O locuinta in care creste un copil poarta amprenta acestuia de la intrare pana in cel mai ascuns colt al casei. Este ideea de la care a pornit si familia pe care am vizitat-o de curand in apartamentul sau dintr-un ansamblu rezidential din Bucuresti.

Chiar daca ordinea este la ea acasa, in fiecare din cele trei incaperi ale locuintei vom gasi mici detalii care amintesc de camera celor mici. Şi nu ne referim aici la jucarii, ci la amanunte ce tin de amenajarea apartamentului, de la culori, la forme sau texturi.

Holul de intrare in apartament poate fi o buna lectie de cum sa folosesti ingenios un spatiu lipsit de lumina naturala directa. Mobilierul redus volumetric salveaza in mod inteligent din culoarul de trecere, iar culoarea aleasa – alb, la fel ca albul peretilor -, largeste zona de intrare si asigura continuitatea si luminozitatea acestui spatiu. Micile oglinzi, precum niste ochi protectori ai celor care trec pragul acestei locuinte, sunt singurele elemente care, prin culoare si jocul de inaltimi, dau o nota aparte intrarii.

Un plus in compartimentarea apartamentului este faptul ca zona de odihna, cu cele doua dormitoare (cel matrimonial si dormitorul copiilor), este separata de restul locuintei, ferita oarecum de zgomot, iar holul ce duce spre aceste doua camere, decorat simplu, doar cu un tablou, pare a fi o poarta de trecere spre doua universuri diferite – cel al adultilor si cel al copiilor.

Am ales sa pasim mai intai spre camera celor mici, atrasi de jocul viu de culori din incapere. O incapere pregatita sa intampine venirea pe lume atat a unei fetite, cat si a unui baietel datorita alegerilor cromatice – verde crud si tonuri de mov inchis si de lila. Alternanta alb-mov am putea spune ca este o continuare a temei din holul de intrare, dar nuantele sunt de data aceasta mult mai puternice, tipice copilariei. Dungile verticale de pe unul din peretii dormitorului inalta camera si ii dau dinamism, iar formele sunt „indulcite” de rotunjimea data de modul de finisare al patului suprapus, al draperiilor si al scarii ce il duce pe cel mic in patul de la… etaj.

[image image-id=”65235″ height=”400″ width=”400″ image-title=”adama”]

Intr-o incapere in care cei mici aduna o multime de jucarii si hainute, spatiile de depozitare au fost gandite astfel incat sa fie complet functionale si sa nu stirbeasca deloc din zona de joaca: baza patului este un spatiu unde se pot depozita hainute, iar sifonierul alb este o alegere buna pentru a mari vizual camera. Literele de pe peretele aflat in opozitie cu cel pe care se afla patutul suprapus? O maniera jucausa de a spune o poveste despre copilarie si de a masca, la nevoie, tentativele artistice ale celor mici.

Camera parintilor ne vorbeste despre caldura si familie. Patul generos este piesa centrala a incaperii, iar culorile calde de bej si cafe-caramel induc acea idee de camin. Peretele decorat cu tapet devine punctul care atrage imediat privirea o data ce ai intrat in camera, iar insertiile aurii din acesta dau luminozitate si adancime incaperii. Pardoseala si aici, la fel ca in fiecare incapere, este lasata, in cea mai mare parte, neacoperita tocmai pentru a extinde vizual spatiul de locuit. Covoarele de mici dimensiuni trimit cu gandul la intimitate si caldura datorita texturii lor, fiind completate de draperiile dintr-un material „greu”.

[image image-id=”65236″ height=”400″ width=”400″ image-title=”x”]

Unitatea geometrica din dormitorul matrimonial este data si de concordanta dintre tapet si asternuturi, jocul formelor de pe perete fiind continuat intr-o tematica apropiata pe pat. Nu lipseste de aici un alt truc folosit pentru a da senzatia de spatialitate si adancime incaperii – oglinda simpla, de mari dimensiuni – o zona pe care mamica familiei cu siguranta o va aprecia.

Cum livingul este locul de intalnire dintre cele doua parti ale familiei – oamenii mari si oamenii mici –, in amenajarea lui s-a tinut cont tocmai de acest aspect. Profilul geometric si cromatic respecta stilul minimalist si tendintele creionate in dormitorul matrimonial, dar pata de culoare si centrul de interes este, fara indoiala, canapeaua de un verde crud, asemeni celui din camera copiilor. Living-ul scaldat in lumina naturala este dominat de o combinatie de linii verticale de inaltimi diferite, de la comoda cu televizor, pana la masuta de cafea cu elemente suprapuse, o combinatie reusita intre culorile dominante ale apartamentului – alb si bej-maroniu.

Interesant folosita si una din zonele acestei incaperi care parea compromisa – coltul din stanga intrarii, transformat intr-un loc de luat masa intim, care primeste largime prin alegerea cromatica – alb dominant – si a materialelor – sticla si aluminiu, materiale ce permite trecerea luminii. Iar cele trei mici tablouri de pe pereti nu sunt doar o sursa de idei pentru viitoare excursii in familie, ci si un truc de a folosi apa din imagini ca un element ce da fluiditate acelei parti din incapere.

Nici in amenajarea bucatariei nu se pierde din vedere mixul de stiluri si culori dintre generatii: aceleasi nuante dominante din dormitorul parintilor care, fara o pata de culoare, pot parea terne si lipsite de personalitate, dar care sunt „salvate” de prezenta celor mici – obiecte electrocasnice sau ustensile de bucatarie in acelasi verde crud cu care ne-am obisnuit: un toaster vesel colorat pentru dimineti cu mic-dejun servit in tihna sau o razatoare pentru salatele sanatoase servite celor mici.

 

Fotografii realizate in ansamblul rezidential Edenia Titan

Contact Edenia Titan: Alina Necula, Head of Marketing & Sales Adama Group, 0728 109 907

www.edenia.ro

Designer: Elena Oancea, Lemon Interior Design, 0726 753 195

 

 

Related posts

Cum să ai o casă luminoasă

Adina Meyers

Tendințe de amenajări interioare în 2021: Ce e la modă primăvara aceasta

Adina Meyers

Accente shabby chic

Adina Meyers