Reglementări există, există şi soluţii (este adevărat  mai scumpe, problema este că nu totdeauna  se iau în consideraţie. Este însă vorba de viaţa şi siguranţa noastră.
 
 Nu puţine au fost însă şi incendiile apărute cu mari pagube şi tragedii. De foarte multe ori cauzele au fost instalaţiile electrice neizolate corespunzător, materiale neconforme precum şi folosirea lemnului netratat
 
 
În ultima perioadă de timp s-au construit multe case din lemn, mai ales că acestea sunt sănătoase şi frumoase. Nu puţine au fost însă şi incendiile apărute chiar la acesste case cu mari pagube. De foarte multe ori cauzele au fost instalaţiile electrice neizolate corespunzător precum şi folosirea lemnului netratat corespunzător.
Pentru evitarea şi prevenirea unor astfel de situaţii se recomandă o informare serioasă, apelul la specialişti, în special la arhitecţi, folosirea de materiale adecvate şi soluţii moderne de prevenire a incendiilor.  Cetăţenii se pot expune la mari riscuri dacă folosesc materiale neconforme pentru construcţii şi renovări, în special la cele de reabilitare termică la care se face deseori apel în ultimul timp. Aceste lucrări conduc la creşterea eficienţei energetice a clădirilor şi deci la facturi mai mici de întreţinere dar, în nici un caz, aceste avantaje nu trebuie să aibă ca revers expunerea la accidente şi incendii.
Soluţii
Deosebit de important este folosirea unor soluţii de prevenire, cum sunt senzorii de gaz şi cei de fum care acţionează automat în cazul detecţiei de gaz şi, respectiv, fum, dotarea  şi echiparea locuinţei cu mijloace de protecţie activă precum şi cu soluţii, instalaţii şi tehnologii moderne de de stingere a focului. Printre acestea se numără hidranţi interior şi exteriori, armături de tip sprinkler, drencere şi sisteme de pulverizare a apei, spumelor, pulberilor, hidrocarburilor halogenate, etc. Atenţie la faptul că eficienţa hidranţilor depinde în mod direct de presiunea apei furnizate în reţea iar nu de puţine ori incendiile de la noi nu au putut fi stinse chiar din cauza lipsei de presiune şi deci a apei. Instalaţiile bazate pe spriklere folosesc apa dispersată pe post de agent de stingere, fiind un sistem fix cu declanşare automată care se activează la căldură. Când siguranţa termică (al cărui prag este stabilit cu aproximativ 30 de grade Celsius peste temperatura mediului ambiant) atinge temperatura activării, duza sprinklerului se activează  precum şi pompele care asigură menţinerea presiunii ,asigurând scurgerea apei sub formăde picături. 

Recomandările specialiştilo

Iată şi câteva atenţionări şi recomandări facute de experţi în materie de foc cu ocazia  PRIA Fire Safety:
În mediul urban, cele mai multe incendii se produc de la coşurile de fum şi conductele căilor de evacuare a gazelor la bucătării necurăţate, a doua cauză fiind reţelele electrice vechi şi folosirea de aparate electrice cu putere mare, cum este cazul maşinilor de spălat automate a căror utilizare suprasolicită cablurile electrice prin încălzire, ceea ce poate conduce la scurtcircuitări şi deci la incendii. În mediul rural, cele mai multe incendii se produc tot de la coşurile de fum şi sobelor cu lemne necurăţate, dar şi de la aşezarea afumătorilor în apropierea gospodăriei.
Ce se întâmplă în cazul unui incendiu, cum reacţionăm? Specialiştii ne recomandă să respirăm foarte aproape de podea iar în faţa unei uşi să verificăm cu dosul palmei dacă se degajă căldură. În caz afirmativ nu veţi deschide uşa.
 
 
 

Related posts

Familia Marinescu a ales soluţia vatei minerale bazaltice de la Isover pentru izolaţia noii case

Adina Meyers

Acoperisul verde te inscrie in curentul ECO

Adina Meyers

O locuinta pentru cei cu suflet de artist

Adina Meyers