Home

Care este cel mai avantajos tip de parchet

Atunci cand trebuie sa-ti alegi tipul de parchet pe care vrei sa-l pui in casa, trebuie sa iei in calcul mai multe optiuni. Vrei un parchet laminat, ieftin si usor de montat, sau un parchet masiv, mai scump, dar cu un aspect natural?

Iata care tip de parchet este mai avantajos in functie de ce optiuni ai:

Parchetul clasic, masiv

Se adapteaza oricarui stil si are un aspect deosebit, fiind realizat integral din el. De multe ori, poti gasi pe piata parchet nefinisat, adica nelacuit si neceruit), dar pregatit pentru slefuire si finisare.

Avantaje:

-are o durata mare de viata si poate fi slefuit de mai multe ori. Dupa fiecare slefuire, parchetul arata ca nou

-izolare foarte buna

Dezavantaje:

-timpul pentru montaj, slefuit si finisaj este relative mare

-se zgaraie usor

-costa destul de mult

Parchetul stratificat

Este realizat din foite de lemn lipite (cu grosimea de aproximativ 15 mm). In majoritatea cazurilor, este slefuit si lacuit si nu mai necesita o alta operatiune decat montajul. Panourile se imbina nut-feder sau lock-connect si sunt finisate cu lacuri/uleiuri speciale pentru pardoseli. Dispunerea perpendiculara a straturilor nu-i permite sa lucreze in timp, asa ca, dupa ani de folosire, stratul de uzura poate fi slefuit si relacuit. Rezistenta la zgariere este aproximativ aceeasi ca a parchetului masiv. Parchetul triplustratificat este mai stabil decat cel dublu stratificat si, prin urmare, mai scump. Daca incaperile locuintei tale sunt prevazute cu incalzire prin pardoseala, atunci iti recomandam sa alegi parchet stratificat. 

Avantaje:

-datorita grosimii, poate fi montat pe orice suport

-montaj rapid, mai putine material

-pret rezonabil

Dezavantaje:

-durata mai mica de viata

-putere de izolare mai mica fata de parchetul masiv

Parchetul laminat

Foarte practic, usor de montat si intretinut (rezistent la chimicale), parchetul laminat este disponibil intr-o mare varietate de modele si culori, ceea ce inseamna ca poate fi integrat in orice decor. Finisajele lui pot reproduce esente de lemn natural sau pot prezenta diverse detalii decorative (forme de piatra). Asadar, pe langa aspectul functional, parchetul laminat ofera nenumarate beneficii estetice. In plus, poate fi inlocuit foarte usor si este disponibil in magazinele de profil la preturi mici.

In functie de materialele componente si de caracteristicile acestora, parchetul laminat a fost clasificat in parchet pentru trafic casnic (rezidential) si parchet pentru trafic comercial (nerezidential). Clasificarea a fost facuta pe baza testelor de laborator referitoare la: rezistenta in timp, la impact, la umezeala, la patare, efectul pe care il are greutatea mobilierului asupra lui aderenta si grosime. Acest tip de parchet este utilizat in special in incaperi cu trafic intens.

Avantaje:

-rezistenta la presare

-inlocuire usoara

-preturi mici

Dezavantaje:

-rezistenta scazuta la umiditate

-nu este antifonic

-viata mai scurta

-nu poate fi reconditionat / raschetat

De retinut!

– Parchetul laminat (numit impropriu parchet) este realizat din mai multe straturi de materiale fibrolemnoase: primul strat, rezistent la uzura, are in componenta rasini melaminate; stratul decorativ este “responsabil” de decorul parchetului; stratul-suport este realizat din fibra lemnoasa cu densitate inalta/medie; stratul de stabilizare inferior, format dintr-un strat de melamina, confera duritate si stabilitate placii.

– Parchetul laminat poate fi de joasa si inalta calitate, in functie de: suportul pe care este aplicata folia de plastic, sistemul de prindere, absenta sau prezenta emisiilor de formaldehide.

Related posts

The flexible lighting collection

Adina Meyers

Care sunt cele mai bune produse pentru curățarea și igienizarea spațiilor?

Adina Meyers

Vopseaua epoxidică, un finisaj modern şi flexibil

Adina Meyers