Perioada temperaturilor ridicate a trecut, iar odată cu zilele mai reci de toamnă, cu amenințarea zilnică a ploilor, încep și lucrările importante din gospodărie pentru a pregăti totul înainte de căderea primelor zăpezi. Această perioadă din an este foarte importantă pentru gospodarii care vor să se bucure de luni liniștite în continuare, motiv pentru care acum este momentul să îți sufleci mânecile și să te apuci de treabă.
5 lucrări pe care trebuie să le faci în casa ta în această toamnă:
1. Repară acoperișul
Unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie să fii atent în această perioadă din an este acoperișul casei tale. Fie că ai sau nu o mansardă locuită, acoperișul trebuie reparat înainte ca temperaturile să scadă și mai mult, iar nivelul precipitațiilor să devină o problemă. Un acoperiș cu probleme poate fi sursa unor infiltrații de apă, apariției mucegaiului și igrasiei și deteriorării grave a pereților din casă. Inspectează-l după țigle sparte sau degradate și orice fel de găuri sau zone deteriorate care pot deveni problematice. De asemenea, acesta ar putea fi un moment bun să elimini viitoare probleme pe timpul anotimpului rece. Ne referim la copacii din jurul casei ale căror crengi pot deveni periculoase în cazul unor furtuni.
2. Ia măsuri de precauție
Pentru că este o perioadă în care vremea nu pare foarte prietenoasă, cu risc de furtună și ploi constante, este bine să-ți dotezi casa cu câteva elemente importante de precauție. Un generator de curent te va ajuta să îți protejezi electrocasnicele în cazul unor căderi mai lungi de curent produse de furtună, dar să îți alimentezi și sculele electrice din gospodărie, pentru a duce în orice condiții la bun sfârșit lucrările de toamnă din grădină. De asemenea, este indicat să ai mereu la îndemână o trusă de prim ajutor, extinctoare, lanterne și baterii, pentru a preîntâmpina eventuale situații dificile.
3. Verifică scurgerile
Un alt aspect important al lucrărilor de mentenanță pe timpul toamnei este cel al scurgerilor. Este foarte important ca jgheaburile să fie curățate, mai ales că în această perioadă din an se pot acumula frunze uscate, praf și crengi care pot bloca scurgerile.
4. Izolează termic pereții
Facturile la încălzire tind să crească foarte mult în această perioadă, motiv pentru care izolarea termină a locuinței este importantă atât pentru confortul tău și al familiei, însă și pentru economiile casei. Repară pereții, acolo unde există probleme și infiltrații mai vechi și nu investi neapărat într-un calorifer mai mare sau o centrală mai puternică, pentru că există și mici trucuri care te pot ajuta să încălzești o cameră mai eficient. Elimina mobila din dreptul caloriferelor din casă și lasă-le expuse, pentru ca toată căldura să nu fie blocată de prima piesă de mobilier care îi apare în cale. Folosește covoare pe jos și draperii groase în camere, pentru a adaugă un plus de izolare termică și ai grijă să ții mereu ușile închise la camere.
5. Schimbă ușile și ferestrele
Și pentru că am ajuns la uși, acestea ar trebui schimbate, dacă sesizezi că aerul rece se deplasează nestingherit. Din cauza straturilor de vopsea, a lemnului umflat și a uzurii, ușile și ferestrele își pierd cu timpul din eficiență, motiv pentru care ar trebui înlocuite. Iar acum este timpul potrivit, dacă observi probleme, pentru că mai încolo se va face prea frig ca să }ncepi lucrările de renovare, fie ele și izolate.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Marina Lohrbach