Sanatoasa, vie, proaspata, naturala – iata patru caracteristici simple dar sugestive ale uneia dintre cele mai indragite bucatarii regionale ale lumii, cea mediteraneana. Asociata cu un stil de viata deschis, bazat pe familie, traditii si voie buna, nu este de mirare ca populatia care traieste in aceste regiuni este una dintre cele mai longevive din lume.
Uleiul de masline este pilonul pe care se sustine bucataria mediteraneana, cel mai consumat tip – cel extravirgin, pentru calitatile superioare si pentru gustul mai pregnant. Mediteraneenilor le place mancarea calda, si, din cele trei mese zilnice importante, doua trebuie sa fie neaparat calde si servite in compania familiei sau a prietenilor.
Consumul de produse naturale proaspete si de sezon (adica legume si fructe) este foarte important, pentru a contrabalansa o alimentatie in care pestele, puiul sau alte tipuri de carne isi au locul lor bine stabilit. Pestele joaca un rol de baza, la fel ca si fructele de mare, gratarul sau cuptorul sunt cele doua metode folosite intens in bucataria mediteraneana pentru pregatirea acestor specialitati.
Pentru a se gati sanatos se foloseste uleiul de masline in detrimentul celui de floarea soarelui. Se prajesc rapid (2-3 minute, nu mai mult) alimente care au fost marinate inainte in ulei de măsline. Se gateste zilnic, nu pe termen lung, iar cantitatile sunt suficiente doar pentru o singura masa; acestea sunt mai mereu calde. Se folosesc alimente care nu au suferit transformari industriale importante.
Reteta mediteraneana: file de somon la gratar cu piure de broccoli si legume sote
Ingrediente:
– somon – 500 g
– broccoli – 500 g
– Parmezan (Reggiano) – 50 g
– Ulei de masline extravirgin
– baby morcov – 1 legatura
– ardei gras rosu – 200 g
– dovlecel – 200 g
– ciuperci enoki – 100 g
– telina – 100 g
– pastarnac – 100 g
– limeta – 1 buc.
– oua de prepelita – 4 buc.
– sare
– piper
Mod de preparare:
1. Somonul se portioneaza in 4 bucati egale. Se marineaza cu sare, piper, coaja de limeta, ulei de masline.
2. Broccoli se pune la fiert aproximativ 5 min., in apa cu putina sare, Dupa ce s-a fiert se scoate in apa rece cu gheata, apoi se mixeaza in blender cu sare, piper, ulei de masline si parmezan.
3. Legumele se spala, se curata si se taie in forma dorita. Se soteaza in tigaie cu ulei de masline, sare, piper si putina supa de pui sau de legume. Se pun la fiert ouale de prepelita.
4. Somonul marinat se pregateste la gratar. Pe un platou se aranjeaza piureul, o bucata de somon, legumele trase in tigaie si cate un ou de prepelita.
Expert bucatar MARIN CRISTIAN NICOLAE
Restaurantul Temps Pipera
Str. Dimitrie Pompei nr. 7D, www.restaurant-temps.ro, Telefon: 0746.660.514