Unul dintre cele mai populare materiale de constructie din Romania este betonul celular autoclavizat (BCA-ul), care, in ciuda mai multor voci care sustin contrariul, are o serie de avantaje majore, imposibil de contestat chiar si de cei mai experimentati constructori.

Primul avantaj major este legat de faptul ca produsul BCA este unul natural, compus din nisip, apa, ciment si var. Al doilea avantaj este legat de faptul ca datorita grosimii de 30 cm are o rata mica de pierderi termice, drept pentru care se poate folosi si fara izolatie termica; astfel, va va ajuta sa faceti o economie cuprinsa intre 10 si 20 de euro pe metru patrat.

In plus, daca veti construi cu BCA, veti economisi si in ceea ce priveste manopera, comparativ cu o constructie din caramida. Explicatia este simpla: mai putine blocuri de manipulat si mai usoare decat caramida clasica; totodata, se lucreaza cu mortar si se pot taia cu scule simple, precum flexul.

Daca doriti sa cresteti confortul termic si fonic al casei, este recomandat sa tineti cont de respectarea mai multor parametri. Elevatia fundatiei in partea cea mai joasa se recomanda sa fie la o inaltime de minimum 30 cm de la sol. In plus, pentru evitarea patrunderii umezelii, soclul se hidroizoleaza prin asezarea sub primul rand de zidarie a unui carton bituminos, iar grosimea peretelui exterior se alege in functie de zona climatica, dar de minimum 25 cm.

Dupa asezarea fiecarui rand de blocuri se verifica planeitatea (atat verticala, cat si orizontala) a zidariei, eventualele denivelari eliminandu-se cu ajutorul slefuitorului sau al rindelei.

Pentru evitarea puntilor termice si pentru un plus de valoare estetica, elementele din beton armat (stalpii si grinzile) se captusesc cu placi din BCA termoizolate, iar zidaria exterioara si interioara din BCA se ancoreaza de elementele structurale de rezistenta prin bare de otel-beton protejate impotriva coroziunii.

La interior este indicat sa optati pentru fi nisaje permeabile la vapori, iar la exterior – impermeabile. De regula, BCA-ul ajunge la maximum 4% din costul unei cladiri, un metru patrat construit fiind evaluat la 800 de euro.

Puteti sa construiti sau sa renovati o casa folosind acest material, insa pentru a suporta mai usor costurile lucrarii ar fi mai usor sa aveti un plan de economisire.

In acest sens, va recomandam un produs financiar eficientprodusul de economisire-creditare oferit de o banca pentru locuinte.

Cum functioneaza un produs de economisire-creditare: initial, economisiti o perioada, in medie 3-5 ani sau mai mult daca doriti, timp in care pe langa suma depusa lunar se aduna dobanda bancii si prima de stat de 25% din economiile anuale (care se acorda anual de catre Stat pana in limita de 250 de euro /an). Practic, pe langa depozitele lunare din veniturile proprii, beneficiati si de ajutorul statului si al bancii pentru a putea strange intr-o perioada de aproximativ 5 ani sau mai mult suma necesara doar din economisire.

De exemplu, daca economisiti lunar 375 lei, acumulati echivalentul in lei a 1.000 euro pe an. In cinci ani veti avea echivalentul in lei a 5.000 euro doar din economii, plus 1.250 euro din primele de stat, la care se adauga dobanda bancii, capitalizata timp de 5 ani. Mai mult, daca banii tot nu va ajung si proiectul e mai amplu, puteti solicita un credit locativ in lei cu una dintre cele mai avantajoase dobanzi in lei de pe piata, de 4,5%, fixa pe toata perioada creditului.

 

 

 

 

Related posts

Tehnici de supravietuire pe timp de iarna. Cum te pregatesti din timp pentru viscol si inghet

Adina Meyers

Iarna la mansarda

Adina Meyers

Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri. Medalia de aur: echipa Austriei

Adina Meyers