LifeStyle

Ce nu stiai despre animalutele din curte

Cu totii stim ca viata alaturi de un animal de companie implica o multime de clipe frumoase, dar si o serie de responsabilitati pe care trebuie sa ni le asumam.

Daca animalele care stau cu noi in casa sunt protejate de factorii si pericolele externe, cele pe care le tinem in curte au nevoie de o atentie sporita pe timpul iernii, pentru a nu avea de suferit. Blanita nu este suficienta pentru a proteja cainele sau pisica de gerul iernii, de vanturile puternice sau de precipitatii.

Cainele

Cusca este elementul cel mai important care protejeaza cainele de intemperii. Este important ca aceasta sa fie un loc uscat, suficient de spatios pentru dimensiunea cainelui, iar inauntru sa se afle o patura calduroasa sau un asternut din paie. Asternutul din cusca va trebui schimbat periodic. Paiele pot mucegai, iar paturile se murdaresc si se uda, iar animalul nu se va mai simti confortabil; se poate imbolnavi, daca este mai sensibil sau daca are o imunitate scazuta. Exista posibilitatea sa dotati cusca cu un sistem electric de incalzire care ii va asigura un confort sporit, insa aceasta masura implica o serie de costuri care nu sunt tocmai mici. Asigurati-va ca deschiderea custii nu e pe directia din care bate vantul.
La fel de importanta ca pregatirea culcusului este examinarea medicala a animalului inainte de venirea iernii, pentru a va asigura ca nu are vreo afectiune care se poate agrava din cauza frigului. Aveti grija sa ii toaletati corespunzator blana, pentru ca aceasta ii va oferi o izolatie buna. O atentie sporita trebuie acordata si nutritiei, intrucat cainii de curte consuma multa energie pentru a-si mentine temperatura corporala in limite normale. Pentru a va mentine cainele sanatos, vor fi necesare calorii suplimentare care sa furnizeze energie suficienta. Asigurati-va ca-i oferiti o hrana speciala, de buna calitate. Contrar aparentelor, apa este foarte importanta in sezonul rece. Oferiti-le cainilor vostri zilnic apa proaspata si verificati periodic ca aceasta sa nu inghete. Este recomandat ca pe langa hrana sa le oferiti si suplimente alimentare recomandate de veterinar in functie de rasa, greutate si varsta.

Atentie!

Asigurati-va ca animalul de curte nu va intra in contact cu agentii de topire a ghetii, pentru ca poate ingera o parte din aceste substante lingandu-si labele. Ingestia sarii sau a altor produse utilizate pentru topirea ghetii poate conduce la deranjamente gastrointestinale, arsuri ale esofagului sau ale stomacului, iar intrarea in contact cu aceste substante poate provoca arsuri la nivelul pernitelor labutelor.

Pisica

In mare parte, sfaturile pe care le-am enumerat pentru ingrijirea cainelui se aplica si pentru pisicile crescute in aer liber, dar pentru ca sunt animale mai mici, cu blanita mai scurta, felinele sunt mai vulnerabile in fata frigului, a umezelii si a vantului puternic. Gripa felina, blanita inghetata sau chiar hrana prea rece pot fi periculoase pentru o pisica, fiind un animal capricios. Primul pas este amenajarea unei casute speciale, bine izolate, in care sa aveti o paturica pufoasa, o bucata de blanita sau macar niste paie. Iarna este indicat sa hraniti pisica din curte cu mancare umeda, bogata in proteine, pentru a-si mentine grasimile care-i asigura temperatura corporala. In caz de raceli, vizitati cel mai apropiat doctor veterinar si mutati-i culcusul in garaj sau intr-un loc ferit de curentii de aer rece sau umezeala, fiind cunoscut faptul ca cea mai mare parte a pisicilor nu suporta apa. Nu uitati de controalele periodice la veterinar. In cazul pisicilor care stau mai mult timp afara, aveti grija la curatenia urechilor si a ochilor.

 

Articol preluat din Revista Casa Mea

Text: Simona Popa
 

Related posts

Care este prețul unui sejur în Bulgaria? Românii aleg hotelurile de calitate

Adina Meyers

TIPS&TRICKS masa de Revelion: eleganţă, strălucire şi culoare

Adina Meyers

Cum să îngrijești corect pielea sensibilă, predispusă la roșeață 

Adina Meyers