În ultimul timp, atunci când se alege sistemul de încălzire a casei, se ţine cont din ce în ce mai mult de confortul care poate fi obţinut şi de criteriul estetic. Fie că vă aflaţi în stadiul de construire sau de renovare a locuinţei, puteţi merge pe soluţia clasică a caloriferelor sau puteţi opta pentru încălzire prin pardoseală.

Confortul termic depinde nu doar de temperatura aerului din casă, ci şi de contactul cu suprafeţele reci (gresie, faianţă, pereţi exteriori, oglinzi, obiecte şi accesorii metalice), distribuţia uniformă a temperaturii atât pe orizontală, cât şi pe verticală, circulaţia aerului şi umiditatea relativă. Printre criteriile mai noi pe care trebuie să le aveţi în vedere atunci când alegeţi sistemul de încălzire a locuinţei se numără, de asemenea, viteza de încălzire, posibilitatea încălzirii modulare sau parţiale a spaţiului la temperaturile dorite, precum şi distribuţia uniformă a căldurii.

Dacă preferaţi încălzirea prin pardoseală, trebuie să ştiţi că aceasta devine element radiant, căldura propagându-se de jos în sus, pe o suprafaţă mai mare decât cea a radiatoarelor ce intră în componenţa unui sistem clasic de încălzire. De aici rezultă o serie de avantaje care ţin de confort şi eficienţă: încălzirea se face mai rapid; căldura se distribuie uniform în încăpere; senzaţia de pardoseală caldă este deosebit de plăcută. 
Un sistem de încălzire prin pardoseală implică tuburi (pentru agent termic, apă), cabluri electrice sau o pardoseală cu raze infraroşii (ca un panou radiant). Un avantaj al acestuia, atunci când se utilizează apa ca agent termic, este că încălzirea se face la o temperatură mai scăzută decât în cazul unui sistem clasic (în general, 50° C, comparativ cu 60° C sau mai mult). Asta înseamnă că, pe de o parte, veţi face economii la buget şi, pe de altă parte, că veţi putea să prevedeţi sistemul cu pompe de căldură sau chiar cu sisteme solare pentru încălzirea apei.
Dacă optaţi pentru o pardoseală cu raze infraroşii, căldura se va acumula în podea, mobilier şi pereţi, care, la rândul lor, o vor transmite mediului interior, asigurând o temperatură optimă, fără a încălzi mai întâi aerul.

Bine de ştiut!
Indiferent de tipul de încălzire prin pardoseală pe care îl alegeţi, amenajarea interioară va fi mai uşoară şi mai estetică, mai ales din punctul de vedere al poziţionării mobilierului. În plus, durata de viaţă a unui astfel de sistem este foarte mare. La capitolul dezavantaje, amintim costul ridicat, ce variază în funcţie de dimensiunile locuinţei, necesitatea turnării unei şape şi consumul mare de energie electrică.

Deşi transferă energia direct în aerul din interiorul locuinţei, radiatoarele sunt mai mici, iar încălzirea se face mai lent. Acestea au un cost de montare relativ mic, spre deosebire de consum, care este mare, şi necesită întreţinere (curăţare).
În cazul încălzirii prin pardoseală, praful din încăpere se ridică mai repede, motiv pentru care unele persoane preferă să monteze acest sistem preponderent în încăperi cu umiditate ridicată.

Sfaturi utile
Nu este recomandat să amplasaţi mobilier peste sistemul de încălzire prin pardoseală. Atunci când trebuie să repoziţionaţi corpurile de mobilier, faceţi această operaţiune cu atenţie, pentru a nu diminua eficienţa sistemului. Cel mai bine ar fi să folosiţi mobilier cu picioare.
În urma instalării ţevilor, nivelul podelei se va ridica cu 8-10 cm. În plus, vor apărea restricţii cu privire la utilizarea covoarelor, mochetei cauciucate şi a linoleumului.
Un alt sfat de care ar fi bine să ţineţi cont este să evitaţi să montaţi un sistem de încălzire prin pardoseală dacă aveţi parchet clasic, deoarece acesta se va deteriora. De asemenea, nu vă recomandăm să folosiţi această soluţie la mansardă, la etaj sau dacă aveţi un apartament vechi. Locuinţele construite înainte de 1990 au o putere electrică de 4-5 kW, în timp ce majoritatea sistemelor de încălzire prin pardoseală necesită o putere mai mare de 9 kW. De exemplu, pentru un apartament de circa 70 de metri pătraţi, este nevoie de 8-9 kW. Sunt specialişti care contestă din punct de vedere medical siguranţa sistemelor de încălzire cu cabluri electrice sau cu raze infraroşii.
Pe de altă parte, caloriferele moderne au cunoscut anumite îmbunătăţiri în ceea ce priveşte eficienţa. De pildă, robinetele termostatate actuale pot asigura reglarea temperaturii în fiecare încăpere. De asemenea, în prezent aveţi posibilitatea să reglaţi temperatura fiecărui calorifer, inclusiv de la distanţă şi pe baza unor scenarii, prin montarea unor senzori şi folosirea unui sistem automatizat (puteţi apela şi la soluţii economice). În sfârşit, există calorifere în cazul cărora încălzirea se face la o temperatură mai scăzută, precum şi calorifere decorative.


Foto: Shutterstock

Related posts

Saint-Gobain își mărește capacitatea de producție în România, pentru a susține creșterea de pe piața de materiale pentru izolaţii

Adina Meyers

PROMOȚIE ȚIGLĂ CERAMICĂ TONDACH – ZECE ȚIGLE AI CUMPĂRAT, UNA GRATIS AI LUAT!

Adina Meyers

Cele mai importante materiale de care ai nevoie cand iti izolezi casa cu vata minerala

Adina Meyers