LifeStyle

CERSAIE 2009

Noutatea acestui targ a fost reprezentata de grosimea placii ceramice de 4 mm, mult mai subtire fata de cea cu care eram obisnuiti, de 11 mm. Un element nou care intra in compozitia placilor ceramice de 4 mm este rasina, care asigura flexibilitate placilor si astfel denivelarile sunt practic excluse.

La nivel international, cele mai noi tendinte in domeniu recomanda utilizarea de placi ceramice rectificate. Disparitia rosturilor creeaza iluzia optica de spatiu, de unitate, mai ales in caminele care nu au spatii generoase. Anul acesta se poarta placi ceramice in formate cat mai atipice, de 90×90 cm, 60×60 cm sau 20×120 cm (in cazul imitatiei de parchet). De asemenea, se pastreaza si dimensiunea standard a placii ceramice, de 45×45 cm.

In ceea ce priveste bateriile sanitare, anul acesta se merge pe o linie organica, cu geometrii inspirate din natura. De exemplu, Porcelanosa a lansat o baterie sanitara din Gama Lounge, semnata de designerul italian Simone Micheli, iar Vitra, un alt mare producator european de placi ceramice, a lansat „Freedom”, o colectie dezvoltata de designerul Ross Lovegrove. Aceasta linie de obiecte sanitare sfideaza conventia de a crea forme neintrerupte, care imita liniile continue ale unei sculpturi, combinand materiale si asigurand un nivel de finisare anterior nemaiintalnit in conceptele salilor de baie.

Colectiile prezentate in cadrul targului Cersaie se remarca prin finetea materialelor, prin combinatiile de mat cu lucios si texturi variate. Foarte cautate sunt si imitatiile de buna calitate, care amintesc de pietre rare, cum ar fi nepalul sau ardezia neagra sau imitatii care evoca extrem de bine lemnul sau pielea. De asemenea, sunt apreciate si placile ceramice care imita foarte bine marmura, cimentul sau betonul, cele care creeaza senzatia de beton aparent. Orice imitatie se regaseste si pe placarile subtiri de 4 mm.

Sursa de inspiratie pentru majoritatea producatorilor de obiecte sanitare sau pentru designeri a fost natura. Simone Micheli, pentru linia de produse Noken, a pus accent pe conservarea mediului inconjurator, prin economisirea apei si a energiei. Patricia Urquiola, renumitul designer spaniol, a fost inspirata de oameni si de dorintele lor, mereu schimbatoare. Placile ceramice actuale se incadreaza perfect in tendinta ecologica, datorita faptului ca produsele sunt naturale, reciclabile si contribuie la dezvoltarea durabila.

Cele mai recente colectii de placi ceramice si obiecte sanitare se regasesc in patru stiluri decorative. Stilul vintage-modern este o interpretare a stilului vintage intr-o maniera contemporana. Imprimeurile botanice sau geometrice in culori pastelate pot imbraca atat peretii, cat si mobilierul, iar obiectele din lemn antichizat sunt combinate cu piese moderne si sofisticate, pentru obtinerea unui aer boem, plin de prospetime. Acest stil reinventeaza  obiectele create si finisate manual, de la piese de mobilier pana la accesoriile cromate sau mozaicul din lemn, slefuit bucata cu bucata.

Pe de alta parte, designul orientat catre tehnologie este reflectat in obiectele si materialele structurate in functie de performanta si ergonomie. Daca eliminam accesoriile si obiectele strict decorative, vom obtine ambiente aproape clinice.

Adoptarea luxului inspirat de elemente, texturi, culori si forme din natura, transforma spatiul privat într-o oaza a relaxarii. Stilul „sanctuary home” se poate observa in ambientele care poarta amprenta oceanului, padurii sau desertului pe placile ceramice sau pe pereti, iar materialele naturale devin referinte fundamentale in design, contribuind la crearea unor spatii introspective.

Stilul Art Deco s-a regasit in colectiile multor producatori la aceasta expozitie internationala. Simbolurile, culorile si stilurile culturale au fost combinate astfel incat sa rezulte o fuziune eclectica si un spatiu unic, entuziast si plin de fantezie. Luxul este singurul element constant al acestui mixt de perioade si stiluri decorative, in care se pot regasi atat interioarele pariziene, cat si cele safari-sic, ambientele cu design scandinav sau cele multiculturale, inspirate din India, Maroc, Egipt, China sau Japonia.

In 2010 nu se vor contura schimbari majore in privinta amenajarilor interioare. Se va merge in continuare pe suprafete lucioase si asimetrii. Formele organice vor capata o importanta din ce in ce mai mare, in detrimentul celor geometrice, iar cristalul va fi elementul predominant al multor colectii.

Ca si anul trecut, se poarta culorile de pamant: bej, maro, rosiatic, ruginiu etc.

O inovatie estetica este placa translucida, o placa ceramica in spatele careia poti pune un fascicul luminos, obtinand astfel un efect optic spectaculos si spatii extrem de originale.

In prezent, portofoliul Delta Design include numai solutii de amenajare pentru segmentul mediu si de lux, iar portofoliul cuprinde peste 11.000 de repere in tendinte. Practic nu exista o singura solutie, ci o infinitate de combinatii, iar ceea ce diferentiaza Delta Design de firmele concurente sunt serviciile pe care le ofera la aceste produse. Mai precis, se ofera consultanta in amenajare prin intermediul arhitectilor si designerilor din echipele proprii, transport, montaj profesionist – esential mai ales pe segmentul de lux – si servicii post-vanzare.

 

 

 

Related posts

Show-room exclusivist, unic in Europa de Sud-Est, deschis in Bucuresti

Adina Meyers

Superb! Opera din Barcelona s-a redeschis cu un concert pentru 2.300 de PLANTE – VIDEO

Adina Meyers

Anul bisect iti aduce mai mult timp, iar Arctic mai mult spatiu

Adina Meyers