Casa ideala trebuie sa fie bine izolata si totodata sa permita ventilarea aerului. Cand construim sau renovam o casa, suntem adesea tentati sa reducem costurile cautand materiale mai ieftine. Insa acestea nu sunt si cele mai bune, iar pe termen lung ne pot afecta in mod direct sanatatea.

Materialele conventionale, sintetice, incep sa piarda teren la acest capitol in fata materialelor de constructie naturale, care asigura un mediu placut si sanatos.

Potrivit studiilor, in locuintele construite cu materiale artificiale exista zeci de compusi organici nocivi, care pot conduce la infectii ale cailor respiratorii si pulmonare. Nevoia de a cauta alternative sanatoase pentru mediile in care traim este tot mai presanta.

Tocmai de aceea, s-a dezvoltat si la noi o piata a importatorilor de materiale de constructie naturale, fabricate prin procese ce presupun un consum redus de energie si din ingrediente ce provin din surse naturale si regenerabile.

Haideti sa vedem care sunt si ce preturi au materialele 100% naturale, pentru a putea calcula cat costa o casa sanatoasa.

Gletul si tencuiala

Alternativa sanatoasa la gleturile si tencuielile imbogatite cu aditivi speciali si plastifianti ce contin formaldehida (un cancerigen recunoscut la nivel mondial), este cea pe baza de var sau argila.

Gletul de var costa aproximativ 53 euro/sac de 25 kg. In functie de substrat si tehnica de aplicare, veti avea nevoie de circa 1 kg praf de glet/mp/strat.

Tencuiala de argila costa 19 euro/sac de 25 kg, iar tencuiala de var costa aproximativ 54 euro/sac de 25 kg. In functie de substrat, granulozitate si tehnica de aplicare veti avea nevoie de aproximativ 1,5 kg/mp, in cazul celei pe baza de argila, si de 1,5 kg – 2 kg praf de tencuiala/mp in cazul celei pe baza de var.

Vopseaua

Combinand pamantul colorat, pigmentii minerali, rasinile si uleiurile vegetale folosite ca lianti, si nu in ultimul rand diluantul universal (apa), rezulta vopsele naturale, a caror calitate nu este cu nimic inferioara celor sintetice. Acestea sunt indicate in special persoanelor alergice, celor cu copii si, bineinteles, oricui vrea sa respire in propria casa un aer curat, lipsit de atat de nocivii compusi organici volatili, prezenti in vopselele sintetice.

Vopseaua de var alb costa 39 euro/10 l, cantitate ce acopera aproximativ 44 mp. O alta varianta naturala este vopseaua de clei vegetal care costa 12,50 euro/5 kg, cantitate ce acopera aproximativ 40 mp.

Termoizolatii naturale

Materialele naturale izolante castiga tot mai mult teren si noi domenii de utilizare, si asta pentru ca protejeaza atat pe timp de iarna, impotriva inghetului, cat si vara, impotriva temperaturilor ridicate. Produsele naturale promit insa mai mult de atat. Ele vin cu garantia protectiei mediului inconjurator.

Izolatia din fibre de canepa este recomandata pentru acoperisuri, la pereti si pardoseli, si se livreaza sub forma de saltele sau role. Orice locuinta poate fi izolata cu fibre de canepa, indiferent daca este construita sau in curs de construire.

In functie de grosimea saltelelor, care variaza de la 30 mm la 220 mm, izolatia din fibre de canepa costa intre 4,36 euro/mp si 29,83 euro/mp, in timp ce pretul rolelor este cuprins intre 4,36 eur/mp si 11,62 euro/mp.

Izolatia din lana de oaie. Poate cel mai atipic mod de a izola o locuinta in acest moment este cu lana de oaie, foarte eficienta impotriva igrasiei. Prin structura speciala a fibrei, suprafata acesteia ramane mereu uscata, indiferent de umiditate (chiar si in conditiile in care continutul de umiditate a fibrelor ajunge pana la 25%). De asemenea, izolatia din lana este ignifugata, rezistenta fata de molii, mucegai si gandaci.

Preturile pentru aceasta variaza intre 4,30 euro/mp si 17,28 euro/mp in cazul rolelor, si intre 20,74 euro/mp si 25,93 euro/mp in cazul saltelelor.

Izolatii fibrolemnoase

De asemenea, exista sisteme ecologice de izolare a fatadelor. Unul dintre acestea este un termosistem compus din placi izolante din fibre de lemn, unistratificate, omogene, si din elemente de tencuiala. Sistemul economiseste energia necesara pentru incalzirea pe timp de iarna si pentru racirea pe timp de vara. In plus, asigura protectie fonica si anti-incendiu. Placile fibrolemnoase sunt disponibile intr-o varietate de forme si grosimi, cu preturi cuprinse intre 10,48 euro/mp si 63,16 euro/mp.

Ca sa vedem cat ne-ar costa o renovare cu materiale naturale, vom lua ca exemplu o casa de 200 mp. Pentru aceasta vom avea nevoie de 8 saci de glet, 14 saci de tencuiala si 8 cutii de vopsea. In total, 2.200 euro (aproximativ 9.700 lei). Termoizolarea peretilor interiori, a tavanelor si a podelelor poate ajunge la 7.000 euro, iar pentru manopera avem nevoie de aproximativ 2.000 de euro. Asadar, pentru renovarea cu materiale naturale a unei case de 200 mp vom avea nevoie de un buget de cel putin 11.200 euro (aproximativ 50.000 lei). 

Related posts

Proiect de casa: P + 2 E, 178.9 mp

Adina Meyers

O casă cu vedere montană

Adina Meyers

Materiale inovatoare şi inteligente în designul de interior

Adina Meyers