Sezonul în care puteai să dormi toată noaptea cu geamul larg deschis în dormitor s-a dus. Cearșaful ușor și subțire deja a fost înlocuit cu o pătură mai groasă, hainele de vară din garderobă încep să zacă neatinse, iar sandalele au dispărut din prim plan. E toamnă, iar asta înseamnă că de aici încolo nu te vei mai aștepta decât la scăderi de temperaturi, zile ploioase și nopți mai reci decât ți-ai dori. Nu e timpul să te îngrijorezi în privința facturii la căldură, pentru că nu este în niciun caz atât de frig. Dar este timpul să iei în calcul metode simple ca să-ți faci casa mai confortabilă odată cu venirea temperaturilor mai scăzute.
4 trucuri rapide ca să-ți faci casa mai călduroasă:
1. Folosește-te inteligent de draperii
Ar putea părea surprinzător, dar draperiile au un rol foarte important în temperatura dintr-o cameră. Acestea pot fi foarte utile pentru un somn odihnitor, mai ales dacă sunt groase și întunecate la culoare, însă reprezintă soluția excelentă pentru a păstra temperatura ridicată într-o cameră. Trucul este ca pe timpul zilei să lași soarele să intre în cameră, iar odată cu venirea serii să le tragi, iar ele vor acționa ca un strat care izolează termic camera.
2. Nu lăsa podeaua descoperită
Pentru a scuti mai mult timp atunci când fac curățenie, mulți aleg să lase gresia și parchetul descoperite. Însă acestea pot fi foarte reci mai ales în perioadele din an în care temperaturile nu mai sunt atât de generoase. Cea mai bună soluție pentru a aduce câteva grade în plus în cameră este o selecție atentă de covoare de calitate și practice care vor acționa, la fel ca în cazul draperiilor, ca un strat de izolare foarte eficient.
3. Mută canapeaua și patul
Știm foarte bine că de cele mai multe ori camerele sunt aranjate având ca piesă centrală televizorul. Acesta este și motivul pentru care deseori poți observa cum canapeaua sau patul se află poziționate chiar în dreptul caloriferului din cameră. Dacă și tu te regăsești în această situație, atunci ar trebui să iei în calcul o rearanjare a camerei, pentru că din cauza obiectelor mari de mobilier care blochează caloriferul, temperatura camerei este mai scăzută decât ar trebui. Acest lucru se întâmplă deoarece toată căldura degajată de calorifer se blochează în primul obiect mare pe care îl întâlnește, în timp ce restul camerei rămâne rece.
4. Folosește un timer pentru boiler
Specialiștii americani de la Centre for Sustainable Energy sfătuiesc ca boilerul să fie pornit cu un timer special cu aproximativ jumătate de ora înainte să te trezești, în fiecare dimineață, pentru a putea beneficia din timp de apa caldă, dar și pentru a evita facturile mari prin menținerea apei la o temperatură confortabilă pe toată durata nopții. La fel, după ce pleci de acasă, la muncă, este indicat să oprești căldura, repetând procesul de peste noapte.
Desigur, aici vorbim doar despre trucuri accesibile, care nu necesită un cost suplimentar. Pentru ca toate schimbările din casa ta să fie cu adevărat eficiente, este important ca locuința să fie corect izolată din punct de vedere termic.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Zyabich