Dupa ultimele tragedii din Romania cauzate de incendii, e important sa dam mai multa atentie preventiei. Atunci cand nu stii sigur ca materialele folosite la constructia imobilului tau sunt tratate impotriva incendiilor, apeleaza la serviciile unei firme care efectueaza lucrari de ignifugare. Ignifugarea poate fi cruciala in cazul izbucnirii unui foc. Acest proces nu doar ca incetineste viteza de aprindere al materialelor inflamabile, dar reuseste sa si izoleze sursa incendiului pentru a nu se raspandi mai departe. De asemenea, jarul rezultat de la un material tratat cu substante ignifuge, se va stinge mult mai repede decat jarul de la un material netratat pentru ca ignifugarea presupune folosirea de substante care absord oxigenul din zona de proximitate si datorita lor focul nu se mai poate alimenta.

Preventia impotriva incendiilor explicate in 9 pasi

1. Tratamentul de ignifugare reprezinta procesul de imbibare al materialelor inflamabile cu substante ignifuge. Trebuie retinut faptul ca  ignifugarea nu face materialul tratat sa fie complet imun la foc.

Un alt avantaj al ignifugarii, in special ignifugarea lemnului, este ca substantele ignifuge reusesc sa tina la distanta daunatorii (ciupercile, cariile, mucegaiul) care distrug in timp lemnul.

Acest tratament se poate face in doua moduri:

– Ignifugare prin imersie – atunci cand materialul este scufundat in substante ignifuge. Este o metoda care actioneaza in profunzimea materialului, fiind extrem de eficienta.

– Ignifugare prin pulverizare, ignifugare pensulara – acest tip de tratament se face prin aplicarea substantelor pe suprafata materialelor, prin pulverizare sau cu ajutorul pensulelor.

2. Verificarea sistemului electric din casa ta. Este important sa se verifice daca impantarea a fost facuta corect. In general este nevoie de un electrician profesionist pentru a controla sistemul. Uita-te in podul casei dupa cabluri care au fost atacate de daunatori. Aceste cabluri pot fi un pericol real. Intrerupatoarele de asemenea trebuie verificate, sigurantele din panourile electrice. Un semn ca ati putea avea probleme cu sistemul electric ar putea fi caderile de tensiune, lumini care palpaie. Toate aceste probleme pot duce la un scurt-circuit, care mai apoi poate degenera si va poate distruge locuinta.

3. O alta metoda de prevenire a unui incendiu este verificarea sistemului de gaze din casa ta. Ce trebuie sa eviti pentru a preveni o catastrofa: robineti care curg, anumite piese cu valve care nu au fost stranse corespunzator, depozitarea de materiale inflamabile in apropierea sistemului de gaze etc.

Nu trebuie sa uitati sa verificati aerisirea sistemelor de incalzire pentru apa care functioneaza cu gaz. In cazul in care simtiti miros de gaz, sau suspectati ca aveti o scurgere de gaze apelati la o firma specializata pentru a se ocupa de inspectare si reparatiile corespunzatoare.

4. Verificati sistemele de aer conditionat si incalzire din locuinte/ incaperi. 

Aceste sisteme functioneaza cu motoare electrice care necesita intretinere periodica. Curata si inlocuieste periodic filtrele de aer. Acest lucru va prevei motorului ventilatorului de a se suprasolicita, si de asemenea veti economisi bani la factura de energie electrica.

5. Verificarea aparatelor electrocasnice. Aragazul si cuptorul trebuie pastrat intotdeauna curat pentru a nu se acumula grasimi. Grasimea este extrem de inflamabila. Curatati filtrul hotei cu regularitate, si asigurati-va ca sistemul de evacuare al aerului nu a fost infestat de daunatori (insecte, sau pasari care isi pot construi cuiburi).

6. Controleaza cablurile de alimentare de la toate aparatura electrica si electrocasnica din locuinta ta. Verifica daca dintii de impamantare lipsesc si inlocuieste cablurile defecte.

7. Fiti extrem de atenti cu radiatoarele. Pastrati materialele inflamabile (perdele, mobilier) la o distanta mare fata de incalzitoarele portabile.

Prelungitoarele nu sunt recomandate pentru radiatoare. Pentru incalzitoarele mici cu putere mica se pot utiliza, dar in cazul aparatelor puternice este strict interzis. Utilizati radiatoarele numai pe suprafete ferme, solide. Nu trebuie puse pe scaune, mese, sau alte locuri de unde se pot rasturna. Inlocuiti radiatoarele vechi cu cele noi. Noile tipuri de radiatoare se opresc automat daca se rastoarna.

8. Montarea unor instalatii speciale de prevenire a incendiilor. Luati in considerare montarea unui sistem de aspersoare. Acest tip de sistem poate fi folosit pentru stingerea incendiilor atunci cand sunteti la domiciliu, dar si cand locuinta este goala. Alarmele de incendiu, detectoarele de monoxid de carbon sunt de asemenea importante, nenumarate vieti au fost salvate cu ajutorul acesto dispozitive ieftine.

9.  Nu depozitati carpe uleioase, sau imbibate in alcool, diluanti de vopsea, in locuinte sau in apropierea acestora. In anumite conditii aceste materiale pot lua foc spontan.

Related posts

Ce este amorsa antimucegai și ce avantaje îți poate asigura?

Adina Meyers

Casa ecologica pentru un trai sanatos

Adina Meyers

Cat costa o casa sanatoasa

Adina Meyers