Conceptul Casa e4 din caramida de la Wienerberger reprezinta un model de casa cu un consum energetic aproape de zero (NZEB). In prezent lucrarile sunt aproape de finalizare, si anume se realizeaza ultimele detalii de interior si amenajarea curtii. Inaugurarea officiala a casei urmeaza sa aiba loc pe 8 iulie.

Wienerberger a demarat proiectul Casa e4 din caramida in Romania exact acum un an, in iunie 2014, cand au fost incepute lucrarile de constructie la casa din Corbeanca, beneficiarii si investitorii fiind o familie cu doi copii. Proiectul  este in plina desfasurare, la casa de la Corbeanca, Paradisul Verde,  realizandu-se ultimele detalii de interior si amenajarea curtii, la care se lucreaza momentan.

Solutiile tehnice

Modul de construire precum si detaliile, atat cele tehnice cat si estetice, au stat in permanenta in centrul preocuparilor echipei de proiectare si celei de executie, alegandu-se pentru fiecare aspect solutiile cele mai potrivite obiectivelor primordiale ale proiectului, si anume, confort maxim realizat cu consumuri energetice minimale. Cheia de bolta a intregului proiect este reprezentata de structura de rezistenta a casei pentru care au fost folosite produse Porotherm din gama TermoExpert, Porotherm 38 STh (produs cu o conductivitate termica deosebita), mortar Porotherm TM (termoizolant), dar si produse din gama Porotherm Complet (mortar M50, buiandrugi Porotherm si planseu ceramic Porotherm). In permanenta s-a lucrat alaturi de partenerii de proiect. Rockwool a asigurat vata minerala bazaltica Frontrock MAX E „Dual Density“, dar si intreg sistemul de fatada (adeziv, masa de spaclu si tencuiala decorativa), Tondach a asigurat tigla ceramica de dimensiuni mari XXL Twist antracit, Bavaria EcoSystem a gandit intreg sistemul de instalatii termice, iar Semmelrock a asigurat materialele si pavajele pentru amenajarea curtii.

Atentia la detalii, pornind din faza de proiectare si pana la cea de constructie, a fost extrem de importanta in cadrul acestui proiect pentru atingerea cerintelor de eficienta energetica, fiind folosite in acest scop importante inovatii tehnice.

Sistemul de incalzire/racire a locuintei este format dintr-o pompa de caldura, doua panouri solare, 12 panouri fotovoltaice si un perete Trombe (un sistem pasiv de incalzire si ventilare a locuintei). Acesta urmeaza sa realizeze ventilarea naturala a spatiilor in perioadele mai reci dar insorite, permitand aportul de aer proaspat si exhaustarea aerului viciat prin exploatarea inertiei termice mari a blocurilor ceramice.

Energia termica necesara functionarii casei E4 este asigurata printr-o pompa de caldura sol-apa care asigura atat incalzirea, cat si racirea spatiilor. Aceasta este conectata la un rezervor de agent termic pentru a asigura apa calda menajera si necesarul de caldura pentru spatii. Avantajul acestui sistem este acela ca stocheaza caldura, pe niveluri diferite de temperatura, si nu apa calda ca majoritatea boilerelor traditionale. Prin stocarea caldurii si nu a apei calde, riscul de a dezvolta germeni si micro-organisme care pot cauza boli grave este eliminat.

Sunt prevazute si doua panouri colectoare termice solare care produc apa calda menajera, iar pe timpul verii (atunci cand randamentul lor este maxim la fel ca si cel al pompei de caldura) ajuta la regenerarea temperaturii in straturile din sol.

Sistemul de distributie al agentului termic contine circuite de temperatura joasa, pentru incalzire si racire in pereti si pardoseala conectate la distribuitoare si reglate prin servomotoare actionate de termostate. Pentru un control optim al ambientului a fost introdus un sistem management al resurselor in timp real care functioneaza in baza unor scenarii personalizate si care optimizeaza necesarul energetic al casei.

