Solutii Constructive

Apartament la mansardă sau… mai aproape de nori

Amenajarea unui apartament la ultimul etaj, sub acoperişul în pantă, reprezintă o soluţie deosebit de atractivă în special în oraşele mari, deoarece se poate obţine un spaţiu locuibil cu toate avantajele unei case aflate într-o zonă cu densitate urbană redusă: privelişte panoramică, lumină naturală în toate momentele zilei şi intimitate.

Poziționarea la ultimul etaj își rezervă privilegiul de a oferi acel sentiment minunat de a avea lumea la picioare. În doar 6 luni, proprietarul acestei mansarde a construit un veritabil refugiu sub acoperișul înclinat al unei clădiri din centrul orașului Graz. Spațiul de 150 de mp oferă acum un stil nou de locuire de calitate, exact în inima orașului.  

Proiectul de față aparține arhitectului Martin Strobl. Fiind vorba de un proiect de renovare/reconversie, scopul a fost crearea unui volum spațial corespunzător unei locuiri de calitate. Întreaga structură a acoperișului a fost dată jos și reconstruită, utilizându-se plăci de furnir. Acestea au atât funcția de a suporta încărcătura acoperișului, dar și rolul de a rămâne vizibile și la interior, creând o geometrie de forme. Lemnul de molid de la interior a fost lustruit și lăcuit, pentru a-și păstra caracteristicile și pentru a imprima un aer scandinav amenajării. Mai mult, lacul previne efectul de închidere a nuanței lemnului în timp, iar încăperea se păstrează într-o ambianță luminoasă.

Deși pantele înclinate caracterizează construcția acoperișului, ambianța generală nu este de constrângere. Din contră, este dominată de luminozitate și de mult alb. Pe de altă parte, ferestrele de mansardă VELUX alese au dimensiuni generoase și dau sentimentul de libertate și deschidere. Inițial, în proiect erau prevăzute mai puține ferestre, dar arhitectul Martin Strobl a decis să folosească avantajele luminii naturale pentru optimizarea iluminatului.

Chair și în zilele întunecate sau înnorate, nu este nevoie de lumină artificială: "În special expunerea directă la soare prin intermediul ferestrelor de mansardă aduce un aport solar generos, iar încăperea se simte și mai luminoasă și mai mare", povestește entuziasmat arhitectul. Efectul este utilizat de asemenea și în conceptul de iluminare artificială, unde sursele de lumină radiază de jos în sus și orizontal.

Această construcție de la ultimul etaj demonstrează cât de multă luminozitate poate să radieze lemnul în relație cu deschiderile oferite de ferestrele de mansardă. Sentimentul pe care îl ai când intri în acest apartament, dacă s-ar putea descrie în cuvinte, ar fi că "atingi libertatea".

Inspiră-te pe velux.ro/inspiratie și fii la curent cu noutățile pe facebook.com/veluxromania și pe instagram.com/veluxromania.

Mai multe fotografii puteti vedea in galeria foto a articolului.

Arhitect: Martin Strobl

Foto: Patricia Weisskirchner

Related posts

Ce trebuie sa faci pentru a creste sansele de a vinde locuinta ta

Adina Meyers

Renovarea termica a unui acoperis mansardat

Adina Meyers

30 de ani fara grija fumului? Instalati un cos fum inox de categorie premium

Adina Meyers