LifeStyle

5 lucruri de luat in calcul daca vrei sa te muti in afara orasului, la casa

Te gandesti de ceva vreme sa faci marea mutare de la bloc la curte? Nu este o decizie pe care sa o iei de azi pe maine. Trebuie sa faci alegerea in functie de cateva criterii.

 

Este o idee tot mai populara in ziua de astazi printre tinerii de 30+ ani. Multi dintre ei sunt satui de stresul si de agitatia orasului, de praf si beton fierbinte, altii isi doresc sa traiasca mai sanatos si incep cu locuinta. Iar cei mai multi isi doresc sa ofere familiei un spatiu mai generos decat cele cateva zeci de metri patrati ale unui apartament.

 

Inainte sa alergi la banca si sa pregatesti actele pentru o casa pe care abia ai descoperit-o intr-un anunt, citeste urmatoarele randuri. Vei gasi cateva idei care te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere.

1. Ia in calcul distanta fata de serviciu

 

Daca inca lucrezi in oras si nu te numeri printre cei care isi pot lua biroul cu ei oriunde in lume, un alt criteriu important pe care trebuie sa-l ai in vedere este timpul necesar pentru a ajunge la serviciu. Daca dureaza prea mult, e cazul sa cauti alta casa, mai aproape de oras. Nu mai vorbim de faptul ca distanta te va impiedica sa te vezi mai des cu apropiatii.

 

Daca stai pe drum mai mult de doua ore pe zi, inseamna ca intr-o luna pierzi mai bine de o zi intreaga – 24 de ore pe care le-ai fi putu petrece altfel. Potrivit unui studiu aparut in prestigioasa publicatie Psychology Today, timpul pierdut facand naveta este asociat cu o stare de sanatate tot mai precara. Plus timpul redus petrecut alaturi de cei dragi.

 

2. Cauta din timp optiunile ideale

 

Odata ce ai stabilit cat de departe de job esti dispus sa locuiesti si cat timp poti pierde pe drum spre si dinspre serviciu, e timpul sa vezi ce optiuni ai la indemana. Poti aplica si alte criterii care sa te ajute sa iei o decizie cat mai buna, cum ar fi bugetul disponibil sau infrastructura existenta in zona.

 

Nu te limita la case construite in zone suburbane deja existente. Urmareste proiectele dezvoltatorilor imobiliari si alege din timp cea mai buna optiune. In unele cazuri, dezvoltatorii construiesc adevarate orasele, cu toate facilitatile necesare. Un exemplu este Shamrock Gardens, un proiect imobiliar de amploare construit la 15 minute de centrul orasului Targu Mures, pe malul Muresului.

 

3. Alege o casa potrivita ca marime

 

Unul dintre marile avantaje ale mutatului in afara orasului este, fara indoiala, spatiul castigat. Trecerea de la un apartament inghesuit, cu doua camere, la o casa cu etaj si curte va avea un impact puternic asupra ta. Dar nu te lasa luat de val: nu e cazul sa cauti o mosie de cateva hectare: alege o casa potrivita cu nevoile tale si ale familiei.

 

Pentru o familie obisnuita, formata din patru persoane (si un catel), o casa cu living, trei dormitoare si doua sau trei bai este suficienta pentru un trai minunat la curte. Vei putea tine cheltuielile in frau si, poate cel mai important, nu vei investi prea mult in mobilarea unor camere in care nu vei locui niciodata.

 

4. Vei avea nevoie de un autoturism. Poate chiar doua

 

Intr-un oras mare, traficul aglomerat poate fi o adevarata problema si destui dintre localnici renunta la autoturism in favoarea unor alternative urbane mai rapide, cum ar fi metroul, transportul in comun sau Uber. Daca vrei sa te muti la casa, in afara orasului, atunci cu siguranta vei avea nevoie de un autoturism.

 

Pentru ca vei folosi masina oriunde – de la cumparaturi la mers la serviciu si la gradinita -, trebuie sa iei in calcul si partile pro, si pe cele contra. Cheltuielile si intretinerea unui autoturism pot afecta destul de mult bugetul, insa iti vor reda o libertate de miscare pe care nu o aveai pe vremea in care locuiai in mijlocul aglomeratiei din oras.

 

5. Vezi cum traiesc localnicii

 

Daca te-ai decis asupra unei zone rezidentiale, la marginea unui oras mare, e cazul sa petreci ceva timp prin preajma. Plimba-te pe strazi, saluta oamenii si intra in vorba cu ei, mergi la o cafenea si asculta ce au de spus cei din jur. Vei afla mult mai multe despre viata in acea comunitate, cu siguranta mai multe decat daca ai te-ai uita in niste poze.

 

Daca tot ai plecat la pas pe stradute, nu uita sa verifici starea infrastructurii, curatenia de pe strazi si daca ai prin preajma locuri de interes, cum ar fi o gradinita, o scoala sau o clinica medicala. Sunt lucruri importante de care trebuie sa tii cont atunci cand vei face marea alegere.

 

Daca vei tine cont de lucrurile mentionate mai sus, iti vei crea o imagine mai buna despre ceea ce cauti la o casa si la o zona rezidentiala atunci cand vrei sa schimbi apartamentul pentru o curte inverzita si orasul pentru o suburbie. Cand stii ceea ce trebuie sa cauti, iti va fi mult mai usor sa ochesti casa visurilor tale.

Related posts

Johann Strauss Ensemble & Russell McGregor aduc stralucirea Craciunului vienez in Romania!

Adina Meyers

Zece ani de Scena.ro – episodul 3

Adina Meyers

A crescut numărul românilor care toamna şi iarna pleacă în ţările calde

Adina Meyers