O persoană își petrece aproximativ o treime din viață în pat, iar pentru ca această treime să fie cât mai confortabilă, are mult de-a face cu alegerea lenjeriilor de pat. A avea o saltea excelentă, sau plapuma și pernele ideale pot fi afectate negativ dacă cearșafurile cu care le acoperiți sunt greșite.
Dar varietatea de opțiuni diferite, de la material la țesătură și până la numărul de fire, poate face ca procesul de cumpărare a unei lenjerii de pat să pară insurmontabil de complicat.
Iată deciziile diferite care trebuie luate atunci când vine vorba de alegerea lenjeriei de pat perfecte, pentru a vă ajuta să obțineți tot ce este mai bun din patul dumneavoastră.
Prima decizie care trebuie luată este din ce material doriți ca lenjeriile să fie realizate. Iată o defalcare a celor mai comune materiale pentru lenjerii de pat, împreună cu avantajele și dezavantajele acestora, pentru a vă ajuta să vă dați seama ce se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră.
Bumbac
Bumbacul este o alegere foarte populară atunci când vine vorba de lenjerii de pat și este folosit de cel puțin 7000 de ani. Este fabricat dintr-o fibră pufoasă crescută pe planta de bumbac.
Avantaje: O lenjerie de pat din bumbac este durabilă și puternică, rezistă bine la spălări frecvente, acceptă bine vopseaua, menține o temperatură confortabilă a corpului și este hipoalergenică.
Dezavantaje: Principala problemă cu bumbacul este marea sa disparitate în ceea ce privește calitatea. Multe modele de lenjerie de pat din bumbac 100% se pot simți ieftine și inconfortabile, din cauza numărului foarte mic de fire sau a construcției slabe. Atunci când cumpărați o lenjerie de pat din bumbac este important să vă faceți cercetări.
Pima
Bumbacul egiptean sau Pima sunt ambele un tip de bumbac mai luxos. Acest lucru se datorează numărului mai mare de fire, ceea ce face ca o lenjerie de pat din bumbac să fie mai luxoasă la atingere. Ambele tipuri de bumbac au o fibră discontinuă mai lungă, ceea ce înseamnă că țesătura este mai netedă, iar materialul este mai rezistent.
Avantaje: Aceste bumbacuri mai luxoase sunt mai rezistente și se simt mai moi. De asemenea, au un aspect mai lucios și au o absorbție mai bună a umidității.
Dezavantaje: Principalul aspect negativ când vine vorba de aceste materiale de lux pentru cearceafuri de pat este prețul. Ele pot fi foarte scumpe, așa că, dacă aveți un buget limitat, este posibil să puteți obține un efect similar dintr-un alt material la un cost mai mic. În plus, ca în cazul tuturor așternuturilor de pat din bumbac, evaluarea calității poate fi confuză. O regulă generală de bază este că, dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil că este.
Flanelă
Așternuturile de pat din flanelă sunt de fapt, de asemenea, fabricate din fibre de bumbac, dar acestea sunt periate fin pentru a desprinde fibrele mici de deasupra. Aceste lenjerii de pat sunt denumite și bumbac periat.
Avantaje: Cele mai bune cearceafuri din flanelă sunt foarte călduroase și oferă o senzație confortabilă. Ele au o ușoară pufozitate sau fleeciness la atingere, pe care unii oameni o găsesc foarte confortabilă.
Dezavantaje: Pentru cei din climatele calde, așternuturile de pat din flanelă sunt susceptibile de a se simți sufocante. Din cauza texturii lor mai groase și a greutății mai mari, acestea pot dura mult timp pentru a fi curățate și mai ales pentru a se usca.
Bambus
Lenjeriile de pat din bambus sunt, ați ghicit, fabricate din fibre din planta de bambus.
- Avantaje: Așternuturile din bambus sunt extrem de ușoare și pot oferi o răcire superioară. Sunt durabile, moi și absorb bine vopseaua. Bambusul este o plantă care crește foarte repede, ceea ce face ca producția de cearceafuri din bambus să fie mai sustenabilă.
- Contra: Așternuturile de bambus necesită o îngrijire mai delicată decât cele din bumbac sau Tencel. De asemenea, se șifonează mai ușor și pot fi mai scumpe.
Poliester
Fibrele de poliester au fost dezvoltate ca materiale textile la mijlocul secolului al XX-lea. Este o fibră polimerică sintetică și este în totalitate produsă de om.
Avantaje: Poliesterul este extrem de durabil, rezistent la riduri, lavabil și are un preț scăzut.
Dezavantaje: Poliesterul nu este o țesătură deosebit de respirabilă, ceea ce înseamnă că poate reține umezeala și căldura. De asemenea, este predispus la pătarea cu uleiuri sau grăsimi.