O familie de economisti demonstreaza ca atunci cand vine vorba de „casa visurilor”, nu este nevoie decat de inspiratie si … mult suflet.

In una dintre multele noastre deplasari prin tara, intr-un cartier nou si linistit al unui orasel de munte, am vazut, de departe, o casa care ne-a atras imediat atentia. Aici am intalnit niste oameni deschisi, mandri de ceea ce realizasera: o casa asa cum si-au dorit intotdeauna. “Prima data am ales terenul. Stiam zona … ne-a placut intotdeauna din cauza padurii situata la mica distanta.

Am vrut sa avem mult spatiu asa ca am achizitionat 2000 de metri patrati. Dupa ce am ales locatia am avut parte de o noua provocare: alegerea proiectului. Nu a fost usor pentru ca erau multe modele care ne-au placut dar in final ne-am decis. Am lucrat singuri, fara sprijinul unui arhitect si ne-am inspirat de pe internet”, ne-a povestit proprietarul, care a adaugat ca atunci cand a venit vorba de calitatea materialelor de constructie nu a facut rabat.

“A fost o munca titanica sa ridicam casa pentru ca, fiind zona de munte, terenul era mlastinos si inundabil. Noi am adus 100 de basculante cu pamant pentru ca sa inaltam cota terenului si pentru ca sa il nivelam”, ne-a povestit proprietarul. Finisajele exterioare ale casei au fost aduse tocmai din Asia, intrucat cei care urmau sa locuiasca aici au mizat pe unicitate … si au castigat. “Granitul cu care este placata fatada este adus din China si, in soare, are niste reflexii spectaculoase”, ne-au aratat proprietarii. Tot din strainatate a fost adusa si cea mai mare parte a materialor de constrtuctie. “O alta investitie substantiala a fost facuta si pentru sistemul de incalzire care este o noutate absoluta pentru Romania. Am platit 18.000 de euro pe niste pompe care preiau si utilizeaza caldura din sol. In Romania mai este o singura casa care este incalzita cu o astfel de instalatie ecologica”, a spus proprietarul.

Sistemul dupa care functioneaza pompele este extrem de simplu, exploatand proprietatea solului de a acumula si mentine energia solara pe o perioada lunga de timp. Energia este captata de sol, fie direct sub forma de radiatii, fie indirect sub forma de caldura provenita de la ploi si din aer, iar caldura se preia prin schimbatoare de caldura montate orizontal (serpentine) sau vertical (sonde pentru sol).

Sistemul este compus din instalatia de captare a caldurii din sol si o instalatie de preparare a agentului termic, folosind o pompa de caldura cu compresie. “Aceasta instalatie este recomandata, in special, pentru casele din zona de munte, si este pacat ca nu sunt prea multi proprietari care se gandesc la o sursa de energie termica alternativa, care ii ajuta sa isi recupereze investitia initiala intr-un timp foarte scurt”, a mai spus proprietarul.

Casa este construita din caramida cu izolatie termica din polistiren de 10 cm, special conceputa pentru resedintele din zona de munte.

FISA TEHNICA:

Suprafata utila: 250 mp
Suprafata terenului: 2000 mp
Niveluri: 2
Numar de camere: 2 niveluri plus mansarda
Anul inceperii: 2007
Finalizare: 2008

Acest material a fost preluat din numarul de dec.-ian. al revistei Casa mea.

Related posts

Casa cu mușcate: estetică tradițională, confort modern

Adina Meyers

Casa viitorului, o capsula eco

Adina Meyers

Clasic si sofisticat intr-un apartament istoric

Adina Meyers