Cei care isi cumpara, isi construiesc sau vand o casa, sunt din ce in ce mai interesati de un certificat energetic. Motivatia este simpla si este data de obligativitatea unui astfel de document, dar si de o constientizare mult mai bine conturata a pierderilor energetice si a solutiilor pe care fiecare proprietar le are la indemana pentru a le indeparta.

Pentru a obtine un certificat energetic, un prim pas este reprezentat de apelarea la serviciile unui auditor energetic. Exista doua tipuri de auditori: de gradul I si de gradul II. Auditorii de gradul I au o flexibilitate mult mai mare, putand sa elaboreze inclusiv un audit energetic pentru cladiri. Auditul este o solutie mult mai complexa, prin care se foarte multe detalii si recomandari.

Alegerea unui auditor bun trebuie sa tina cont de mai multe criterii:

    –   Experienta pe care o are;

    –   Timpul de care are nevoie pentru a face certificatul. De regula, o certificare energetica nu ar trebui sa dureze mai mult de 24 de ore;

    –   Pretul perceput. Costul unui certificat energetic poate sa inceapa e la 130 de lei si poate sa creasca in functie de marimea spatiului ce urmeaza a fi certificat.

Ce presupune procesul de emitere a unui certificat energetic?

Dupa semnarea unui contract cu auditorul, exista doua etape:

    –   Analiza documentatiei tehnice furnizate de catre proprietar si culegerea informatiilor direct de pe teren;

    –   Determinarea consumului de energie al imobilului, in asa fel incat acesta sa poata fi incadrat intr-o clasa de eficienta energetica de la A la G. Cladirile din clasa de eficienta energetica A sunt cele mai eficiente din acest punct de vedere, in timp ce cladirile din clasa G sunt cele mai putin eficiente energetic.

Care este documentatia tehnica de care are nevoie auditorul pentru intocmirea unui certificat energetic?

Pentru inlesnirea procesului de certificare si pentru obtinerea rapida a certificatului de performanta energetica a imobilului, proprietarul trebuie sa furnizeze o serie de documente si de informatii utile. Acestea se refera atat la planul cladirii, cat si la detalii ce pot influenta in mod direct consumul de energie.  

    –   Detalii privind constructia. Este solicitat planul de arhitectura al cladirii si daca este vorba despre un apartament, pozitionarea acestuia in bloc. De asemenea, sunt importante informatiile precum numarul de camere, anul de constructie sau regimul de inaltime. Structura peretilor exteriori este si ea foarte importanta, eficienta energetica diferind destul de mult in functie de materialele folosite ( BCA, caramida, beton sau diverse combinatii). 

    –   Detalii privind dotarile. Dotarile cladirii pot influenta si ele destul de mult eficienta energetica si automat, incadrarea intr-o clasa de eficienta. Conteaza atat detalii majore, cum ar fi tipul de incalzire sau starea instalatiilor, cat si detalii cu o importanta mai mica, precum numarul de consumatori din locuinta, tipul lampilor de iluminat sau chiar si tipul robinetilor instalati in cladire.

Ce are de facut un proprietarul pentru a fi emis un certificat energetic cat mai rapid?

Proprietarul unei cladiri sau unei parti din cladire (apartament) care are nevoie de certificat energetic trebuie sa se asigure ca opteaza pentru serviciile unui auditor energetic atestat. De asemenea, trebuie sa aiba la indemana toata documentatia tehnica ce ii poate inlesni auditorului misiunea.

Odata cu certificarea energetica, proprietarul poate sa solicite inclusiv un audit energetic sau serviciul de termografie in constructii. Aceste servicii pot fi realizate doar de catre un auditor energetic de gradul I si ofera informatii utile despre eficienta constructiei din punct de vedere energetic, dar si solutii eficiente de reabilitare termica si de modernizare termo-energetica a instalatiilor.

Obtinerea unui certificat energetic presupune o investitie mica si este valabila timp de 10 ani, asadar, orice proprietar ar trebui sa aiba un astfel de serviciu in vedere, chiar daca doreste sau nu sa isi vanda proprietatea.

Related posts

Cladiri cu consum de energie aproape de zero construite cu BCA

Adina Meyers

Recomandările Symmetrica – 5 idei de amenajare a curții

Adina Meyers

Garajul si curtea ta sunt in siguranta cu sistemul BiSecur de la Hörmann

Adina Meyers