Cand spunem izolatie ne referim de obicei la materiale de izolatie, a caror functie este de a proteja cladirea impotriva schimbarilor de temperatura externe si pentru a mentine o temperatura constanta confortabila in interiorul cladirii. Pentru ca un material sa se poata numi izolatie termica, trebuie sa aiba un coeficient scazut al conductivitatii termice, marcat cu λ litera greceasca (lambda).

Valoarea lambda a materialului izolant trebuie sa fie mai mica de 1 W / mK, cu cat mai mica cu atat mai bun este materialul izolant termic.

Ce caracteristici trebuie sa aiba izolatia termica?

Izolatia este un element esential al unei constructii, si trebuie sa fie de gandita inca din faza de proiectare. Buna izolare are urmatoarele caracteristici:

– Ofera o temperatura confortabila in interiorul cladirii in timpul iernii, iar vara temperatura din interiorul camerei trebuie sa fie constanta.

– Permite cladirii „sa respire”, adica vaporii generati trec lin prin fatada constructiei.

– Previne formarea de umiditate, condens si mucegai.

– Protejeaza cladirea de actiunile mecanice si extinde durata de viata a acesteia.

– Creste eficienta energetica a cladirii – reducerea consumului de energie pentru incalzire si racire si, prin urmare, economiseste bani si protejeaza mediul inconjurator.

– Creaza un microclimat sanatos si confortabil pentru tine si familia ta.

– Creste valoarea proprietatii izolate.

Care sunt cele mai bune materiale izolatoare?

De la inceputurile omenirii si pana astazi, oamenii folosesc pentru locuinetele lor materiale naturale. La un moment dat, s-au folosit materialele de origine vegetala, cum ar fi paie, stuf, crengi, si apoi materiale de densitate mai mare – lut, piatra, etc.

In timp, omenirea a evoluat, dar nevoile de baza au ramas aceleasi: locuinte confortabile avand la baza materiale naturale.

Cum se alege materialul potrivit?

Alegerea materialului potrivit pentru protectia termica este influentata de factori macro, cum sunt conditiile climatice si factori micro/locali, ca de exemplu, popularitatea unui produs, traditia in constructii, cerinte specifice, dar si de pret.

Desi nimeni nu este fericit cu un pret mare, se recomanda, cu atat mai mult in constructii, ca alegerea unui produs sau a altuia sa nu se faca exclusiv prin prisma pretului.

Nu trebuie sa uitam ca astazi izolarea nu trebuie sa indeplineasca doar scopul sau de baza, respectiv protectie la frig sau caldura. Oamenii trebuie sa fie constienti de faptul ca o izolatie buna corespunde unor cerinte suplimentare:

– Casa "respira", adica, nu pastreaza umezeala la interior.

– Protejeaza de foc, iar in cazul in care un incendiu s-a intamplat, previne raspandirea lui (vata minerala este un produs cu clasa de reactie la foc A1, adica este non-inflamabil, la fel ca piatra si sticla).

– Rezistenta in timp.

– Rezista la umiditate, insecte si produse chimice.

– Izolatie fonica: protejeaza impotriva zgomotului intre camere si a zgomotului de la exterior.

Vata minerala bazaltica si vata minerala de sticla de la Knauf Insulation sunt o solutie pentru toate cerintele stabilite mai sus.

 

 

 

 

 

Related posts

Cui si cum inchiriati casa

Adina Meyers

Au fost decernate Oscarurile în branşa montatorilor de acoperişuri

Adina Meyers

O casă cu vedere montană

Adina Meyers