spalare mai scurt va vor proteja hainele. Sau alegeti spalarea manuala, care este si mai blanda.
  • Inainte de a spala orice imbracaminte, manual sau intr-o masina de spalat, intoarceti haina pe dos. Acest lucru previne abraziunea excesiva la suprafata tesaturii de la alte haine, fermoare si nasturi.
  • Sorteaza corect hainele inainte de spalare. Spalarea obiectelor delicate in aceeasi incarcatura cu blugii va provoca mai multa abraziune si dauneaza suprafetei tesaturilor. Evitati sa spalati tesaturi care produc scame, cum ar fi panza cu alte haine. Daca exista fibre rupte pe poliester, scamele din panza se vor lipi strans de suprafata poliesterului.
  • Nu supraincarcati masina de spalat. Altfel nu veti lasa loc miscarii usoare a hainelor si provoaca deteriorarea suprafetei hainelor.
  • Alegeti un detergent de rufe care contine celulaza. Enzima va ajuta la descompunerea scamelor de bumbac si la indepartarea acestora.
  • Adaugati un dedurizator comercial la ciclul de clatire. Ingredientele din balsam acopera fibrele tesaturii, astfel incat abraziunea sa fie diminuata.
  • Evitati uscatorul de haine. Daca utilizati uscatorul, indepartati elementele delicate cat mai curand posibil pentru a reduce abraziunea de pe alte tesaturi.

Cum sa indepartezi scamele de pe haine

Una din cele mai eficiente si rapide modalitati de indepartare a scamelor de pe haine este rola de scame. O gasesti in toate supermarketurile.

O alta varianta ar fi aparatul de ras ori dispozitivele de ras special concepute pentru scame. La utilizarea acestora trebuie sa fii extrem de atent cu materialul pentru a evita taierea sau subtierea.

Un spray antistatic este solutia de care ai nevoie daca vrei sa te bucuri cat mai mult de puloverul preferat din lana sau din casmir. Pe langa efectul anti-static, acest tip de spray va impiedica formarea scamelor pe haine.

Tot ce trebuie sa faci ca sa scapi de scame este sa freci articolele preferate cu piatra ponce, iar scamele vor disparea.

In cazul materialelor din stofa sau lana este indicat sa folosesti un aparat electric pentru scame. Intr-un timp scurt articolele tale de imbracaminte vor arata ca noi. Aceste aparate electrice functioneaza pe baza de baterii si au diverse rotatii pe minut (cu cat au mai multe rotatii cu atat sunt mai eficiente).

Related posts

Cum să alegi culorile – 7 pași pentru un decor reușit

Adina Meyers

6 moduri de a profita la maximum de o motocoasă 

Adina Meyers

Cum să-ți construiești singur o căsuță de grădină

Adina Meyers