În cazul unei case noi, nu este nevoie de multe intervenţii, precum îndreptarea pereţilor şi a pardoselii sau refacerea instalaţiilor electrice şi sanitare. Bucătăria din imagini a fost făcută de la zero, odată cu ridicarea casei.

Text: designer de interior Natalia Beleva / Foto: Ştefan Popescu

 

Partea de şantier a constat în placarea pardoselii cu travertin, montarea faianţei, decorarea tavanului cu profile decorative şi finisarea pereţilor cu o vopsea specială, rezistentă la apă şi umiditate. Spoturile au fost încastrate în plafonul din gips-carton, care a fost montat cu scopul de a masca grinda de rezistenţă.

La nivelul pardoselii, am optat pentru plăci de travertin, montarea acestora costând 50 lei/ mp. Cât priveşte peretele dintre blat şi corpurile suspendate, acesta a fost decorat cu faianţă de 10×10 cm, într-o nuanţă asemănătoare cu cea a gresiei, aşezată pe diagonală.

Pentru blatul de lucru există din ce în ce mai multe opţiuni pe piaţă: beton, inox, piatră naturală, compozit, sticlă, lemn, MDF laminat. Eu am ales un blat din MDF laminat, datorită avantajelor pe care le oferă: este impermeabil, nu se pătează, rezistă la temperaturi înalte, se întreţine uşor, prezintă o gamă variată de modele şi culori, are un preţ accesibil. Un dezavantaj îl reprezintă faptul că materialul, odată lezat, nu mai poate fi reparat, fiind necesară achiziţionarea altuia nou.

Pentru un cost mai mic, te poţi orienta spre un mobilier din PAL, care are ca puncte forte costul scăzut, paleta diversă de culori şi timpul de fabricare redus, dar pe care îl recomand pentru bucătărie doar în situaţia când nu există un grad ridicat de umiditate. Rezultate bune se pot obţine mixând PAL-ul pentru carcasă şi interior cu MDF-ul vopsit pentru fronturi.

La capitolul corpuri de mobilier, am optat pentru varianta din MDF vopsit, care se prelucrează mai uşor decât PAL-ul, rezistă la căldură şi umiditate, are o durată de viaţă lungă şi se poate repara, în cazul în care suprafaţa se zgârie sau deteriorează.

Electrocasnicele, asemănătoare unor pete de culoare, sunt achiziţionate de la aceeaşi firmă, Franke, şi corespund aceluiaşi stil, rustic-provence.

Am poziţionat hota de 90 cm în mijlocul bucătăriei, pentru un impact vizual aparte. Chiuveta am montat-o lângă frigider, asigurând un flux logic – mai întâi scoţi alimentele din frigider, iar apoi le speli şi le găteşti. Astfel, frigiderul, chiuveta şi plita formează un triunghi ergonomic, ce nu ar trebui să aibă laturile prea mari, pentru a nu parcurge distanţe lungi între cele trei puncte-cheie ale bucătăriei. Totuşi, între acestea trebuie să existe un spaţiu minim necesar, în care să fie amplasat blatul de lucru pe care se prepară mâncarea. Cât priveşte maşina de spălat vase, este recomandat ca aceasta să fie cât mai aproape de chiuvetă. De asemenea, chiuveta nu ar trebui să fie primul obiect pe care îl vezi atunci când intri în bucătărie, având în vedere că adesea este plină de vase murdare, inestetice. Cel mai bine ar fi să aşezi electrocasnicele la nivelul ochilor, pentru a le accesa mai uşor. Nu uita nici de prize, care trebuie să se găsească la o distanţă sigură faţă de sursa de apă sau de zona unde se produc aburi.

Devizul total al acestei amenajări a fost de 42.180 lei (fără materiale de construcţie).

 

BINE DE ŞTIUT!

Pentru partea de finisaje necesare unei amenajări cu buget mediu, propunem următoarele soluţii şi preţuri:

– travertin: 60-80 lei/mp;

– faianţă: 35-50 lei/mp;

– calorifere: 350 lei;

– profile decorative: 8-12 lei/ml;

– amorsă şi vopsea: 500-900 lei;

– spoturi: 35-50 lei;

– plafonieră: 200-400 lei.

Pentru electrocasnice, trebuie să scoţi din buzunar următoarele sume:

– hotă: 1.600-2.300 lei;

– plită: 900-1200 lei;

– cuptor: 1.200-2.500 lei;

– frigider încorporabil: 1.800-2.800 lei;

– chiuvetă ceramică: 600-1.400 lei;

– baterie chiuvetă: 900-1.600 lei.

 

În cazul amenajării unei bucătării de 20 de metri pătraţi cu buget mediu, ar trebui să te aştepţi la următoarele preţuri: manoperă: 400-600 euro; finisaje: 1.000-1.700 euro; electrocasnice: 1.500-2.500 euro; mobilier: 2.500-4.700 euro. Aşadar, totalul poate oscila între 4.500 şi 9.000 euro.

Related posts

Cum sa iti alegi tapetul

Adina Meyers

3 stiluri de amenajare pentru living – materiale, culori, volume

Adina Meyers

Transforma-ti apartamentul mic intr-unul frumos si functional. Partea I

Adina Meyers