Covorul este unul din elementele centrale ale unei camere, care atrage atenţia de fiecare dată, prin rolul său estetic. Considerat un obiect de decor sau chiar unul de artă, covorul poate schimba complet design-ul unei camere.

La Praktiker găseşti o gamă variată de covoare potrivite pentru orice cameră, astfel încât acestea să te protejeze de podeaua rece pe timp de iarnă, dar şi să confere un aer aparte încăperii.

Înainte de a alege un covor, trebuie să ţii cont de mai multe aspecte: specificul camerei, dimensiunea acesteia, zona de utilizare a covorului. Astfel, dacă pentru dormitor vei alege un covor foarte pufos, pentru baie va trebui să îţi îndrepţi atenţia către covoarele rezistente la umezeală.

Ceea ce trebuie să ai în vedere este, în primul rând, tipul materialului din care este confecţionat covorul. Fibrele naturale, precum lâna, pielea, bumbacul sau mătasea, sunt foarte rezistente şi, pe deasupra, antialergice. Este un aspect foarte important pentru cei sensibili la praf, doar că dezavantajul este dat de faptul că se curăţă destul de greu, mai ales în cazul covoarelor din lână.

Dacă nu dispui de un buget foarte mare şi îţi doreşti un covor rezistent la uzură, care să se întreţină uşor, optează pentru covoare din fibre artificiale, precum poliesterul sau polipropilena. Un alt material artificial folosit în confecţionarea covoarelor este acrilul, foarte potrivit pentru covoarele din baie, întrucât este rezistent la umezeală şi la decolorare.

Există, de asemenea, dilema covor versus mochetă. Dacă mocheta acoperă întreaga suprafaţă a pardoselii şi este foarte funcţională şi uşor de întreţinut, covorul acoperă doar o parte din podea, delimitând încăperea, este mai greu de întreţinut şi mai pretenţios având, mai ales, un rol estetic.

Indiferent de alegere, atât mocheta, cât și covorul aduc numeroase beneficii spațiului locuibil: previn alunecarea, sunt bune izolatoare termice şi fonice (reduc nivelul sunetului şi îl blochează, pentru a nu trece de la un etaj la altul), conferă căldură picioarelor, menţinând căldura pardoselii.

Totuşi, fiecare cameră are particularităţile ei, de aceea trebuie să ţii cont de anumite aspecte de fiecare dată când alegi un covor. De exemplu, living-ul este un loc frecventat de foarte multe persoane, de aceea covorul pe care îl alegi trebuie să fie rezistent, dar să se şi potrivească design-ului care predomină în încăpere. Optează pentru culori care să iasă în evidenţă, dar care să fie în armonie cu întreaga cromatică a camerei.

Dacă living-ul este mic, alege un covor deschis la culoare, care să lumineze camera şi să dea impresia de mai mult spaţiu. Dacă încăperea este de dimensiuni mari, poţi opta şi pentru un covor mai mare şi mai închis la culoare, care să fie elementul central al acesteia. În ceea ce priveşte imprimeul, alege-l în ton cu mobila şi celelalte accesorii ale camerei: poţi opta pentru un covor simplu, dacă restul camerei are suficiente texturi şi culori, sau poţi alege un covor mai îndrăzneţ, dacă living-ul este constituit din mobilă şi accesorii simple şi neutre.

Pentru dormitor ai nevoie de culori calde, care să dea senzaţia de linişte. Indicat este să alegi un covor de dimensiuni mai mici şi în culori potrivite cu design-ului camerei, astfel încât să nu ocupe tot spaţiul liber. Ai grijă însă la textură: trebuie să fie suficient de pufos şi călduros astfel încât să îţi dea o senzaţie plăcută când cobori din pat.

În baie, lucrurile ar trebui să fie destul de simple: alege un covor în ton cu design-ul băii, în culori complementare şi, mai ales, dintr-o textură rezistentă la umezeală. La Praktier găseşti o multitudine de covoare de baie potrivite pentru orice design.

Nu uita: covorul este elementul central al unei încăperi, iar o alegere practică va crea cu siguranţă rezultate peste aşteptări. Vino în magazinele Praktiker, unde experţii noştri sunt pregătiţi să te ajute cu cele mai bune sfaturi pentru cumpărăturile tale. Dacă ai pus la punct toate informaţiile de care aveai nevoie, poţi comanda şi online, pe www.praktiker.ro

Related posts

Sophisticated black & white

Adina Meyers

Amenajările de case la început de primăvară, o dezbatere cu arhitect Carmen Andrei

Adina Meyers

Top 7 sfaturi pentru o bucatarie mai spatioasa

Adina Meyers