Practic

Cum alegi piscina în funcție de buget și preferințe

Visul proprietarilor de case cu grădini este să își amenajeze și o piscină, de care să se bucure în fiecare zi de vară. Dacă te numeri și tu printre aceştia, te invităm să citești acest articol, pentru a afla cum poți alege cea mai potrivită variantă pentru familia ta, ţinând cont de preferințe și buget. În funcție de suprafața terenului și de buget, piscinele se împart în două mari categorii: interioare și exterioare. La rândul lor, acestea pot fi îngropate, supraterane și gonflabile

Piscinele îngropate sunt cele mai spectaculoase, dar și cele mai costisitoare. Avantajul lor major este acela că beneficiarul poate alege forma, dimensiunile (lungimea, lățimea și adâncimea) și finisajele raportându-se la suprafața terenului disponibil, precum și la suma pe care își permite s-o investească într-un astfel de proiect. Mai mult, optând pentru o piscină îngropată, veţi avea parte de rezistenţă și durabilitate. Materialele care se folosesc pentru construirea unei piscine îngropate sunt betonul armat (altfel spus, modelul clasic), fibra din sticlă şi panourile din oțel. În ceea ce privește bazinul, acesta poate fi placat cu diverse materiale, dintre care mozaicul vitroceramic este, probabil, cel mai răspândit. Mozaicul special pentru piscine nu absoarbe apa, rezistă la șocuri termice, la chimicalele din apă, la factorii externi şi la îngheț. Datorită dimensiunilor mici ale plăcuței (2×2 cm), acest finisaj este ideal pentru modelarea unei game largi de forme (inclusiv a suprafețelor curbe). Piscinele din fibră de sticlă sunt turnate în prealabil dintr-o singură bucată și instalate în zona excavată. Avantajele lor principale sunt timpul de realizare mai redus decât cel al piscinelor din beton și întreținerea mai ușoară. În plus, fibra de sticlă oferă o flexibilitate mare în alegerea formei, putând fi combinată cu alte materiale. O altă variantă pe care o puteţi avea în vedere o reprezintă piscinele din panouri de oțel, care au marele atu de a rezista foarte bine la coroziune. De obicei, acestea sunt finisate cu PVC şi pot fi comandate în orice formă doriţi. Inspirație să aveţi!

Piscinele supraterane sunt recomandate în curţile sau grădinile cu suprafețe medii. Unul dintre avantajele majore ale acestora este timpul de instalare scurt. Grație manualului de instrucțiuni de care dispune în momentul achiziţionării, o piscină supraterană poate fi montată fără asistenţă specializată. Din același motiv, poate fi instalată și dezinstalată în orice moment al anului. Cu toate că beneficiarul este limitat în ceea ce priveşte forma și finisajul, acest tip de piscină poate căpăta noi perspective prin intermediul accesoriilor (care pot fi achiziționate opțional). Singurele condiții pe care un astfel de bazin le solicită sunt întreținerea periodică și montajul corect, pe o suprafață plană, fără denivelări.

Piscinele gonflabile sunt cele mai ieftine variante pe care le puteţi avea în vedere, ideale pentru cei mici. În magazinele de specialitate găsiţi o varietate extrem de mare de modele. Diversitatea se regăsește atât în ceea ce privește capacitatea, designul, dotarea, cât și costurile de montaj și întreținere. O piscină, indiferent de tipul pe care îl alegeți, nu este doar un bazin pe care-l umpleţi cu apă. La achiziționarea unei piscine gonflabile, setul de bază ar trebui să conțină un sistem de filtrare-pompă de filtrare/recirculare și un filtru cartuș, la care se adaugă scara, folia de protecție, prelata, accesoriile pentru curățare, skimerele și DVD-ul cu instrucțiunile de instalare. Bazinul trebuie amplasat pe o suprafață solidă și plană, pentru a preveni prăbușirea lui sau vreo inundație. În plus, aveţi grijă să nu amplasați bazinul sub linii de curent electric, deasupra unor țevi, cabluri ori altor linii utilitare.

Indiferent de tipul de piscină pentru care optaţi, trebuie să luați în calcul instalarea unor echipamente specifice, care să asigure circularea și filtrarea apei. De asemenea, pentru sănătatea celor dragi, asigurați-vă că apa este tratată cu substanțe speciale, care elimină impuritățile. Nu în ultimul rând, atunci când alegeți o piscină, vă recomandăm să faceți un calcul legat de numărul de persoane care o vor folosi, dar și de frecvența utilizării ei. La capitolul costuri, treceți pe listă costurile estimative pentru curățarea și purificarea apei, cheltuielile legate de umplerea, golirea și reumplerea piscinei, dar și pe cele generate de consumul de energie (majoritatea modelelor au încorporate și echipamente electrice).

Foto: Shutterstock și Pinterest

Related posts

Ce trebuie să știi când începi o afacere în construcții

Adina Meyers

Truc simplu în amenajare: o piesa de decor „statement” sau peretele vedetă

Adina Meyers

Idei pentru camera copilului

Adina Meyers