Haide sa facem un exercitiu de imaginatie: cum crezi ca ar fi viata ta fara electricitate? Cu siguranta iti este foarte greu sa iti imaginezi acest lucru. Deja de o buna perioada de timp curentul electric nu mai este deloc privit drept un lux, ci ca o adevarata necesitate. Aproape tot ce ne inconjoara depinde intr-o masura mai mare sau mai mica de electricitate.
Generatorul de curent trebuie privit drept o solutie mai mult decat practica atunci cand locuim intr-o zona in care au loc destul de frecvent caderi de curent sau in care pur si simplu infrastructura lipseste si nu avem o alta alternativa la dispozitie. Asta pentru ca el ne ajuta sa avem parte de o sursa continua de curent electric.
In articolul de azi noi ne-am hotarat sa iti vorbim despre ce functii, caracteristici importante si dotari trebuie sa aiba un generator electric care sa fie cat mai potrivit pentru nevoile tale. O sa vezi ca sfaturile pe care noi ti le vom oferi vor fi usor de pus in aplicare chiar si atunci cand nu stapanesti foarte bine notiunile tehnice.
Incepem direct prin a-ti spune ca atunci cand ai deja o sursa de electricitate, insa vrei sa ai o solutie de back-up pentru momentele cand au loc intreruperi de curent, atunci investitia poate fi una mai mica, pentru ca acesta nu va functiona non-stop. De asemenea, trebuie sa tii cont ca pentru o tranzitie care sa se faca insesizabil ai nevoie si de o sursa UPS, ce va sustine pentru cateva minute alimentarea, dand astfel timp generatorului sa intre in functiune.
Un prim lucru pe care tu trebuie sa il stii despre generatoarele de curent electric este acela ca pot functiona pe benzina sau pe motorina, in functie de modelul pentru care optam. Fiecare tip vine la pachet cu anumite avantaje si dezavantaje, asadar va trebui sa tii cont de ele inainte de a scoate banii din buzunar. De exemplu, generatorul pe benzina are ca avantaj dimensiunile reduse, insa consumul de combustibil tinde sa fie unul destul de ridicat in comparatie cu modelul diesel.
Puterea este si ea un criteriu care trebuie luat in considerare. Puterea o vei alege tinand cont de numarul de consumatori pe care ii vei avea in casa, precum si de tipul lor. Va trebui deci sa faci o lista clara cu acestia (becuri, televizoare, frigidere, calculatoare etc.) si sa calculezi necesarul lor de energie electrica. Doar asa vei sti exact care este puterea de care tu ai nevoie. Sfatul nostru este sa alegi mereu o putere mai mare decat necesarul locuintei tale.
Tensiunea oferita nu trebuie nici ea ignorata. Este chiar un criteriu la fel de important ca puterea. Generatoarele de curent electric pot fi monofazate si trifazate, iar alegerea se face, de asemenea, in functie de consumatorii conectati la reteaua electrica. Cand trebuie sa iti indrepti atentia catre modelele trifazate? Atunci cand ai consumatori de mare putere.
Un alt lucru pe care il poti avea in vedere este sistemul de pornire al generatorului. Aici avem de obicei de ales intre trei tipuri: care pornesc la sfoara, la cheie sau automat.