LifeStyle

Care sunt cele mai bune și mai recomandate materiale pentru lenjerii de pat

Dintre toate lucrurile care ne ajută să avem un somn mai bun și mai odihnitor, poate cel mai des trecut cu vederea este banalul cearceaf. Sau cearșaf. Conform Academiei Române, ambele variante sunt corecte. Atâta timp cât nu le combinăm și nu pronunță cearșeaf.

 

Cum spuneam, chiar dacă salteaua și perna sunt deosebit de importante pentru nivelul de confort și de calitatea somnului, nici cearceaful nu este de lepădat. De materielele din care acesta este confecționat, împreună cu restul așternutului de pat sau a lenjeriei, depinde starea noastră de zi cu zi, în urma somnului.

 

Funcționalitatea unei lenjerii de pat este legată de senzația de confort oferită. Astfel, lenjeria de pat trebuie să aibă o atingere plăcută, fie călduroasă pe timp de iarnă, fie răcoroasă pe timp de vară, să absoarbă umezeala, să lase corpul să respire, să fie cât mai rezistentă, în timp, la spălări repetate etc.

 

Materialele din care poate fi fabricată lenjeria de pat, deci și amintitul cearceaf, sunt diverse, de la in la bumbac, de la bambus la mătase sau chiar la poliester.

 

Inul este o fibră textilă foarte prețuită pentru calitățile sale. Un cearceaf de pat din in menține răcoarea și prospețimea, pe vreme foarte călduroasă. Materialul este folosit în țesături pentru așternuturi și haine încă din antichitate. În combinație cu bumbacul se obține o lenjerie de pat cu caracteristici ideale.

 

Bambusul are o atingere fină, moale, fiind antialergic și antibacterian, foarte absorbant. Chiar și persoanele cu pielea sensibilă, cu alergii, adoră bambusul, pentru că nu este protejat de dăunători, cu chimicale, în perioada de creștere. Fibrele textile din bambus au proprietăți antibacteriale naturale și și le păstrează chiar și după multe spălări. Astfel, anihilează, rapid, bacteriile ce se cuibăresc în alte textile cauzând mirosuri neplăcute. Datorită acestor proprietăți sunt curățate și bacteriile de pe pielea omului. Astfel, cine se învelește cu așternuturi sau doarme pe un cearceaf de bambus se va bucura de prospețime timp îndelungat.

 

Bumbacul este o fibră textilă unică, diferită de alte fibre naturale, prin proprietățile sale, precum finețea, lungimea, onduleurile naturale ale fibrei etc. Țesăturile 100% din bumbac sunt mai netede, mai moi, lăsând corpul să respire. De aceea, indiferent de anotimp, un cearceaf de bumbac 100% nu se lipește de corp, nu creează disconfort fizic sau psihic, ci alunecă, natural, de-a lungul trupului. Bumbacul egiptean este o variantă de lux, cu proprietăți speciale, firul fiind mai lung, mai moale, iar așternuturile de pat astfel rezultate sunt mai fine, mai moi și mai rezistente.

 

Mătasea naturală este netedă, răcoroasă, însă destul de scumpă și greu de întreținut. Un cearceaf din mătase lasă corpul să respire, este plăcut la atingere, dar, așa cum spuneam, are două mari dezavantaje: prețul și dificultatea întreținerii. Cearceafurile din mătase naturală sunt speciale, îndepărteazăă transpirația și nu lasă semne pe piele atunci când se șifonează.

 

Poliesterul sau mătasea artificială are un preț foarte scăzut, însă nu oferă un confort prea ridicat. Amestecurile de bumbac cu poliester sau poliamidă nu sunt recomandate ca lenjerii de pat, deși se folosesc adesea pentru prețul lor mic. Un cearceaf din poliester încinge corpul și nu lasă pielea să respire. Persoanele hipersensibile pot considera chiar abraziv contactul cu o astfel de lenjerie.

Related posts

Urania Cremene vorbește în direct cu părinții la Itsy Bitsy FM

Adina Meyers

Curățenie și igienă cu produsele profesionale SANO

Adina Meyers

Fashion cu plante heather

Adina Meyers