Chiar si atunci cand mobila pe care am cumparat-o este una scumpa si din materiale de cea mai buna calitate tot sunt sanse ca trecerea timpului sa duca la aparitia mirosului neplacut. Motivele pot fi destul de diverse, incepand cu aparitia mucegaiului (care se prinde de cele mai multe ori de partea din spate a dulapurilor ce sunt amplasate prea aproape de perete) si ajungand pana la degradarea lemnului.

Procesul prin care vom scapa de mirosul neplacut al mobilei depinde in mare parte de care este principala sursa a acestuia. Asadar, primul pas pe care tu va trebui sa il faci va fi tocmai acesta: descoperirea sursei mirosului neplacut. Un ochi antrenat isi va da seama imediat de care este aceasta, insa cu putina atentie  niciun incepator nu va avea mari batai de cap cu aceasta prima etapa.

Trebuie mentionat ca sunt sanse destul de mari sa fii nevoit sa apelezi la mai mult de un singur tratament, astfel incat sa iti dai seama exact care este cel care va functiona in cazul tau. Regula de aur aici este rabdarea. Trebuie sa ai rabdare pentru a nu exista pericolul deteriorarii mobilei tale (sunt sanse sa vorbim de niste obiecte de mobilier destul de vechi si incarcate de istorie, asadar cu siguranta nu vrei ca incidentele sa isi faca aparitia). In randurile urmatoare iti vom oferi cateva sfaturi care sa te ajute sa scapi de mirosurile neplacute care pot sa vina la pachet cu mobila veche (dar nu numai).

Primul nostru sfat este sa verifici nivelul de umiditate a aerului. De ce? Pentru ca lemnul este un material poros, iar inevitabil umiditatea din aer va duce la degradarea acestuia si la aparitia mirosurilor neplacute. Daca ai cumparat recent o mobila veche trebuie sa faci asta si sa incerci dezumidificarea sa, respectiv a aerului. Sunt sanse destul de mari ca ea sa fi fost depozitata intr-un beci sau garaj, unde nivelul umiditatii aerului tinde sa fie destul de ridicat. Aparatele de dezumidificare au preturi destul de accesibile si au devenit foarte eficiente.

O alta metoda care te poate ajuta sa scapi de mirosul neplacut este prin dezmembrarea mobilei, acolo unde se poate. In acest fel vom permite lemnului sa “respire”. Daca face acest lucru intr-o camera in care nivelul de umiditate este unul scazut si stabil, atunci gradul de reusita tinde sa fie unul foarte ridicat.

Daca toate acestea nu au functionat, atunci poti folosi unul dintre numeroasele produse aflate in comert si care au fost create special pentru curatarea mobilei. Ai grija insa ca ceea ce tu alegi sa fie prietenos cu lemnul, pentru a nu face mai mult rau decat bine. Dupa curatarea cu solutia aleasa este recomandat sa lasi mobila sa se usuce, de preferat intr-o incapere in care nivelul de umiditate este scazut sau, de ce nu, afara, in bataia directa a soarelui. Retine insa ca durata nu trebuie sa fie una foarte mare, deoarece chiar si puternicele raze ale soarelui pot duce la deteriorarea mobilei tale.

 

Related posts

Frigider sau combina frigorifica?

Adina Meyers

Stilul baroc, pentru interioare cu personalitate

Adina Meyers

Miele prezintă noile serii de electrocasnice la IFA 2017

Adina Meyers