Amenajare bucatarie Practic

Ce tip de bucatarie alegi – deschisa sau inchisa?

Atunci cand vine vorba de amenajarea bucatariei avem doua stiluri principale dintre care putem alege, si anume amenajarea unei bucatarii deschise (open-space) sau inchise. Fiecare stil vine cu avantajele si dezavantajele sale, iar despre acestea urmeaza sa discutam mai multe in randurile urmatoare. Cu toate aceste informatii „pe masa” o sa iti fie mult mai usor sa iti dai seama care este stilul care ti se potriveste cel mai bine.

Incepem discutia noastra de astazi chiar cu bucataria inchisa, iar asta pentru ca ea este cel mai des intalnita pe meleagurile noastre. Amenajarea bucatariile inchise sunt cele care presupun cea mai mica investitie din partea noastra, iar asta pentru, de exemplu nu avem de spart peretele despartitor si nici nu trebuie sa cumparam o hota de calitate.

Bucatariile inchise aduc o serie de avantaje, printre care se numara in primul rand tinerea mirosului de mancare departe de restul camerelor locuintei noastre. Fiind vorba de un spatiu inchis, o sa avem de asemenea liniste, ceea ce inseamna ca vom putea gati fara a fi deranjati. Exista, desigur, si cateva dezavantaje, iar cel mai notabil este legat de spatiul inchis. Da, exact, spatiul inchis poate fi privit nu doar ca avantaj, ci si ca dezavantaj. O sa simti dezavantajul in special in cazul in care bucataria este una de mici dimensiuni.

Este timpul sa trecem la bucataria deschisa (open-space), cea care este intalnita in special in Statele Unite ale Americii. Daca te-ai hotarat asupra amenajarii unei astfel de bucatarii, atunci afla ca in cazul acesteia vei avea nevoie de o investitie mai mare, precum si de putin… deranj. Asta pentru ca ea presupune daramarea totala sau partiala a peretului care desparte bucataria de sufragerie. Cei care aleg sa sparga doar partial peretele despartitor pot sa amenajeze pe jumatatea ramasa un bar sau o zona de luat rapid masa.

Tine cont de faptul ca, din moment ce bucataria va comunica direct cu sufrageria, e bine ca mobilierul ambelor incaperi sa se afle in armonie. Trebuie asadar sa regandim cromatica celor doua, astfel incat sa nu existe discrepante prea mari. Daca totusi vrei sa existe putina diferenta cromatica intre cele doua (motivul? O mai buna delimitare) atunci ia in considerare existenta unei zone de tranzitie, in care culorile sa se contopeasca, sa nu se faca o trecere brusca de la o paleta de culori la alta.

Pentru bucatariile mici, acest stil de amenajare este unul ideal, iar asta pentru ca el ne ajuta sa avem mai mult spatiu la dispozitie si sa nu ne mai simtim ca intr-o cutie de chibrituri. Totusi, din moment ce bucataria comunica cu sufrageria, mirosurile de mancare se vor imprastia mult mai rapid si usor prin intreaga casa. Aceasta problema poate fi insa rezolvata prin simpla instalare a unei hote de calitate.

Dupa cum s-a putut observa pe parcursul acestui articol, nu putem spune ca recomandam un anumit stil in detrimentul altuia. Asta pentru ca atat bucatariile deschise, cat si cele inchise vin cu avantajele si dezavantajele lor, iar noi trebuie sa alegem in functie de care sunt preferintele noastre, dar si tinand cont de nevoile noastre. Practic, ca o concluzie, remarcam faptul ca stilul propriu de viata este cel care determina spre care stil de bucatarie sa ne indreptam atentia.

Related posts

Soluții de amenajare pentru dining

Adina Meyers

Cum sa alegi un punct central in sufrageria ta

Adina Meyers

Brico Dépôt începe toamna cu prețuri la roșu

Adina Meyers