Amenajari Exterioare

Cum îţi construieşti propria seră?

Uneori, e nevoie de mai mult decât munca şi grija ta pentru ca o grădina să prindă contur. Câteodată, natura îşi face de cap şi dă frâu liber capriciilor care se răsfrâng în mod direct asupra plantelor pe care le-ai sădit.

Dacă ar fi după bunul plac al acesteia, roadele s-ar cam lăsa aşteptate. De aceea, Alina Buhna, owner al brand-ului Jardina.eu, recomandă celor care vor rezultate sigure, amenajarea unei sere.

Ce trebuie să ştii pentru a-ţi construi o seră?

Sera sau solarul este un mediu care permite controlul factorilor climatici şi externi, ţinând recolta departe de multe dintre efectele dăunătoare, creşte productivitatea şi, prin urmare, profitabilitatea de pe urma acestuia”, ne spune Alina Bahna. Cu siguranţă aceste motive sunt suficiente pentru a lua iniţiativa uşurării muncii cu ajutorul unei sere.

În primul rând, e bine să ştii cât de mare va trebui să fie sera. Pentru ca o familie de 4 persoane să-şi asigure necesarul de fructe şi legume într-un an, sunt necesari aproximativ 15 metri pătraţi. Pe lângă spaţiul destinat plantării, e nevoie de spaţiu în plus de manevră proprie şi a uneltelor. Totuşi, nu poţi face din toată grădina o seră pentru că aceasta şi-ar pierde din farmec, mai ales dacă ea e doar pentru consum casnic.

Alegerea locului pentru un solar trebuie să ţină cont de câţiva factori: poziţionarea într-un loc luminos, de preferat fără pomi în jur, dar la adăpost faţă de vânturi puternice, eventual în apropierea unei dependinţe; umiditatea terenului care trebuie să fie scăzută în perioada de iernare; amplasarea puţin în pantă şi la înălţime dacă există pericol de inundaţii sau posibilitatea stagnării apei; fertilitatea pământului trebuie controlată cu îngrăşăminte naturale sau prin înlocuire cu un sol bun de pădure sau necultivat, iar afănarea şi drenarea se poate face prin săpare şi amestecul cu nisip” declară Alina Buhna, owner Jardina.eu. „Costurile unei sere de grădină variază în funcţie de mărimea şi de complexitatea construcţiei, de durabilitatea dorită şi de disponibilitatea materialelor. O seră construită cu propriile forţe va necesita îmbunătăţiri permanente dacă aceasta se va face din start cu costuri minimale, de aceea e bine să faceţi alegerea potrivită cu spaţiul şi nevoile personale” mai adaugă Alina Buhna.

Paşii propru-zişi în construcţia unei sere

O seră, ca orice construcţie, porneşte cu structura. Aceasta trebuie să fie uşoară, rezistentă şi bine ancorată, dar minimalistă pentru a lăsa cât mai mult loc pătrunderii luminii solare. După structură, pentru  seră se va ţine cont de proprietăţile foliei transparente care nu trebuie să se coloreze în galben din cauza luminii solare, ci să fie o conductoare cât mai bună a luminii. De asemenea, folia trebuie să fie rezistentă la rupere. Aceasta poate fi înlocuită cu geamuri sau plăci policarbonate transparente.

Dacă se optează pentru un solar de tip tunel, trebuie ca acesta să fie cât mai scurt pentru a permite ventilarea. Este o variantă de seră uşor de construit, fiind necesare bare de oţel în formă de arc, folii transparente de calitate şi sisteme de prindere oferite de producătorii de materiale din domeniu. Acesta este un tip de solar care necesită recondiţionări permanente, dar prezintă avantajul scurgerii rapide a apei de pe acoperiş. Pentru o suprafaţă de 6mx8m e nevoie de 4 arce din ţeavă de oţel cu diametru de 16 mm care vor forma un solar de 2.5 m înălțime și 6 m lungime. Pentru o mai bună rezistenţă a structurii, arcele se pot prinde în pământ cu ajutorul unor stâlpi mici din beton armat, dar şi prin ţăruşi. Între stâlpi, se creează o reţea de sârmă galvanizată de 2 mm, cu firele dispuse la 35 cm distanţă unele faţă de altele. Foliile de polietilenă transperantă se prind cu chingi din material textil, iar capetele acesteia vor fi ancorate în şanţuri acoperite cu pământ, săpate la marginea construcţiei. Suplimentar, se mai sapă un şanţ de gardă, cu scurgere într-un şanţ colector cu rol de a prelua apa scursă de pe învelitoare.

Pentru o seră cu acoperiş în două pante, e nevoie de o structură metalică sau din lemn, de preferat de salcâm, stejar, ulm sau fag. E bine ca grinzile să fie rotunde, bine finisate şi să aibă un diametru de aproximativ 10 cm. Capetele introduse în pământ se ard până se obţine un strat de 5 mm de cărbune. Construcţia se face ca cea a unei case cu acoperiş şi e indicat să apelaţi la un meşter pentru acest lucru. Dispunerea foliei se face tot pe o reţea din sârmă sau şipci din lemn şi se va ţine cont ca cea de pe acoperiş să fie mai groasă şi mai puţin transparentă faţă de cea de pe laturi. Aceasta se va schimba anual. În acest caz, pentru o durabilitatea mai mare, se poate apela la plăci de policarbonat, sticlă sau fibră de sticlă, caz în care va fi nevoie de o fundaţie mai solidă.

„Dacă se doreşte o seră cât mai profesionistă, e bine ca aceasta să fie dotată cu centrală termică, sistem de ventilare, rafturi şi grinzi pentru suspendarea plantelor, iar construcţia ei are nevoie de intervenţia specialiştilor din domeniu. Pentru nevoi minime, însă, orice pasionat de grădinărit poate să-şi construiască o seră care să-i uşureze munca şi care să-i ofere recolte pe o perioadă mai îndelungată din an”, concluzionează Alina Buhna, owner Jardina.eu

Related posts

Lucrări de toamnă: cum să îngrijești corect trandafirii

Adina Meyers

Idei de amenajare pentru holul de la intrarea in casa ta

Adina Meyers

De ce ai avea nevoie de un ventilator electric pentru baie?

Adina Meyers