Amenajare dormitor Amenajari Interioare

7 sfaturi care o să te ajute să alegi patul potrivit pentru dormitorul tău 

Patul potrivit pentru dormitorul tău poate părea ușor de ales, însă există multe aspecte de care trebuie să ții cont. Noaptea corpul se odihnește și colectează energie pentru o nouă zi. Relaxarea este deosebit de importantă pentru coloana vertebrală. 

Mușchii spatelui se relaxează atunci când forma naturală în S a coloanei vertebrale este eliberată la nivelul umerilor, iar șoldurile, picioarele și talia sunt susținute. Patul potrivit se adaptează anatomiei celui care doarme, nu invers. 

Acesta este singurul mod în care durerile de spate nu au nicio șansă, deoarece coloana vertebrală se poate recupera în timpul nopții.

Unde este cel mai bun loc pentru a pune patul?

Când dormim, ne reîncărcăm bateriile, iar somnul sănătos într-un pat confortabil este baza pentru bunăstarea noastră fizică. Nu este de mirare că patul este una dintre cele mai importante piese de mobilier din casă. 

Patul este departe de living, de preferat într-o camera separată unde ne retragem, ne odihnim și ne refacem. Unde ar trebui să fie patul, lângă uşă, în faţa ferestrei, lângă perete sau în mijlocul camerei? 

Cea mai bună modalitate de a afla care poziție este deosebit de potrivită pentru pat este să încerci în prealabil diferite poziții. Un pat mic se poate simți „pierdut” în mijlocul unei încăperi mari. Un pat mare într-un dormitor mic, pe de altă parte, este prea restrictiv.

Cum ar trebui să fie cadrul patului?

La alegerea cadrului patului, gustul personal joacă un rol decisiv – cum ar fi cu sau fără tăblie, lemn sau pat tapitat. Cu toate acestea, cadrul de pat în sine ar trebui să îndeplinească câteva condiții: o grosime suficientă a cadrului de cel puțin 25 mm asigură stabilitatea necesară. 

Paturile duble ar trebui să aibă o bară centrală în consolă, astfel încât nici baza arcului, nici salteaua să nu se lase. Un cadru cu șipci reglabil pentru citit sau vizionat la televizor în pat devine din ce în ce mai popular. Cere saltele potrivite, nu toate tipurile sunt suficient de flexibile.

Dimensiunea patului și înălțimea patului

Pe lângă dimensiunea suprafeței de culcare, înălțimea este un aspect important. Înălțimile standard variază de la aproximativ 40 până la 50 cm. Așa-numita înălțime de confort este între 50 și 60 cm, acum devine din ce în ce mai populară și în rândul tinerilor, aceste înălțimi ale patului fac mult mai ușor să se ridice și să se întindă.

Care sunt cele mai populare dimensiuni?

Un pat clasic de o persoană măsoară 1 x 2 metri, un pat dublu pentru două persoane are dimensiunea a două paturi de o persoană și de obicei este format din două saltele separate. 

Un așa-numit „pat queen-size” este un pat cu o saltea dintr-o singură bucată care măsoară cel puțin 1,50 x 2 metri. Un „pat king-size” are o saltea dintr-o singură bucată cu o dimensiune minimă de 2 x 2 metri.

Ce tipuri de pat există?

Paturile din lemn masiv sunt întotdeauna o alegere bună. Atunci când alegi lemnul, trebuie luat în considerare și aspectul ecologic. În sensul clasic, un pat tapitat este un pat cu tăblie acoperită cu material textil sau piele, unele având și cadru tapitat. 

O tăblie este practică și oferă o senzație de protecție atunci când dormi. Oricui îi place să citească în pat este sfătuit să folosească o tăblie de susținere. În plus, o tăblie protejează peretele și previne urmele inestetice. De asemenea, oferă protecție împotriva curenților de aer care circulă în spatele patului. 

În plus, o tăblie frumoasă oferă dormitorului un aspect vizual. La achiziționarea unui pat tapitat, este indicat sa achizitionezi în același timp și o tăblie acoperită, astfel încât sa nu existe abateri de culoare. 

De asemenea, sunt recomandabile țesăturile de tapițerie cu protecție suplimentară împotriva petelor și cele care sunt rezistente la lumină și la frecare.

Pat cu baldachin sau pat futon?

Un pat cu baldachin are un baldachin atașat la stâlpii de pat extins – cunoscut sub numele de baldachin – și perdele laterale, creând refugiul perfect. De aceea te simți minunat într-un pat cu baldachin, ești ferit de curenți și caldura se păstrează bine în aceasta cameră.

Futonul provine din Japonia și descrie un tip de pat în care salteaua stă fie pe podea, fie pe un cadru jos din lemn. Un futon japonez este umplut cu fibre de bumbac și, prin urmare, necesită multă îngrijire. 

O saltea occidentală este o saltea foarte subțire disponibilă în comerț, care poate fi deseori chiar pliată în combinație cu cadrul patului și devine o canapea.

Cum alegi patul pentru dormitorul copilului?

Aceleași cerințe se aplică copiilor ca și adulților: sprijinul potrivit într-un pat bun este ceea ce contează. Paturile pentru copii conțin adesea o saltea din nucă de cocos sau spuma cu miez din bumbac, care își pierd suportul în timp. Dacă vrei să fie în siguranță, culcă-i pe cei dragi pe saltele din spumă pură. 

Pentru copiii mici, acestea ar trebui să fie deosebit de moi și lavabile. După câțiva ani, capacitatea portantă a pătuțului în raport cu greutatea nu este suficientă pentru a susține bine corpul. De la șase ani, recomandăm un pat mare ca acesta pentru adulți.

Related posts

Care sunt cele mai bune materiale și țesături pentru lenjerii de pat

Adina Meyers

O bucatarie alba nu inseamna monotonie

Adina Meyers

Inspiraţie internaţională: casă de munte în Canada. Exterior şi interior, aer montan

Adina Meyers