Pentru ventilarea naturala a spatiilor in perioadele mai reci, dar insorite a fost implementat un perete solar termodinamic de tip Trombe care permite aportul de aer proaspat si exhaustarea aerului viciat prin exploatarea inertiei termice mari a blocurilor ceramice.

Un pachet de 12 panouri solare fotovoltaice produce o parte din electricitatea necesara functionarii sistemelor casei reducand din amprenta de carbon a constructiei.

Toate sistemele, inclusiv ferestrele Velux de la mansarda si rulourile de la ferestrele de pe partea de sud, vor fi controlate printr-un calculator central, o automatizare ce va conduce la o optimizare a consumurilor energetice. Casa va beneficia de tehnologie de iluminat de tip LED.

 Stadiul actual

Un scurt istoric al principalelor lucrari arata astfel: iulie 2014 – realizarea fundatiei; august 2014 – izolarea fundatiei; septembrie- octombrie 2014 – zidarie; octombrie 2014 – turnare planseu ceramic, termoizolare cu vata minerala; noiembrie 2014 – montaj acoperis ceramic cu tigle ceramice de dimensiuni mari; decembrie 2014 -montaj panouri fotovoltaice, pardoseala si incalzirea prin pardoseala, parter; ianuarie 2015 – incalzire prin pereti etaj, aparatura de comanda si control instalatii; martie 2015 – finisaje interior, mansarda; aprilie 2015 –  finisaje interioare si finalizarea fatadei.

In perioada aprilie-mai s-au realizat o serie de lucrari, astfel incat proiectul a avansat spre faza finala. Se pot mentiona si cateva dintre lucrarile mai importante: s-a aplicat tencuiala decorativa de la Rockwool pe fatada, au fost montate sticlele in dreptul ferestrelor, au fost turnate terasa de pe sud, precum si treptele de la intrare, mansarda a fost izolata cu vata minerala Rockwool, iar inchiderile au fost realizate cu gips-carton, la parter s-a montat gresia iar la etaj, in dormitoare si pe hol s-a pus parchet iar in baie gresie si faianta, au fost montate corpurile sanitare in toate cele 4 bai, au fost montate usile de interior, intrerupatoarele, sistemele de control a temperaturilor. La exterior au fost montate sistemele de umbrire la ferestrele de pe Est, Sud si Vest, iar in momentul de fata se lucreaza la automatizarea acestora. Automatizarea va include si sistemul de umbrire a ferestrelor Velux, sistemul de incalzire si ventilatie a peretelui Trombe si chiar si iluminatul de la interior.

De asemenea s-a realizat finisajul pe zona peretelui Trombe, vopsindu-se cu culoarea negru zona acoperita de sticla. In momentul de fata se realizeaza montajul acestui perete si se asambleaza scara de la mansarda.

In foarte scurt timp va fi pornita instalatia de incalzire/ racire, fiind pusa in functiune pompa de caldura.

Dupa finalizarea constructiei si mutarea familiei beneficiare, reprezentantii Wienerberger vor monitoriza consumul energetic al locuintei timp de 24 de luni.

Amenajarea gradinii

Paralel cu realizarea finisajelor si a instalatiilor, in prezent se lucreaza la amenajarea gradinii cu materialele si solutiile Semmelrock, partener in cadrul proiectului e4. Au fost deja turnate terasele de beton, treptele de la intrare si s-a montat drenul pe perimetrul casei iar in momentul de fata se lucreaza la pavare, folosindu-se materialele Semmelrock Rettango 10/20/6 gri inchis, Rettango 20/20/6 gri inchis, Rettango 30/20/6 gri inchis, Blue Lias gri albastrui. Bordurile stradale sunt 50/10/15 negru. Amenajarea curtii se va finaliza odata cu montarea sistemului de irigat, a gazonului si a arbustilor.

Mai multe detalii se pot gasi pe www.casae4.ro, unde sunt oferite informatii actuale privind proiectul e4.

Related posts

Vopsitul cu spray vs rola. Afla ce poti folosi mai usor in casa

Adina Meyers

Avantaje vs. dezavantaje ale iluminatului exterior cu LED-uri

Adina Meyers

Cum protejam lemnul folosit la construirea unei case

Adina Meyers