In ultimii ani, din cauza faptului ca achizitionarea unui apartamet nou a devenit din ce in ce mai dificila si costisitoare, foarte multi proprietari aleg sa isi mansardeze locuintele in loc sa puna bazele unui nou proiect de casa sau sa investeasca intr-o locuinta noua de dimensiuni mai mari. Desigur, constructia si amenajarea unei mansarde prezinta costuri mult mai mici decat costruirea unei locuinte noi, deoarece exista deja structura de baza iar autorizatiile de constructie de care ai nevoie de elibereaza intr-un timp mult mai scurt. In urma beneficiilor pe care le poate aduce mansardarea locuintei si reamenajarea acesteia, studiile arata ca, din punct de vedere economic, investitiile sunt cu mult mai convenabile iar costurile de intretinere, per total, scad considerabil fata de costurile unei locuinte noi.
Care sunt costurile amenajarii unei mansarde si ce beneficii poti obtine pe urma unui proiect de acest gen?
Pentru amenajarea completa a unei mansarde, pretul mediu pe metru patrat variaza intre 150 si 200 de euro, fiind cu mult mai mic decat costurile de constructie a unei locuinte. In acest pret vor intra si ferestrele care, dupa preferintele proprietarului, se pot inchide si deschide automat in caz de ploaie. Desigur, pretul poate sa depinda de la caz la caz, in functie de materialele alese, de finisaje, de calitatea acestora si alte preferinte la capitolul personalizare. Suprafata spatiului conteaza la fel de mult, iar calitatea constructiei (bazele podului) joaca si ea un rol important in bugetul final. Daca podul este bine intretinut si nu prezinta semne mari de uzura, costurile scad considerabil.
Astfel, principalul motiv pentru care cei mai multi se orienteaza catre construirea si amenajarea unei mansarde este, cu siguranta, costul foarte redus.
Astazi, foarte multi oameni care dispun de un spatiu in pod, pe care nu il mai folosesc sau este folosit numai pentru depozitare, aleg o solutie de acest gen. Arhitectii spun ca, in timp, amenajare mansardei a devenit o tendinta, deoarece foarte multi oameni incep sa inteleaga valoare estetica a acestui spatiu si multiplele avantaje pe care le poate aduce. Cu ajutorul unei investitii cat se poate de minime, proprietarii de case pot beneficia de un spatiu comod si foarte practic, boem si care sa ofere conditiile necesare pentrua fi locuit si, de cele mai multe ori, de dimensiuni mai mari decat un apartament normal. Poti sa vezi aici poze cu amenajarea mansardei in diferite stiluri, in functie de spatiu si tipul de locuinta.
Care sunt etapele mansardarii ?
Inainte de toate, se va realiza un studiu tehnic, pentru a afla daca structura casi permite si suporta greutatea unei constructii superioare. Daca amenajarea poate fi realizata, se va trece la realizarea unui proiect de catre un arhitect, dupa care se pot demara lucrarile propriu-zise. Cel mai important pas al proiectului este acela de realizare a izolatiei termice, atat langa ferestre cat si sub acoperis. Poti sa vezi aici care ste cel mai bun mod de a-ti izola locuinta si care se prezinta cel mai potrivit pentru tipul deimobil. Dupa aprobarea, realizarea proiectului si a lucrarilor, proprietarii se vor putea bucura de indata de un spatiu util si practic, care poate sa aduca un plus de confort si o valoare mai mare a proprietatii, de cel putin 15%, spun arhitectii.
O locuinta la mansarda vine cu multiple avantaje, de care se poate bucura intreaga familie. Ajuns un trend in domeniul design-ului, amenajarile mansardei devin din ce in ce mai ingenioase si creative. Asadar, daca te bucuri de un spatiu mansardat nefolosit, poti lua in considerare reamenajarea lui pe viitor!