O proprietate cu adevărat impresionantă atât prin dimensiunile grandioase ale terenului şi casei, cât mai ales prin atmosfera de conac vechi, cu interioare opulente, dar de bun-gust, decorate într-un stil clasic actualizat.

Am descoperit această casă în Timişoara şi am avut plăcerea să admirăm nu doar o arhitectură şi un decor interior de vis, ci şi un stil de viaţă relaxat, al unor oameni tineri, care se bucură de tot ceea ce au. Este vorba despre o familie foarte tânără, cu doi copii mici, de unu şi trei ani, care, în 2011, a cumpărat un teren de 3.000 de metri pătraţi, situat într-o zonă liniştită a oraşului, pentru a-şi construi locuinţa. Un arhitect din Timişoara le-a făcut proiectul, în urma discuţiilor şi consultării frecvente cu ei, iar o firmă de construcţii s-a ocupat de punerea acestuia în operă.

Terenul foarte mare, cu formă dreptunghiulară, ar fi permis poziţionarea construcţiei oriunde, însă clienţii au preferat să o amplaseze mai la stradă, pentru a oferi intimitate totală curţii uriaşe, amenajată în partea din spate.

Deşi sunt tineri, beneficiarii şi-au dorit o locuinţă mare, mai ales că aceasta este mai tot timpul plină de prieteni sau de rude apropiate. În consecinţă, casa, desfăşurată pe trei niveluri (P+E+M), are suprafaţa totală de 550 de metri pătraţi şi o amprentă la sol de 180 de metri pătraţi.

La parter, accesul se face într-un hol de primire generos, din care se trece în zona de zi, compusă din living şi dining; bucătăria separată se află în vecinătate, la fel şi biroul proprietarului; tot la parter sunt garajul, cu acces direct din casă, şi o baie.

La etaj se găsesc cele două camere ale copiilor, prevăzute cu două băi, un dormitor de oaspeţi şi dormitorul matrimonial cu baie proprie şi dressing. Mansarda găzduieşte trei dormitoare cu trei băi.

Pentru că şi-au dorit un cămin cu totul deosebit, tinerii proprietari au apelat la designerul Corina Săftescu, căreia i-au încredinţat atât partea de amenajare interioară, cât şi aspectul exterior al casei şi grădinii. Cu alte cuvinte, ea s-a ocupat în totalitate de proiectarea fiecărui detaliu.

Arhitectura exterioară este una clasică, cu uşoare accente rustice, date de placarea unor zone cu cărămidă aparentă. Construcţia pătrăţoasă, bine aşezată, are acoperişul în două ape, cu panta din spate mai alungită, până deasupra parterului. Pentru a da puţin dinamism staturii masive a casei, arhitectul a prevăzut mai multe ieşiri în consolă, astfel încât, văzută de la stradă, aceasta pare compusă din mai multe corpuri. Decalajele volumelor s-au răsfrânt şi asupra porţiunii de acoperiş unde au fost realizate mai multe ruperi de nivel.

Pentru faţade, designerul a folosit decoruri din cărămidă aparentă, ancadramente pentru ferestre şi diferite chenare ornamentale. Ferestrele cu şprosuri au primit obloane din lemn.

La interior s-a încercat păstrarea aceluiaşi stil clasic cu influenţe rustice. Pentru a încălzi ambientul şi a da impresia de casă de altădată, la nivelul tavanului s-au folosit grinzi aparente. S-a optat pentru spaţii largi, amenajate cu piese de mobilier de dimensiuni generoase, şi pentru lemn de culoare închisă, ce defineşte volumetria locuinţei. Sugestia designerului de a îmbrăca pereţii cu tapet a adus ambientului un plus de căldură, eleganţă şi intimitate.

Material realizat cu sprijinul designerului Corina Săftescu, corina@cass-design.com, www.cass-design.com

Text: Oana Voicu / Foto: Antonio Cioarek

Related posts

Corpuri de iluminat moderne: Ghidul Bosanni pentru alegerea modelelor potrivite fiecărei camere

Adina Meyers

5 moduri prin care îți faci viața mai simplă prin automatizarea casei

Adina Meyers

Advertorial: Importanța corpurilor de iluminat dintr-o cameră

Adina Meyers