Sezonul rece, în care tocmai am intrat, ne forțează să petrecem din ce în ce mai mult timp în interior. Acest lucru este certificat de un studiu care arată că în medie, oamenii petrec 90% din timp în spaţii închise (US Environmental Protection Agency). Cifrele arată că oamenii ajung să petreacă mai mult de 21 de ore în interiorul casei.
Studiul mai arată că, deşi poluarea urbană este o problemă pentru mulţi dintre respondenţi, doar 23% sunt conştienţi că, în realitate, aerul din interior poate fi de până la cinci ori mai poluat decât aerul din exterior. În plus, cercetătorii care au realizat studiul spun că dormitoarele copiilor sunt cele mai poluate încăperi din întreaga casă.
Gătitul, curăţenia, duşul, aprinderea lumânărilor, uscarea hainelor în interior, chiar şi somnul şi respiraţia cresc nivelul de poluare în locuință. Un astfel de mediu este propice dezvoltării alergiilor sau creează un intens disconfort respirator și chiar oboseală fizică și psihică. Cei care locuiesc în spaţii umede, unde există şi mucegai, au şanse mari să dezvolte astm şi sunt vulnerabili la dezvoltarea altor afecţiuni.
Deschiderea ferestrelor de trei până la patru ori pe zi nu este suficientă pentru a reduce nivelul poluanţilor prezenţi în locuinţă, mai ales dacă trăim într-un oraș din România.
Purificatoarele de aer sunt soluțiile potrivite pentru a evita problemele ce pot apărea în urma poluării aerului din propria locuință. Un exemplu în acest sens sunt purificatoarele de aer de la SHARP, cu tehnologia japoneză PlasmaclusterIon. Dacă ne confruntăm și cu aerul uscat, aceste dispozitive sunt dotate și cu funcții de umidificare și în același timp generează ioni pozitivi și negativi. Aceștia descompun moleculele responsabile cu mirosurile neplăcute, au senzori de mișcare, de praf, de luminozitate și de miros. Purificatoarele SHARP curață volumul întregii camere cu ajutorul unei tehnologii turbionare de circulare a aerului. De asemenea, tehnologia PlasmaclusterIon inactivează și distruge bacteriile, mucegaiul și acarienii.