Proprietarii s-au ocupat personal de constructia casei, avand grija ca aceasta sa-i reprezinte, insa pentru decorul interior au apelat la designerul Corina Saftescu. 

Asa cum era firesc, arhitectura si stilul adoptate la exterior au trasat si liniile amenajarii interioare. Elementele clasice, precum si materialele naturale (lemn, caramida) stau la baza aspectului general al locuintei. Ideea de spatiu aerisit si luminos si-a pus amprenta asupra deciziilor legate de compartimentarea interioara. Desi suprafata ocupata efectiv de constructie la nivelul solului nu este foarte mare, totusi spatiile interioare sunt generoase. Imobilul a fost dezvoltat pe inaltime, incaperile fiind repartizate pe trei niveluri. Ultimul este dedicat mansardei de tip open-space si are un aer ceva mai masculin decat celelalte, insa pastreaza nota generala a decorului, si anume mixul armonios intre influentele clasice si cele de inspiratie italiana.

Grinzile din lemn pastrate la vedere sunt un trademark al interiorului, regasindu-se atat la primul nivel, in zona de zi, cat si la mansarda. Un alt detaliu specific locuintelor din Italia sunt placile ceramice, utilizate pentru acoperirea pardoselii nu numai in bai si bucatarie, cum se obisnuieste la noi, ci si in camerele de primire.

Tema decorativa de inspiratie romana

Toata zona de zi, situata la parterul casei, este acoperita cu gresie cu aspect rustic. Nuantele acesteia difera de la o incapere la alta, insa designerul a ales modele care se inscriu in aceeasi gama cromatica, si anume tonuri de maro. Acestea se armonizeaza cu mobilierul si cu alte elemente din lemn (de exemplu, cu grinzile) din cadrul decorului. Daca, in bucatarie, placile ceramice au fost montate astfel incat sa se obtina un model decorativ, in dining si living, aerul rece al gresiei a fost ”indulcit” cu ajutorul unor covoare kazak, cu model elaborat, in ton cu pernutele decorative raspandite pe canapea.

Textilele sunt cele care dau o pata de culoare si contribuie la conturarea unui contrast deschis-inchis cu nuanta mobilei. Fluiditatea perdelelor si felul in care sunt prinse amintesc de drapajele romane. La fel si coloanele, care constituie un alt laitmotiv al amenajarii. Acestea se gasesc in ambient sub mai multe forme stilizate. De exemplu, in living, au fost proiectate la baza arcadei dintre cele doua spatii, marcand trecerea spre zona de servit masa. Pentru a se incadra cat mai bine in decor, mini-coloanele au fost construite din lemn, asortansadu-se cu finisajul mobilierului.

Pentru ca cele doua zone comunica direct, decorul este unul unitar. Atat corpurile de mobilier, cat si restul elementelor decorative din living si dining sunt perfect asortate, pentru un look armonios. Amplul spatiu de zi gazduieste si scara ce asigura accesul la etaj. Aceasta este realizata din lemn, incadrandu-se perfect in amenajare.

Foarte spatioasa, bucataria are un look clasic, datorita mobilierului, care ocupa (la nivel vizual cel putin) cea mai mare pondere. Realizat special pentru acest interior, acesta este repartizat pe doua laturi ale incaperii, asigurand multiple locuri de depozitare. Ca si in restul casei, finisajul este unul natural (lemn). Esenta utilizata aici, mai deschisa la culoare si mai luminoasa decat cea preferata in zona de zi, este in ton cu placile ceramice de la nivelul pardoselii. Cele care protejeaza peretele, montate doar intre spatiul dintre corpuri, sunt mai deschise la culoare, insa respecta nota rustica si modul de repartizare al celor de pardoseala. Electrocasnicele, chiuveta si bateria, procurate de la Franke, propun acelasi stil rustic. Butonii ceramici ai mobilei, precum si restul detaliilor decorative respecta aceeasi linie.

Mix elegant intre elemente cu design clasic si texturi rustice

Coloanele de inspiratie romana se regasesc si in baie, unde incadreaza lavoarul (si el decorat cu un motiv in stil italian) si zona cazii. Acestea sunt realizate din ceramica si completeaza perfect decorul, la fel si rama ce delimiteaza oglinda. Toate elementele ceramice sunt in acelasi ton – inclusiv lavoarul –, propunand un finisaj asemanator marmurei, despre care stim ca este specifica locuintelor din Italia. Si corpul de mobilier din baie (dulapul destinat depozitarii) are un design clasic si este din lemn masiv.

Intreaga amenajare a casei are la baza aceeasi idee, iar elementele definitorii se regasesc repetitiv in decorul fiecarei incaperi, conturand un aspect unitar si corelat.

Un element de decor prezent in orice incapere a acestei case sunt plantele naturale. Indiferent de specie, acestea “incalzesc” atomsfera. Din acest motiv, au fost utilizate de catre proprietari chiar si in zonele cu rol functional ale locuintei, precum baia si bucataria.

Amenajare realizata de designerul Corina Saftescu, www.cass-design.com

Text: Ana Maria Oancea

Related posts

O casa perfect integrata in natura

Adina Meyers

„Mozaic” de stiluri intr-o bucatarie primitoare

Adina Meyers

Focul şi casele noastre

Adina Meyers