Home

Casa inteligenta: confort, control si securitate

Termenul de automatizare a casei este legat de conceptul de locuinta care integreaza mai multe sisteme automate care imperuna pot contribui considerabil la sporirea confortului, a sigurantei si, de ce nu, la economisirea de energie.

Traim intr-o lume in care tehnologia a ajuns sa faca parte din viata noastra, ba chiar sa fie indispensabila. Incepand de la smartphone-urile care au ajuns sa faca mai mult decat sa asigure o simpla convorbire, pana la smart tv-uri, care navigheaza pe internet, tehnologia a avansat destul de mult in ultima decada. Asa ca de ce nu am avea si „smarthome”?

Despre cladirile inteligente se vorbeste de ceva vreme. Le-am intalnit mai intai in romanele SF, apoi in proiecte demonstrative, in expozitii, pentru ca, astazi, acestea sa fie deja o realitate.

Conceptul de casa inteligenta pleaca de la ideea de a simplifica si imbunatati confortul. Imaginati-va cum ar fi sa detineti controlul asupra dispozitivelor electronice din casa printr-o simpla apasare de buton sau sa controlati intensitatea luminii, nivelul temperaturii, volumul muzicii, coborarea jaluzelelor, sa puteti arma sistemul de securitate si monitoriza locuinta prin intermediul camerelor de supraveghere etc.

Cu ajutorul sistemelor de automatizare va transformati locuinta intr-o casa inteligenta, unde puteti controla o multitudine de echipamente conectate la o retea fie cu ajutorul unei telecomenzi, de acasa, fie cu telefonul mobil sau laptopul, de oriunde din lume.

Telecomanda universala

Cu totii stim cum arata o telecomanda, iar in fiecare casa exista una pentru TV, una pentru aerul conditionat, una pentru DVD si sistemul audio s.a.m.d. Ce-ar fi daca toate aceste functii ar fi preluate de o singura telecomanda. Ei bine, se poate si exista deja o asemenea tehnologie, accesibila tuturor. Tot ce va trebuie sunt niste aparate care se pot conecta la o retea wi-fi, iar cu ajutorul anumitor programe instalate pe o tableta sau un smartphone veti prelua controlul dispozitivelor electronice din casa. De exemplu, printr-o simpla apasare de buton porniti masina de spalat ori o puteti programa sa spele la o anumita ora; sau poniti cuptorul sa gateasca intr-un anumit interval. La fel si aerul conditionat – ce poate fi controlat de la distanta –, precum si intregul sistem de incalzire.

Cu asemenea tehnologie puteti scapa de povara sarcinilor repetitive, cum este udatul plantelor sau hranirea animalelor din casa. Un simplu senzor instalat in ghiveciul unei plante va va informa cu privire la nivelul umiditatii si veti comanda stropirea in functie de nevoile ei specifice.

De asemenea, au aparut dispozitive care permit hranirea animalelor din casa, fie printr-un program prestabilit, fie printr-o simpla aplicatie instalata pe telefonul mobil, care controleaza aparatul de la distanta. Este nevoie doar de accesul la o retea de internet.

Controlati iluminatul cu prize si intrerupatoare inteligente

Nu incape indoiala ca lumina are o influenta majora asupra confortului si sigurantei oricarei locuinte. Intr-o casa inteligenta puteti inlocui multitudinea de intrerupatoare cu o simpla tastatura de control al iluminatului, capabila sa controleze fie un circuit de lumini sau o camera intreaga, fie toata casa. Pentru ca un sistem de control inteligent al iluminatului va modifica intensitatea luminii sau o va opri automat, atunci cand lumina naturala atinge un prag prestabilit, veti avea posibilitatea sa reduceti considerabil costurile cu energia.

Controlul iluminatului va spori si siguranta casei, in sensul ca daca plecati in vacanta pe o perioada mai indelungata, puteti stabili cateva scenarii programate pentru a aprinde si stinge lumina la momente diferite pe parcursul dupa-amiezii sau seara, simuland-va astfel prezenta in casa. Acest lucru e folositor atat pentru animalele de companie ramase acasa, cat si pentru a induce in eroare eventualii hoti care v-ar putea monitoriza casa si care astfel ar crede ca este cineva acasa.

De asemenea, exista sisteme si pentru controlul luminii naturale care intra in locuinta, iar acest lucru este facut fie automat, fie prin comenzi de la distanta, cum ar fi trasul perdelelor sau inchiderea si deschiderea jaluzelelor sau a rulourilor exterioare.

Controlul temperaturii reduce factura de incalzire

La randul sau, sistemul de control al temperaturii va permite gestionarea sistemului de incalzire si racire cu un confort crescut si eficienta in consum. El va programa termostatele pentru a regla automat temperatura in casa sau in fiecare camera individual, dimineatea, pe parcursul zilei sau in timpul noptii.

Avantajul acestuia intr-o casa consta in posibilitatea de a seta mentinerea temperaturii la un nivel eficient de consum si a programa ajustarea temperaturii confortabile inainte ca cineva sa ajunga acasa. De asemenea, puteti monitoriza temperatura in anumite camere (cum ar fi cea a copilului sau spatiul de depozitare), atunci cand va aflati in casa, de la dispozitivele instalate, sau prin intermediul telefonului ori al laptopului, cand sunteti plecat.

 

Articol preluat din Revista Casa Mea

Text: Costel Popa

Related posts

Tamplaria din PVC se incadreaza perfect intr-o casa cu design rustic

Adina Meyers

Stilul retro și atmosfera lui unică

Adina Meyers

Smart solution found for enlarging a bungalow

Adina Meyers