Amenajari Exterioare Gradinarit

Cum sa plantezi si sa ingrijesti florile de primavara

Unul dintre motivele pentru care iubim atat de mult primavara este bogatia florala pe care ne-o ofera. Acasa, plantele de balcon, dar si intreaga gradina se trezesc la viata si ne infrumuseteaza si imparfumeaza spatiul verde.

În rândurile următoare îți prezentăm un ghid cu sfaturi oferit de Praktiker, care te vor ajuta sa plantezi si sa ingrijesti cat mai bine florile de primavara din gradina ta.

Pregatirea gazonului

Inainte de a planta orice floare in gradina ta, trebuie sa te asiguri ca spatiul verde este pregatit complet pentru noul sezon cald.

Primul pas este sa elimini vegetatia existenta si sa folosesti un erbicid (Fertilizant gazon + erbicide DCM, 3,5kg, N-P-K 936, 74.99 lei) care va preveni aparitia si dezvoltarea buruienilor pe terenul pe care urmeaza sa il insamantati. Odata ce terenul este sapat si tratat, urmeaza adaugarea unui ingrasamant (Ingrasamant gazon Vilmorin, 2kg, 50.98 lei) care sa ajute la cresterea uniforma a gazonului. Primavara, un ingrasamant din seminte este cel mai potrivit pentru a asigura dezvoltarea optima a gazonului. Ingrasamantul se aplica doar pe portiunea de sol care urmeaza sa fie semanata si este nivelat apoi cu ajutorul unei greble (Grebla cu 22 dinti flexibili si coada, 19.99 lei), astfel incat sa fie distribuit in mod egal.

Cea mai simpla si mai usoara metoda pentru a insamanta uniform pamantul este cu ajutorul unei masini de insamantare, insa, daca nu ai de unde sa faci rost de una, atunci poti efectua aceasta operatiune si manual. Semintele trebuie amestecate in cutie, pentru ca toate soiurile sa se distribuie cat mai bine. Semintele trebuie distribuite cat mai uniform, insamantand incrucisat, jumatate de cantitate intr-un sens, jumatate in celalalt sens. Pentru a evita sa insamantati de doua ori in acelasi loc, puteti marca terenul cu ajutorul unor jaloane. Semintele se acopera cu un strat subtire de pamant (Pamant pt. plante verzi, 19.29 lei), astfel incat sa fie la mai putin de 1 centimetru adancime si se taseaza pamantul cu ajutorul ruloului. Zona semanata se uda (Furtun Classic Gardena, 50 m, 22 bar, 19,05 mm, 3/4", 349.90 lei) apoi abundent, insa aveti grija sa nu folositi un jet de apa prea puternic, deoarece acesta poate deplasa semintele.

Plantarea florilor de primavara

Odata ce gazonul este pregatit, te poti ocupa de amenajarea gradinii si plantarea florilor. Daca planuiesti sa iti extinzi gradina, primavara este un moment ideal pentru a planta noi flori care sa iti mentina spatiul verde viu pe tot parcursul anului.

Plantarea semintelor de flori perene in gradina

Florile perene sunt cele care, odata plantate, rezista in gradina ani la rand fara sa fie nevoie de replantare. Zambilele, narcisele, lalelele, bujorii, crizantemele (tufanelele) se inscriu in aceasta categorie si infrumuseteaza, fara indoiala, orice curte sau balcon.

Semintele de flori perene se planteaza afara ori primavara, ori spre finalul toamnei. Plantate in lunile de primavara, ele au timp sa prinda suficienta putere pentru a trece de iarna. Si toamna este un moment bun, pentru ca semintele vor ramane inactive in lunile friguroase si vor incepe sa creasca odata cu venirea primaverii.

