LifeStyle

Ce trebuie să faceţi pentru a avea o grădină evergreen

Există plante ale căror frunze îşi menţin culoarea verde şi care, mai mult de atât, înfloresc în sezonul rece. 

O grădină evergreen este mult mai costisitoare şi implică mult mai multă muncă decât una care intră în hibernare la începutul lunii decembrie, dar şi rezultatul este pe măsura efortului.

Ce să plantaţi într-o grădină evergreen

Coniferele (arbori, arbuşti şi gard viu) au particularităţi diferite de creştere şi dezvoltare, motiv pentru care nu putem formula un set de sfaturi de îngrijire universal valabile pentru această grupă de plante. Este bine să vă documentaţi pentru fiecare specie în parte, pentru a-i oferi cele mai bune condiţii de dezvoltare.

Printre cele mai cunoscute specii de arbori şi arbuşti coniferi cultivate în România, se numără: Abies alba (brad alb), Abies concolor (brad argintiu), Picea abies (molid alb), Pinus sylvestris (pin), laricele, duglasul verde, chiparosul, tuia şi tisa.

În ciuda a ceea ce am fi tentaţi să credem, aceste conifere au nevoi foarte diferite pentru o dezvoltare armonioasă. De exemplu, bradul alb preferă zonele umbrite şi nu suportă gerul extrem (temperaturi mai mici de -30˚C), îngheţurile târzii şi perioadele extrem de calde (canicula). De asemenea, nu îi plac solurile calcaroase, mlăştinoase sau inundabile, însă vegetează bine pe soluri fertile, reavene, bine drenate.

În schimb, bradul argintiu, o specie exotică, originară din vestul Americii de Nord (din Munţii Stâncoşi), preferă solurile luto-nisipoase, rezistă la secetă şi ger şi se dezvoltă mai bine în locurile însorite.

Tisa are nevoie de un sol cu substrat calcaros şi de umbră, dar suportă şi lumina puternică, în timp ce chiparosul iubeşte terenurile mlăştinoase, fiind prevăzut cu organe speciale de respiraţie, numite pneumatofori. Acesta din urmă nu vegetează bine pe solurile cu variaţii mari de umiditate sau pe cele sărace.

Tuia este unul dintre cele mai populare conifere de grădină, având în vedere că rezistă în orice climat şi se confruntă foarte rar cu dăunători. Are nevoie de o îngrijire minimă, ceea ce înseamnă că este foarte uşor de crescut, menţinându-şi culoarea verde tot timpul anului.

Text: Simona Popa

Related posts

Spațiul de lucru acasă: 4 gadgeturi de care ai nevoie

Adina Meyers

Balsamul de rufe: secretul hainelor moi, parfumate și ușor de călcat

Adina Meyers

Alexandra Stan, speaker la conferinta internationala de muzica din Polonia

Adina Meyers