Anotimpul rece reprezinta pentru multi dintre noi cea mai solicitanta perioada a anului din punct de vedere financiar. Cheltuielile cu incalzirea casei sunt foarte mari, cresc consumurile si, implicit, facturile la utilitati. Insa, pentru ca gerul iernii sa nu se reflecte in totalitate in costurile cu caldura, exista cateva lucruri simple pe care le poti face pentru a diminua impactul negativ pe care il are acest sezon asupra bugetului tau. Iata 9 sfaturi care te vor ajuta sa faci economie la caldura iarna aceasta:

1. Alege un echipament de incalzire potrivit

Daca folosesti un sistem de incalzire vechi, nu te astepta sa economisesti prea mult, din contra, pregateste-te sa platesti in plus. In cazul in care vrei sa economisesti energie si bani pe termen mai lung, investeste intr-o centrala in condensare ca sa beneficiezi de un randament maxim. Astfel, poti reduce costurile cu incalzirea cu pana la 20% si nu doar in aceasta iarna, ci si in urmatorii ani. O centrala in condensare recupereaza energia pierduta in urma eliminarii gazelor arse si o introduce din nou in sistem, oferind o eficienta de pana la 110%.

2. Scade temperatura ambientala

In cazul in care te gandesti sa beneficiezi de o temperatura de 25 de grade Celsius in permanenta, nu ai cum sa economisesti bani. Potrivit specialistilor, reducerea cu un singur grad a temperaturii ambientale poate reduce valoarea facturii cu pana la 3% si poti economisi aproape 5-6% din energia necesara incalzirii. In acest sens, este indicat sa pastrezi o temperatura de cel mult 22 de grade Celsius in camera unde iti petreci majoritatea timpului, 17-18 de grade Celsius in dormitor si 22-24 de grade Celsius in baie.

3. Economiseste apa calda

Pentru a incalzi apa, trebuie sa utilizezi 12% din necesarul energetic. Ca sa economisesti mai mult, este recomandat sa faci dus in loc sa umpli cada cu apa. In acest fel, pe langa faptul ca vei economisi energie termica, ai posibilitatea de a diminua considerabil si factura la apa. De asemenea, poti folosi sisteme de recirculare a apei calde menajere sau poti utiliza in baie si bucatarie baterii speciale, cu reglajul temperaturii ori pulverizare cu presiune.

4. Achizitioneaza un termostat programabil

In cazul in care nu ai achizitionat un termostat ambiental atunci cand ai instalat centrala termica, ar fi momentul sa investesti intr-un asemenea produs. Acesta te va ajuta sa setezi mai usor o temperatura potrivita pentru casa ta, in functie de momentul zilei si programul tuturor celor care locuiesc in imobil. De exemplu, pentru dimineata programeaza termostatul la 20 de grade Celsius, in orele in care nu esti acasa seteaza 17 grade Celsius, iar pentru atunci cand revii programeaza o temperatura de 22 de grade Celsius. Daca alegi un termostat cu cat mai multe functii, compatibil cu orice tip de centrale termice, nu va fi nevoie sa operezi manual aceste modificari. In plus, generatiile mai noi de centrale termice sunt compatibile si cu aplicatii care pot controla echipamentul de incalzire de pe telefonul mobil. Acestea beneficiaza de diferite programe special create pentru a aduce economie in buzunarul tau, atat cand esti acasa, dar si cand esti plecat.

5. Economiseste cand nu esti acasa sau pe timpul noptii

Atunci cand nu esti acasa, nu este nevoie ca echipamentul termic sa functioneze la capacitate maxima. Totodata, pe timpul noptii seteaza termostatul la o temperatura mai mica. Conform studiilor, pentru a beneficia de un somn odihnitor, temperatura ideala este de 16-19 grade Celsius. Pe langa asta, vei reduce factura la incalzire, iar daca ai nevoie de mai mult confort, poti folosi o pilota sau o patura mai groasa.

6. Aeriseste cu ferestrele larg deschise

Daca obisnuiesti sa rabatezi geamurile pentru mai mult timp ca sa aeristesti in casa si nici nu inchizi centrala, trebuie sa stii ca in acest fel arunci si banii pe fereastra. Cel mai bine este sa tii geamurile larg deschise pentru a reimprospata aerul intr-un timp mai scurt decat sa stai cu ele intredeschise pentru o perioada mai lunga si sa permiti frigului sa se instaleze in camera.

7. Incearca sa reduci pierderile de caldura

Mare parte din caldura din casa se pierde pe langa ferestre si usi. Asadar, ca sa te asiguri ca vei pastra o temperatura optima in casa, izoleaza cat mai bine aceste parti ale casei. Ai la dispozitie suluri textile, benzi speciale, folii izolatoare sau bureti subtiri. Mai mult, tine usile camerelor inchise, pe timpul noptii trage jaluzelele sau obloanele, iar in zilele insorite ridica-le pentru a profita de lumina naturala a soarelui.

8. Nu acoperi sursele de caldura

Ca sa nu impiedici raspandirea eficienta a caldurii in intreaga casa, incearca sa nu acoperi caloriferele cu perdele, draperii, piese de mobilier sau alte obiecte. Orice corp pozitionat in apropierea surselor de caldura va prelua energia termica, situatie ce genereaza un consum mult mai ridicat.

Este foarte important sa controlezi tot ceea ce consumi daca vrei sa platesti mai putin la caldura. Ia in considerare sfaturile prezentate si incearca sa eviti costurile mari pentru incalzirea casei, insa fara sa renunti la stilul tau de viata confortabil.

 

Related posts

Solutia problemelor tale de curatenie: un aspirator cu abur!

Adina Meyers

Când oferi cu inima, de fapt primești

Adina Meyers

Soluţii de decor cu piatră decorativă

Adina Meyers