LifeStyle

Caldura mare, mon cher! Ce apa sa bem? Apa de la robinet sau apa imbuteliata ?

Studiul face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung in sanatatea noastra. Prin aceasta campanie Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din România ( APC Romania ) isi doreste sa informeze cât mai multi consumatori despre importanta unui stil de viata bazat pe alimente sanatoase precum si despre importanta etichetei aflate pe produsele din magazine.

Prin apa potabila se intelege apa destinata consumului uman si care indeplineste una din conditiile de mai jos:

– orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente; 

– toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.

Apa  de la robinet trebuie sa fie sanogena si curata, adica:

– sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana; 

– parametrii chimici analizati sa se incadreze sub concentratia maxima admisa prevazuta de Legea privind calitatea apei potabile.

Pretul mare al unei sticle imbuteliate nu justifica neaparat calitatea. Daca intr-o alta tara exista o apa de renume si care este considerata a fi o apa foarte buna, prin urmare foarte scumpa, nu inseamna ca in România, patria apelor minerale, aceasta apa este de calitate, dupa cum se va vedea din studiu, acestea iesind chiar pe un loc foarte jos. Acest lucru se datoreaza marketingului, dar si faptului ca in tara respectiva nu exista apa minerala de calitate si aceasta este toata calitatea de care pot dispune. 

Monitorizarea calitatii apei potabile se asigura de catre producator, distribuitor si de autoritatea de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.  Pentru monitorizarea de control sunt obligatorii urmatorii parametrii:    Aluminiu , Amoniu, Bacterii coliforme, Culoare,  Concentratia ionilor de hidrogen (pH), Conductivitate, Clorul rezidual liber, Clostridium perfringens, Escherichia coli, Fier, Gust, Miros , Nitriti, Nitrati, Oxidabilitate, Pseudomonas aeruginosa, Sulfuri si hidrogen sulfurat, Turbiditate, Numar de colonii dezvoltate (22°C si 37°C) si Duritate.

Producatorii de apa potabila in sistem centralizat au obligatia de a publica lunar pe site-ul acestora buletinele de analiza a apei furnizata consumatorilor.

Producatorii de apa potabila distribuita prin sistem public trebuie sa asigure accesul populatiei la datele privind calitatea apei potabile produse, sa permita inspectia de catre reprezentantii populatiei la orice ora acceptabila, la cel putin un birou de relatii cu publicul, sa afiseze programul si numarul de telefon la care se pot obtine date despre calitatea apei potabile produse si distribuite. 

Datele privind calitatea apei potabile sunt disponibile fara plata pentru populatia deservita de producator, respectiv de distribuitor. Pentru persoanele fizice, altele decât cele din zona de aprovizionare a producatorului, respectiv a distribuitorului, se pot percepe taxe pentru obtinerea informatiilor privind calitatea apei potabile. 

Autoritatea de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, impreuna cu producatorii, respectiv distribuitorii de apa potabila, intocmesc si publica anual Raportul judetean, respectiv al municipiului Bucuresti, privind calitatea apei potabile. Raportul national privind calitatea apei potabile va fi notificat Comisiei Europene in termen de doua luni de la publicare. O analiza a site-urilor autoritatilor de sanatate publica judetene a reliefat faptul ca astfel de rapoarte exista doar la nivelul anului 2013, lucru constatat si in privinta Raportului national privind calitatea apei potabile, raport ce se poate consulta pe site-ul Institutului National de Sanatate Publica si care  poarta denumirea de “Raport pentru sanatate si mediu 2013”.
 
Apa potabila imbuteliata/conditionata este apa care se imbuteliaza in recipiente de compozitie, forma si dimensiuni diverse, inchise ermetic, fiind curata si potrivita pentru consumul direct, fara tratament suplimentar. Apa potabila imbuteliata este considerata un aliment. 
Cerintele legale referitoare la etichetarea apei de masa  ofera libertate totala  producatorilor sa declare sau nu compozitia chimica a apei, fapt constatat si prin analiza celor 6 tipuri de apa de izvor si a celor 3 tipuri de apa de masa. Acest lucru conduce la incalcarea dreptului consumatorului de a fi informat corect, complet si precis. In felul acesta, consumatorul roman nu poate  sa aleaga in cunostinta de cauza, fiind expus unor riscuri privind sanatatea sa.

In lunile de vara nu recomandam consumul de apa potabila imbuteliata in recipiente de plastic, deoarece transportul si depozitarea acestora nu se realizeaza cu respectarea parametrilor de temperatura (5-25 grade celsius) si umiditate(75%), lucru ce reiese si in urma controalelor realizate de catre inspectorii ANPC. Consumatorii pot sa foloseasca ca alternativa apa furnizata in sistem centralizat, adica apa de la robinet.

Prin apa minerala naturala se intelege o apa pura din punct de vedere microbiologic, care isi are originea intr-un zacamânt/acvifer subteran si este exploatata prin una sau mai multe emergente naturale ori foraje. 
Eticheta apelor minerale naturale trebuie sa contina urmatoarele informatii obligatorii: 

– mentionarea compozitiei chimice, precizându-se constituentii caracteristici; 

– locul unde este exploatata sursa si numele acesteia; 

– indicarea eventualelor tratari prevazute in actul normativ; 

– apele minerale naturale avand o concentratie de fluor mai mare de 1,5 mg/l vor avea specificat pe eticheta urmatorul avertisment: "Contine mai mult de 1,5 mg/l fluor: produs nerecomandat consumului regulat al sugarilor si copiilor sub 7 ani". 

“Niciun alt aliment nu este ingerat zilnic intr-o cantitate asa de mare. Acest lucru ne obliga sa acordam o atentie deosebita apei. Din pacate, alegerea unor ape minerale naturale plate in vederea hidratarii organismului nu este o optiune usoara având in vedere faptul ca producatorii nu sunt obligati sa declare compozitia chimica a apei dupa o structura standardizata.Totusi, daca eticheta va ofera posibilitatea verificarii anumitor constituienti, atunci trebuie sa aveti in vedere urmatoarele criterii:
– nivelul scazut de sodiu, mai mic de 20 mg/l;
– nivelul scazut de nitrati, mai mic de 4 mg/l;
– continutul scazut de reziduu fix la 180 grade Celsius, mai mic de 500 mg/l;
– nivelul scazut de calciu, mai mic de 100 mg/l.
Daca aveti probleme grave de sanatate, consultati medicul curant pentru a va recomanda apa potrivita in functie de diagnosticul dvs." Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Presedinte APC Romania.

 

Related posts

Romstal – electrice decorative

Adina Meyers

Poti fi productiv si daca lucrezi de acasa

Adina Meyers

LaDORNA, cel mai nou partener 5 to go

Adina Meyers