Solutii Constructive

Cum alegem instalaţiile sanitare?

Pentru proiectarea şi alegerea componentelor instalaţiei sanitare pentru baie, este indicat să vă documentaţi temeinic sau să cereţi sprijinul unui specialist. Pe lângă proiectarea şi dimensionarea sistemului de instalaţii sanitare, este foarte importantă alegerea ţevilor potrivite pentru fiecare circuit (de evile din plasticapă caldă, apă rece, căldură şi canalizare), în funcţie de specificaţiile tehnice ale acestora şi de buget.

Ţevile din plastic sunt printre cele mai populare, datorită preţului foarte accesibil, greutăţii mici, flexibilităţii ridicate, rezistenţei crescute la coroziune. În schimb, au o rezistenţă (la foc, presiuni mari, solvenţi) mai scăzută în comparaţie cu alte tipuri de ţevi moderne și o durată de viaţă mai mică (sub 25 de ani).

Ţevile multistrat (pexal) sunt unele dintre cele mai moderne componente ale sistemelor sanitare rezidenţiale, reuşind să combine avantajele ţevilor din plastic cu cele ale ţevilor metalice. Prezintă o rezistenţă mare la coroziune şi agenţi chimici, un coeficient de dilatare lineară redus şi o conductivitate termică de 900 de ori mai mică față de cea a ţevii de cupru, ceea ce se traduce prin pierderi mai mici de energie şi o igienă la standarde înalte.

Ţevile PPR (polipropilenă) se folosesc pentru instalaţiile de furnizare a apei calde şi reci, igienico-sanitare. PPR-ul este un material sintetic din care sunt fabricate ţevile şi fitingurile aferente, rezistă până la o temperatură de 135 de grade Celsius şi are o durată de viaţă de 50 de ani.

Conductele de cupru se numără printre cele mai vechi componente ale sistemelor sanitare şi au o mulţime de avantaje: aspect spectaculos, uşurinţă în modelare, curbare şi îmbinare facile, previn depunerile de calcar şi sedimentele la interior şi au o durată mare de viaţă. În schimb,  preţul lor de achiziţionare este ridicat.

Ţevile din oţel (laminate şi sudate) au o durată de viaţă de până la 40 de ani şi se remarcă prin rigiditate, robusteţe şi rezistenţă.

Conductele din fontă cu adaos de magneziu, care le creşte rezistenţa în timp şi le face uşor de montat şi modelat, au o durată de viaţă-record, de până la 100 de ani, şi rezistă excelent la coroziune. Principalul lor dezavantaj este greutatea mare. Alte tipuri de conducte: din ceramică, din sticlă specială.

6 lucruri de care trebuie să ţineţi seama în alegerea ţevilor

1.Temperatura şi presiunea apei care urmează să fie transportată prin ele. Există ţevi pentru presiune şi ţevi pentru scurgere, specifice sistemului de evacuare a apelor uzate.

2. Tipul de centrală folosit şi parametrii acesteia (temperatura de funcţionare recomandată diferă de la un model de centrală la altul).

3. Bugetul de care dispuneţi.

4.Dimensionarea sistemului sanitar: câte persoane urmează să deservească, pe ce suprafaţă se  desfăşoară acesta, ce debit de apă rece, caldă şi menajeră urmează să transporte.

5.Sfatul inginerului care va proiecta sistemul sanitar al locuinţei şi indicaţiile tehnice ale constructorului. 

6.Sursa apei reci: sistem centralizat sau racordat la un puţ subteran; duritatea şi PH-ul apei.

Related posts

Principiile de functionare a aparatelor de aer conditionat

Adina Meyers

ROCATIL – gama completă de piese pentru utilaje de construcţii

Adina Meyers

Cum pregatesti centrala termica pentru iarna: masuri practice si cele mai importante verificari obligatorii

Adina Meyers