Acestea sunt secretele creatoarei Flora Nastase care locuieste intr-o casa-muzeu pe care a reabilitat-o de la zero, stand in fiecare zi pe santier. Una dintre cele mai valoroase si elegante case din Bucuresti apartine designerului Flora Nastase, care si-a dedicat o buna parte a ultimilor ani lucrarilor de reabilitare a imobilului de care spune ca s-a indragostit la prima vedere. „In anul 2000 am inceput sa imi caut o casa in care intentionam sa stau o bucata de vreme cu chirie. Credeam eu ca voi sta aici maximum doi ani. Pe atunci, aceasta casa arata complet diferit, iar eu inchiriasem doar un apartament situat la primul etaj. Am cautat ceva timp locuinta potrivita si, imi amintesc ca, in momentul in care am deschis usa de la terasa, am stiut ca este exact ceea ce imi doresc.

Casa are o arhitectura draga sufletului meu… poate de aceea nu am mai plecat niciodata de aici”, spune Flora Nastase, care isi compara locuinta cu o „femeie silfida” datorita tavanelor inalte care isi acorda libertate si spatiu. „Pentru ca m-am indragostit iremediabil de aceasta casa, am incercat sa ii conving pe proprietari sa imi vanda imobilul si, spre marea mea bucurie, am reusit. Am cumparat casa pe bucati pentru ca avea mai multi proprietar. Ultima bucata de casa m-a costat cel mai mult, aproape 3.500 de euro metrul patrat, dar acest lucru nu a mai contat pentru ca mi-o doream pe toata doar pentru mine”, ne-a mai povestit designerul, care mai spune ca imediat s-a apucat de reabilitarea exterioara si interioara a imobilului care este aproape finalizat.

Am schimbat 11 echipe de muncitori pana cand, in final, am gasit niste oameni care chiar stiau ce fac.”

Am intampinat mai multe probleme pentru ca eu am vrut ca totul sa iasa ca la carte, conform ideilor mele. Eu sunt extrem de exigenta. De exemplu, de curand am stat cu muncitorii sa le explic care trebuie sa fie pozitia in care sa sudeze florile pe balustradele din fier forjat. Pentru ca au gresit, i-am pus sa le dea pe toate jos. A fost greu si costisitor, pe reabilitarea anumitor componente exterioare am platit chiar si pret de restaurat biserici, au platit matrite, artisti… Mi-am dorit mozaic turnat, cu toate ca in Romania nu se executa asa ceva, dar am gasit o echipa dispusa sa invete. Acum stiu ca a meritat fiecare banut”, a mai precizat Flora Nastase, care spune ca in designul interior al propriei case nu s-a sfiit niciodata sa faca experimente: „Am pus cristale in mozaic, am avut surpriza sa se topeasca… invat din greseli, dar nu renunt niciodata. In casa aceasta totul este schimbat sub atenta mea supraveghere, chiar si instalatia electrica.

In ceea ce priveste stilul de design interior, Flora Nastase a optat pentru pereti albi intrucat si-a dorit ca toate camerele sa fie puse in valoare de obiectele de mobilier vechi si de decoratiuni. „Eu nu imi cumpar mobila noua, care sa se demodeze. Fiecare piesa de mobilier de la mine din casa are povestea ei. Mobila este achizitionata din consignatii sau anticariate si restaurata in propriul meu stil. Majoritatea corpurilor sunt poleite cu aur, iar la mijloc este o munca asidua si o rabdare de fier. Restaurarea unui singur obiect de mobilier a durat chiar si 3-4 ani, dar stiu ca fiecare obiect din casa este pentru o viata”, ne-a povestit designerul care spune ca dupa ce si-a restaurat casa in care locuieste in prezent, si-a descoperit o noua pasiune pentru designul interior si ca, daca timpul i-ar permite, i-ar placea sa se ocupe si de acest lucru. „In plus, mai nou ma gandesc sa imi construiesc o casa la mare pe care sa o decorez tot eu”, ne-a mai dezvaluit Flora Nastase.    

 Materialul a fost publicat in numarul de aprilie al Revistei Casa Mea.

 

Related posts

Acasa la Raluca Moianu

Adina Meyers

Mobilier terasă din aluminiu șlefuit – rezistență, durabilitate și design inedit 

Adina Meyers

Cum amenajezi casa de vacanță

Adina Meyers