Semintele de flori nu se planteaza niciodata de la bun inceput afara. Indiferent daca vrei florile afara in gradina sau in ghivece in interior, semintele trebuie puse initial in rasadnite (Rasadnita patrata, 10 ochiuri, 51 x 64 x 75 mm, 1.99 lei) si intr-un amestec de pamant special pentru rasaduri. Semintele trebuie pregatite pentru plantarea in rasadnite prin udarea lor chiar inainte de a fi puse in pamant. Ele se pun intr-un recipient mai mare, se adauga apa calduta putin cate putin si apoi se amesteca pentru ca umezeala sa se uniformizeze. Dupa acest pas, semintele trebuie lasate la uscat si abia apoi pot fi plantate.

Rasadnitele trebuie sa permita drenajul solului, deci trebuie sa aiba gauri in partea inferioara, asa incat sa se scurga apa. Asaza sub ele tavite in care sa se acumuleze apa si cu ajutorul carora sa hidratezi rasadurile punand apa in tavite si lasand plantele sa ia cat au nevoie.

SFAT PRACTIC: Daca urmeaza transplantarea plantelor in pamantul gradinii, alege vase de turba sau cuburi nutritive pentru rasaduri, complet biodegradabile si pe care le poti introduce cu totul in solul din gradina.

Pamantul care se pune in rasadnite trebuie foarte bine imbibat cu apa, asa ca este recomandat sa il pui intr-o galeata cu apa si sa il lasi sa absoarba apa timp de 8 ore. Dupa acest interval de timp, pune pamant in recipiente, apoi in fiecare dintre ele pune 2-3 seminte la adancimea specifica fiecarei flori (o gasesti specificata pe pliculetul de seminte, de obicei este suficient sa impingi putin semintele cu degetul, nu e nevoie de o adancime prea mare). Acopera recipientele cu un capac, pentru a se crea un mediu cu o umiditate ridicata si asaza-le intr-o incapere unde temperatura este constanta si este cuprinsa intre 18 si 21 de grade Celsius. Semintele vor germina foarte repede indiferent de planta si in doar cateva zile se vor vedea vedea primii lastari.

Dupa ce semintele germineaza – apar primii lastari – recipientele se lasa descoperite si se asaza intr-un loc cu multa lumina si cu o temperatura cuprinsa intre 15 si 24 de grade Celsius. Rasadurile se uda o data la 2-3 zile cu apa putina sau apa se pune direct in tavita. Se pastreaza in interior la lumina si la temperatura de 15-24 de grade timp de circa 2 luni, pana plantele devin suficient de viguroase, si apoi se muta in gradina. Este de preferat sa muti rasadurile afara cu 10 zile inainte de mutarea lor in solul din gradina, pentru ca planta sa se obisnuiasca la conditiile exterioare.

Mutarea ar trebui facuta in luna aprilie sau octombrie, deci semintele se pun in februarie sau august. Mutarea este simpla, daca alegi vase biodegradabile, pentru ca le pui direct in sol dupa ce ai sapat, in prealabil, o groapa in care sa incapa. Daca nu sunt vase biodegradabile, planta se scoate cu tot cu pamant din ele si se asaza in groapa sapata (Sapa cu coada, 22.99 lei) in gradina.

Plantarea semintelor de flori perene in ghiveci

Perioada de plantare a semintelor de flori in ghiveci (Ghiveci ceramic, 15.5 x 13 cm, 12.99 lei) este aceeasi ca si in cazul in care planuiesti sa plantezi semintele in exterior. Plantarea se face la fel, cu rasadnite pregatite inca din februarie sau din august. Si mutarea in ghiveciul definitiv se face in lunile de primavara, respectiv toamna. Urmeaza aceeasi pasi de mai sus, pentru a pune semintele in rasadnite, iar cand e momentul sa muti tinerele vlastare in ghiveci, asigura-te ca ai asezat in el un sol potrivit pentru flori. Este indicat sa adaugi si un strat de compost in vasul in care va sta floarea. Poti sa pui semintele si direct in jardiniere (Jardiniera Verbena cu tavita, verde, 30 cm, 2.99 lei), urmand ca in primele zile/saptamani sa le ingrijesti la fel ca pe rasaduri.

