Anotimpul rece este de cele mai multe ori unul static, în care nu ne putem permite să facem prea multe operațiuni de îmbunătățire a casei, așa cum se întâmplă în timpul verii. De aceea este important ca înainte de sosirea sezonului rece să te ocupi de câteva verificări la nivelul casei tale, pentru a evita problemele care ar putea să destabilizeze confortul tău și al familiei tale. Află ce măsuri trebuie să adopți și ce resurse trebuie să investești pentru a te asigura că tu și casa ta sunteți protejați pe tot parcursul iernii.
Ce verificări sunt necesare înainte de sezonul rece?
1. Verifică instalația de gaze
Instalația de gaze devine vitală în sezonul rece, mai ales pentru că aceasta alimentează centralele termice care furnizează apa caldă și implicit agentul termic necesar încălzirii. Accesul la verificarea instalațiilor de gaze este permis doar specialiștilor autorizați ANRE, fiind necesară experiența și respectarea standardelor de siguranță stabilite de către autorități. Dacă abia ți-ai instalat centrala termică sau dacă urmează să o instalezi, alege să lucrezi cu o echipă de specialiști din sectorul instalațiilor de gaze, cum sunt cei de la mastergaz.ro, deoarece aceștia cunosc detaliile de funcționare ale centralei și te pot ajuta în ceea ce privește verificările și chiar reparațiile aferente instalației.
Pe lângă proba de presiune sau punerea în funcțiune a centralei, dar și alte verificări la nivel de funcționalitate, te bucuri și de consultanță specifică, astfel încât să înțelegi mai bine principiul de funcționare al centralei și să îți dai seama când aceasta nu funcționează în mod eficient. Este recomandat ca aceste tipuri de verificări să nu fie realizate în regie proprie, ci să lucrezi cu specialiști în domeniu, pentru un plus de siguranță în utilizare.
2. Verifică instalațiile termice
Înainte de a porni căldura în interiorul locuinței este recomandat să ai în vedere câteva etape premergătoare acestui pas. Aerisirea caloriferelor și probarea acestora pentru a observa eventualele defecțiuni reprezintă aspecte pe care nu le poți trece cu vederea. Și pentru aceste tipuri de lucrări este nevoie să lucrezi cu profesioniști, deoarece verificările presupun închiderea alimentării cu apă și redeschiderea acesteia pentru probă, dar și remedierea eventualelor defecțiuni, cum ar fi închiderea fisurilor, schimbarea caloriferelor, a țevilor sau montarea robinetelor sau a repartitoarelor.
3. Verifică izolația termică a casei
Una dintre cele mai importante verificări este cea care se face la nivelul izolației casei, izolația jucând un rol foarte important pentru menținerea unei temperaturi potrivite la interior. Dacă izolația prezintă fisuri, găuri sau goluri, acele zone vor fi breșe prin care aerul rece poate intra în structura zidului, cauzând astfel apariția umidității în exces, a condensului și a apariției mucegaiului. Este important să apelezi la specialiști în construcții care să te ajute să remediezi aceste probleme, astfel încât casa ta să fie protejată de frig.
4. Verifică tâmplăria casei
Tâmplăria care închide golurile pentru uși și feronerie are rolul esențial de a preveni pătrunderea aerului rece, încărcat cu vapori de apă, în interiorul camerelor, reducând astfel riscul de condensare a vaporilor pe suprafețe. Aceste goluri reprezintă punți termice semnificative, iar condensul poate apărea pe suprafața geamurilor, pe pervaz sau pe lateralul pereților. Este important să verifici etanșeitatea feroneriilor, iar în cazul în care observi probleme, nu ezita să apelezi la specialiști pentru remedierea acestora.
Odată cu sosirea sezonului rece, este esențial să verifici locuința și instalațiile acesteia, deoarece multe dintre lucrările de îmbunătățire sau reparație trebuie efectuate înainte de scăderea temperaturilor. Asigură-te că ai grijă de casa ta și că verifici funcționarea sistemelor esențiale pentru protejarea acesteia, astfel încât micile incidente să nu te deranjeze pe parcursul iernii.