Amenajari Exterioare Home LifeStyle

A fost finalizată prima stradă smart din România. Unde se găsește și ce facilități are – FOTO

Prima stradă smart din România a fost finalizată la Cluj-Napoca. Strada dispune de locuri pentru încărcarea automobilelor, bicicletelor sau trotinetelor electrice, prize USB pentru telefoane, Wi-Fi gratuit și un sistem de iluminat inteligent.

Primarul Emil Boc a anunțat finalizarea lucrărilor de amenajare a primei străzi smart din România, în urma unei investiții de aproape 6 milioane de lei realizată din fonduri europene.

„Prima stradă smart din România a fost realizată de Primăria Cluj-Napoca cu finanțare europeană și dispune de toate facilitățile unui spațiu public modern, <verde>, adaptat la realitățile tehnologice și de mobilitate urbană actuale”, a scris Emil Boc pe Facebook, unde a postat și imagini cu noua stradă.

După finalizarea lucrărilor, strada Molnar Piuariu din Cluj-Napoca dispune de 551 de metri pătrați suprafață verde, cu 48 noi arbori plantați și sistem de irigare cu senzori și un culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate.

Sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor patru locuri pentru încărcarea automobilelor electrice și 15 locuri de parcare pentru autovehicule, 30 de locuri pentru încărcarea bicicletelor/trotinetelor electrice și 22 locuri de parcare pentru biciclete, Wi-Fi gratuit și prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile.

În zonă a fost montat un sistem de iluminat public inteligent, eficient din punct de vedere energetic, un sistem îmbunătățit de colectare a apelor pluviale, un sistem de irigare cu senzori, bănci, scaune, mese, cadre de parcări pentru biciclete, sisteme de afișaj, cișmele.

„Pe lângă reorganizarea spațială – inclusiv prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal și spațiul carosabil – și dotările urbane menționate, au fost trecute în subteran elementele infrastructurii edilitare din zonă. Totodată, spațiul a fost adaptat pentru persoanele cu dizabilități și protecția acestora (pavaje cu marcaje tactile integrate)”, a anunțat primarul.

Potrivit acestuia, Primăria Cluj-Napoca intenționează să realizeze astfel de proiecte în toate cartierele orașului.

Related posts

YTONG isi prezinta solutiile rezidentiale la Construct Expo Antreprenor 2010

Adina Meyers

Sănătate și curățenie în spitale și clinici medicale

Adina Meyers

Soluții pentru un lifestyle sănătos

Adina Meyers