Rolul bucatariei este, in primul rand, functional, si anume acela de prepare si servire a mesei. De aceea, pentru indeplinirea cu succes a acestui rol, anumite piese sunt absolut necesare intr-o bucatarie, fie ea si de mici dimensiuni. Aragazul, frigiderul, chiuveta sunt cel putin trei elemente indispensabile, la care nu puteti renunta, oricat de mica ar fi suprafata disponibila.

A cauta un ingredient intr-o bucatarie dezorganizata este ca si cum ati cauta acul in carul cu fan. Puteti evita aceasta neplacere, chiar daca bucataria voastra este cat o „cutie de chibrituri”, apeland la solutii practice si inteligente de depozitare.

Astfel, mobilierul si spatiile de stocare sunt principalele aspecte care trebuie luate in considerare in amenajarea bucatariei.

Mobilierul reprezinta reperul in orice (re)decorare, deoarece ocupa cea mai mare suprafata, indiferent de cat de mica sau de mare este bucataria, si incorporeaza cele mai multe functiuni. Alegerea lui trebuie facuta, in primul rand, tinand cont de forma incaperii si spatiul disponibil. In aceasta situatie, putem vorbi fie de o bucatarie inchisa, fie de o bucatarie deschisa, care comunica printr-un open-spacecu living-ul.

Bucataria inchisa de mici dimensiuni nu ne ofera prea multe variante, mobilierul realizat la comanda fiind cea mai buna solutie. In felul acesta, dimensiunile lui se vor incadra perfect in cei cativa metri patrati ai bucatariei. Insula de bucatarie nu intra in discutie, in timp ce un mobilier cu blat care se poate extinde va prelua si functia de loc de servire a mesei.

O alta idee ar fi sa suspendati o parte din mobilier, cat de mult puteti. Folosirea peretilor pe verticala este de mare folos intr-o bucatarie mica. Chiar daca politele de sus devin mai greu de accesat, se vor dovedi foarte utile pentru tavile si tigaile cu care nu umblati frecvent sau pentru conservele pe care le puneti la pastrare. Pentru compartimentele „ordonate” puteti folosi usi de sticla, eventual sablata. Transparenta lor nu da aceeasi „greutate” ca o suprafata compacta, prin urmare nu „incarca” spatiul.

Un alt sfat este acela de a amplasa mobilierul de-a lungul unui perete. Este exclusa scoaterea in exterior a unei parti a acestuia. Astfel, mobilierul sub forma de „L” este cel mai indicat deoarece „exploatati” numai peretii, iar centrul camerei ramane liber. Usile glisante (de la intrarea in bucatarie) reprezinta si ele o buna idee de salvare a spatiului. In ceea ce priveste materialul, cel mai recomandat este sticla opaca, deoarece aceasta va spori gradul de luminozitate; astfel, la nivel vizual, bucataria va parea mai mare. De asemenea, tot la capitolul mobilier, trebuie sa luati in calcul incorporarea electrocasnicelor in corpul acestuia.

In schimb, o bucatarie deschisa are alte avantaje. Lipsa unui perete (sau chiar a doi) creeaza impresia de mai mult spatiu si o atmosfera aerisita. In plus, living-ul poate prelua fara nicio problema functia de servire a mesei si de socializare. In acest caz, bucataria mica va trece printr-o serie de modificari la capitolul mobilier. Astfel, exista varianta in care mobilierul de bucatarie poate fi comun cu cel din living, sub forma unei biblioteci impartite in doua, o parte pentru depozitarea cartilor/revistelor, cealalta parte pentru stocarea ingredientelor/veselei; sau varianta unde insula/peninsula de bucatarie intra in „peisaj”, delimitand cele doua zone. Ea devine o piesa de mobilier multifunctionala, spatiu de preparare/servire a mesei si, de ce nu, spatiu de lucru.

Referitor la spatiile de depozitare, sertarele compartimentate sunt prima si cea mai simpla solutie. Alegeti sertare glisante cu cat mai multe spatii de depozitare de diferite marimi, potrivite pentru o gama vasta de obiecte si ingrediente. De asemenea, transformati interiorul usilor mobilierului in spatii de depozitare, prin montarea unor carlige sau polite.

Fiecare centimetru este pretios intr-o bucatarie mica. Asadar, nu irositi spatiul de sub chiuveta sau de sub plita (asta in cazul in care nu aveti un aragaz clasic, iar cuptorul este incorporat in alta parte a mobilierului). De asemenea, intr-o bucatarie mica este bine sa optati pentru polite si rafturi deschise, pe cat de mult posibil. Orice usa va „ingreuna” si mai mult decorul.

 

 

Related posts

Principalele tendinte de amenajare ale unui living din 2021

Adina Meyers

Perdelele și draperiile care se mișcă singure, la apăsarea unui buton. 

Adina Meyers

Casa mica si cocheta in stil minimalist

Adina Meyers