Daca planuiesti mutarea florilor in alte ghivece tot in interior, este suficient pentru ele sa stea in rasadnite circa 6 saptamani, iar transplantarea se face urmandu-se aceeiasi pasi ca pentru plantarea in exterior.

Plantarea semintelor de flori anuale in gradina

Florile anuale nu sunt la fel de rezistente si trebuie plantate in fiecare an. Begoniile, petuniile, panselutele, craitele si salvia sunt cateva exemple de flori anuale. Momentul prielnic pentru plantarea lor depinde foarte mult de soi si de toleranta lor la frig. Unele dintre florile anuale rezista cu brio chiar si cand sunt plantate intr-un sol cu o temperatura de peste -4 grade, in vreme ce altele nu vor supravietui unui pamant cu o temperatura mai mica de 4 grade.

In functie de florile pe care ti le doresti, vei alege si perioada de plantare. Florile anuale de vara germineaza in timpul primaverii (asadar in aceasta perioda poti pune rasadurile), iar florile anuale de iarna germineaza in timpul lunilor de toamna (in aceasta perioada pui si rasadurile).

Rasadurile plantelor anuale se fac la fel ca si in cazul celor perene, dupa pasii explicati mai sus. Aceste rasaduri se muta afara cand planta este deja viguroasa. Ele se muta in solul de afara cand pamantul este incalzit, asadar undeva in luna mai.

Plantarea semintelor de flori anuale in ghiveci

Si pentru plantarea florilor anuale in ghivece regulile sunt aceleasi. Se fac prima data rasaduri dupa regulile de la primul punct, iar apoi se muta in ghivecele definitive. Pentru ca nu le vei planta in exterior, poti sa le muti din rasadnite in ghiveci mai devreme, inca din luna aprilie.

Desigur, ai si varianta achizitionarii rasadurilor gata pregatite sau a ghivecelor cu flori deja dezvoltate. Este mai putin anevoios, insa daca iti place gradinaritul si vrei sa observi cu ochii tai cum se dezvolta o planta superba dintr-o samanta, rasadurile sunt alegerea cea mai buna pentru tine. Nu uita ca odata ce se dezvolta florile, va trebuie sa le acorzi o ingrijire specifica.

Ce flori infloresc primavara in gradina ta?

Ghioceii

Cu totii stim ca vestitorii primaverii sunt ghioceii. Ei infloresc in perioada februarie-aprilie si sunt primele semne ale apropierii sezonului cald. Este bine de stiut ca prefera locurile luminoase sau semiumbrite si ca udarea moderata este importanta pentru cresterea lor frumoasa. Ca bulbul de ghiocel sa ramana sanatos, stratul de pamant trebuie sa fie bogat in substante nutritive si bine drenat – nu trebuie lasat sa se usuce nici dupa trecerea perioadei de inflorire.

Daca este primul an in care ghioceii infloresc in gradina ta, este recomandat sa scoti bulbii dupa ce florile si frunzele lor au inceput sa se usuce si sa ii lasi la repaus pentru aproximativ doua luni. Toamna ii poti planta la loc, definitiv de aceasa data, intr-un substrat fertil, cu umiditate constanta. Bulbii fara frunze trebuie plantati la o adancime de trei ori mai mare decat dimensiunea lor.

Pentru ca sunt plante perene, in urmatoarea primavara ghioceii vor inflori ca noi, aducandu-ti primele semne ale anotimpului cald.

Zambilele

Pe langa ghiocei, unele dintre cele mai intalnite flori de primavara sunt zambilele. Vin in foarte multe variante de culori si sunt pe atat de usor de plantat pe cat sunt si de ingrijit. Au nevoie doar de un loc luminos si de un sol foarte bine drenat. De aceea, este recomandat ca bulbii lor sa fie plantati intr-un substrat de sol argilos in combinatie cu unul nisipos, pentru ca umiditatea sa fie cat mai buna.

