Sezonul rece este aici, iar frigul de afară ne dă bătăi de cap, mai ales dacă nu am transformat casa într-un loc plăcut și extrem de confortabil. Cu toții ne dorim ca iarna să fie cât mai blândă cu noi și dacă temperaturile de afară nu pot fi influențate, locuința poate fi amenajată în așa fel încât să fie un spațiu cât mai primitor și comod. De la un dormitor unde predomină textilele moi și pufoase, la un living și chiar o bucătărie călduroase și plăcute, toate contribuie la a face din cămin locul preferat câtă vreme iarna este prezentă.
Amenajări interioare pentru iarnă
Iarna este cu siguranță anotimpul care dă bătăi de cap tuturor din cauza temperaturilor scăzute. Tocmai de aceea, dacă vara avem o serie de obiceiuri care ne ajută să ne răcorim, cum ar fi alegerea unor țesături cât mai vaporoase, și iarna trebuie să avem în vedere câteva lucruri care fac locuința mai confortabilă.
Astfel, una dintre cele mai simple modalități prin care putem ține frigul la distanță este de a ne folosi de piesele mari de mobilier din casă ca de un „scut”. Biblioteca sau dulapul cu haine, lipite de pereții exteriori, care sunt mai reci, nu vor face altceva decât să protejeze de frigul de afară și să ajute la păstrarea căldurii în interior cât mai mult timp.
Dacă există o sursă de căldură în încăpere, atunci este recomandat ca patul sau canapeaua să fie poziționate cât mai aproape de aceasta. Dacă vorbim despre living, atunci masa și fotoliile din jur este bine să fie așezate în mijlocul camerei, din același motiv al echilibrului termic.
De asemenea, în încăperea unde petreci cel mai mult timp ziua, poți alege să aduci un pat de zi sau o canapea, pe care să o îmbraci cu cât mai multe textile călduroase și pufoase. În acest fel, activitățile relaxante de peste zi vor fi și mai plăcute și vei avea la îndemână pături și alte materiale care să te ajute să te încălzești.
Soluții decorative care țin de cald
Accesoriile din casă care să ajute la păstratea temperaturii la un nivel optim sunt o metodă folosită de multă vreme. Îmbrăcarea pereților sau draperiile groase pot fi metode decorative excelente, care aduc un plus de elenganță în casă și în egală măsură susțin reducerea pierderilor de căldură.
Chiar dacă sunt realizate dintr-un material corespunzător, ferestrele sunt printre principalele responabile de pierderea căldurii din casă, tocmai de aceea, pe timp de iarnă, una dintre soluțiile cele mai bune este alegerea draperiilor groase, dintr-un material izolant, care să ajute la păstrarea căldurii. O opțiune potrivită sunt draperiile din stofă, într-o culoare care să se asorteze cu întregul decor al camerei.
O altă soluție bună pentru iarnă este folosirea covoarelor pentru a încălzi pereții. Această metodă aduce un plus de eleganță pentru design-ul casei și crește nivelul termic. Un covor dintr-o țesătură naturală, cu un aspect modern, poate fi o completare foarte bună pentru echilibrul întregii încăperii.
De asemenea, mai poți opta și pentru tapetul și finisajele din plută. Avantajul acestui tip de material este că, pe lângă izolarea termică, pluta izolează și fonic locuința și este ecologică. Mai mult, pluta se montează repede, iar specialiștii sunt de părere că are efecte benefice asupra sănătății, întrucât este moale și elastică și ajută la scăderea presiunii care se pune pe coloană în timpul mersului.
Izolarea decorativă a pereților se poate realiza și cu ajutorul placajelor din lemn, a parchetului sau lambriului. Acestea pot fi folosite în dormitor, living sau sufragerie și sunt idei foarte bune pentru a da locuinței un aspect aparte, dar și pentru că ajută la păstrarea echilibrului termic. Mai mult, parchetul pentru placarea pereților este o soluție deloc costisitoare, iar panourile decorative din lemn sunt ușor de montat și sunt rezistente în timp.
Într-o casă unde domină stilul modern, parchetul laminat, cu suprafață și textură lucioase, se integrează foarte bine. Pentru o locuință amenajată în stil rustic, parchetul poate să aibă și un aspect nefinisat, de material brut. Trebuie amintit faptul că lemnul este o decizie bună pentru multe locuințe, în special pentru că este un material la îndemână, ușor de folosit și de armonizat în structura întregii case, mai ales din punct de vedere arhitectural sau de design.
Desigur, o altă variantă la care poți apela este șemineul electric sau cel cu bietanol. Acesta din urmă este potrivit pentru orice casă în care nu poate fi montat un șemineu clasic sau într-un apartament. Ușor de folosit, șemineul cu bietanol poate fi așezat în living, unde va aduce un plus de căldură, într-un mod elegant și modern. Bietanolul este un combustibil ecologic lichid, care nu emană fum sau miros.
Accesorii călduroase, ușor de folosit
Pentru soluții decorative mult mai facile, poți apela desigur la texturi și țesături care să facă din cămin locul călduros preferat. Acestea pot fi folosite în toate încăperile, de la baie unde sunt extrem de bune prosoapele calde și covoarele pufoase, până la dormitor și living, unde păturile moi sunt cele mai bune.
Pentru canapeaua din living, apelează la o husă nouă, dintr-un material moale, pe care să o folosești pe toată durata iernii. Pernele pot fi îmbrăcate și ele cu fețe moi, lângă care adaugă pături confortabile, pe care să le ai mereu la îndemână. Cele mai frecvente și accesibile ca preț sunt păturile fleece, din poliester sau cele care imită blana.
Starea de bine din dormitor este sporită dacă pe timp de iarnă folosești o pilotă corespunzătoare. Cea mai bună alegere este pilota umplută cu puf natural, dar sunt excelente și cele matlasate, umplute cu fibră siliconizată.
Tot în dormitor poți să aduci un covor moale, cu fibră mai înaltă decât cea de la covoarele obișnuite. Acesta va ține frigul la distanță și cu siguranță îți va aduce un plus de confort.
Câtă vreme frigul iernii își face simțită prezența, toate aceste metode te ajută să îți transformi casa în locul preferat. Indiferent ce alegi, important este să îți creezi acasă spațiul ideal pentu răsfăț și relaxare.