Amenajari Exterioare

Ai grija de sanatatea gradinii tale!

Pentru pastrarea sanatatii plantelor sunt recomandate in aceasta perioada tunderile regulate, udarile din belsug (dar nu in miezul zilei), stropirea impotriva bolilor si daunatorilor, inlaturarea tulpinilor sau a frunzelor uscate, plivirea buruienilor si, daca este cazul, inlocuirea plantelor bolnave sau plantarea speciilor de vara-toamna. De asemenea, saparea pamantului din cand in cand cu o furca.

Atunci cand este prea cald, nu te sfatuim sa fertilizezi plantele, sa semeni gazon si, in general, sa plantezi pana nu mai scade temperatura solului. Cel mai indicat ar fi sa astepti pana la venirea toamnei. Daca totusi nu vrei sa astepti, iti sta la dispozitie oferta foarte variata de ghivece cu flori din magazinele de specialitate.

Dupa ce te-ai asigurat ca ai o gradina sanatoasa, nu-ti ramane decat sa-i oferi aspectul dorit. Aranjarea rondurilor cu flori, revizuirea planului de culori, stratul protector sunt aspecte importante in infrumusetarea gradinii. De asemenea, nu uita sa ciupesti plantele (adica sa le inlaturi mugurii din varf, prinzandu-i intre aratator si degetul mare), pentru a avea flori mai frumoase. Fiecare varf rupt se va diviza in alte doua varfuri. Rupe plantele care infloresc primavara si vara devreme, la inceputul fiecarui sezon de crestere. Daca faci aceasta operatiune mai tarziu, risti sa rupi eventualii boboci.

Speram ca ai taiat deja tulpinile de vara tarzie si bobocii de toamna – de obicei nu mai mult de 30 cm. Din aceste plante taiate vor rasari multe alte crengute cu muguri care ulterior vor inflori. Rupe acum plantele de toamna, pentru a avea timp sa infloreasca la sfarsitul verii.

Se poate spune ca revenirea la clasic, precum si activitati de ingrijire si ornamentare a gradinii, facute de catre proprietarii insisi, eventual cu prietenii, ca modalitate de petrecere foarte placuta a timpului liber in aer liber, constituie principala tendinta a acestui sezon. Sunt cautate utilitati pentru toate lucrurile din casa si gradina – stropitori vechi, cani de ceai si jardiniere ponosite, mic mobilier din fier forjat frumos ornamentat, o bancuta patinata etc.

Irigarea gradinii

O udare eficienta este vitala pentru mentinerea plantelor sanatoase. Ai de ales intre sisteme de irigare mobile si fixe. Ultimele sunt de obicei construite in gradina si conectate la un ceas, pentru a putea uda plantele chiar si atunci cand nu esti acasa. Acestea sunt tot mai des intalnite in gradinile amenajate in ultimii ani. Sistemele portabile prezinta doua mari avantaje: sunt mai putin costisitoare decat cele fixe si pot fi mutate exact acolo unde este nevoie. In aceasta categorie intra stropitorile, furtunurile etc.

Sistemele de irigare noi, precum cele prin picurare, sunt mai eficiente in cazul gradinilor de dimensiuni reduse. Datorita faptului ca sunt instalate la nivelul solului, apa merge direct la radacina, evitandu-se astfel evaporarea. Cea mai usoara cale de a monta furtunuri cu sistem de picurare este inainte de amenajarea gradinii sau atunci cand plantele sunt mici.

Related posts

Si piscinele sunt de mai multe feluri

Adina Meyers

Idei ingenioase pentru gradini mici

Adina Meyers

Flori, plante si culori

Adina Meyers