Pentru a mentine bulbii activi si durata de viata a florilor, ai grija sa indepartezi florile uscate de pe tulpina si, dupa ofilirea tuturor, sa aplici un strat de fertilizator care sa stimuleze zambilele.

Dupa un an sau doi de la plantare, este recomandat ca bulbii sa fie scosi si depozitati: inveleste-i in hartie si plaseaza-i intr-un loc uscat si aerisit pana in toamna, cand ii vei replanta (luna perfecta este octombrie). La plantare, bulbii se plaseaza la o adancime de 25-20 de cm in pamant si la o distanta de 10-15cm unul de celalalt. Pentru ca zambilele dezvolta si bulbi laterali, indeparteaza-i si replanteaza-i si pe aceia, care vor inflori de asemenea in scurt timp.

Lalelele

Lalelele sunt o alegere minunata pentru a-ti infrumuseta gradina primavara. Printre cele mai indragite flori ale sezonului cald, acestea cresc de asemenea din bulbi si nu necesita foarte multe cunostinte de gradinarit pentru plantare sau pentru ingrijire.

Aceste flori se dezvolta cel mai frumos la soare, insa tolereaza si zonele usor umbrite din gradina ta. Perioada de plantare este toamna, in septembrie sau octombrie, cand temperatura este pe la 10-15 grade, urmand ca bulbii sa se dezvolte pentru inflorire pe tot parcursul iernii. Inainte de a-i planta, ai grija ca solul sa fie fertil si bine faramitat – poti adauga ingrasamantul sau fertilizatorul in timp ce sapi solul.

Este foarte important sa alegi cei mai sanatosi bulbi (Bulbi de lalele, de toamna, vrac, 0.90 lei) pentru lalele.

Pentru plantare, lasa cel putin 15 centimetri intre bulbi si pozitioneaza-i la o adancime de 10-15 centimetri in pamant, cu fata in jos. Batatoreste apoi solul si uda-l cu apa din abundenta. Urmatoarea udare trebuie sa aiba loc primavara, cand apar primele frunze. Pentru a proteja laleaua, pana atunci, adauga muschi sau paie, care sa protejeze radacinile in timpul iernii.  

Lacramioarele

Alaturi de ghiocei, zambile si lalele, lacramioarele ne lumieaza gradinile in fiecare primavara. Ele sunt flori ideale pentru gradinarii incepatori, pentru ca nu necesita foarte multa ingrijire si dau un aspect si un parfum frumos spatiului verde, chiar daca nu ai foarte mult timp la dispozitie sa te ocupi de ele.

Spre deosebire de florile amintite mai devreme, lacramioarele prefera spatiile umbrite din gradina ta. Perioada lor de inflorire debuteaza in luna mai, deci le poti planta oricand in timpul primaverii, pana in luna mai, pentru a te bucura de ele in acelasi sezon cald. Solul pentru lacramioare trebuie sa fie umed si bogat in elemente nutritive, iar locul ferit de lumina. Astfel, lacramioarele pot acoperi frumos zone din gradina pe care, de altfel, le-ai lasa goale – de exemplu, la baza arbustilor.

Pentru plantarea rizomilor de lacramioare, ai nevoie de gropi superficiale, de 3-5 centimetri adancime. Dupa uscarea florilor, nu indeparta tijele ramase, pentru ca acestea vor hrani solul si vor pregati lacramioarele pentru o dezvoltare si mai frumoasa in anul care urmeaza! 

Related posts

Cum creezi un decor vintage în baie în doar 7 pași

Adina Meyers

Plante aromatice care pot fi crescute în ghiveci în apartament – FOTO

Adina Meyers

Gradinaritul si canicula

Adina Meyers