Dacă vara balconul tău arată fantastic datorită florilor colorate care îl înfrumusețează, în sezonul rece obișnuiești să muți toate plantele în casă. Știai, însă, că există mai multe soiuri de plante care rezistă la temperaturi scăzute și chiar le priește mediul în care temperatura nu depășește 10 grade Celsius? Noi îți prezentăm patru dintre acestea:
1. Campanula este o floare care arată spectaculos pe tot parcursul anului. Iubește frigul și nu are nevoie să o uzi foarte des. Florile ei micuțe sunt bogate și colorate în diverse nuanțe, de la mov la alb. Arată foarte bine în ghiveci, dar vasul va trebui schimbat frecvent pentru că planta va deveni din ce în ce mai deasă. Campanula este potrivită atât pentru interior, cât şi pentru exterior, iar rezistența sa la îngheţ a făcut să devină populară. Este o planta perenă, dar daca o plantezi direct în grădină o expui riscului deshidratării, pentru că e posibil ca pământul să nu mai fie umed din cauza îngheţului. Este recomandat să o așezi în ghiveci.
2. Cyclamenul este o floare încântătoare pentru privirea oricui. Viu colorată și gingașă, aceasta este una dintre cele mai frumoase plante de apartament, având nuanțe de la lila deschis, la roșu închis și roz pastelat. Rezistă la temperaturi de 4-5 grade în timpul nopții și 10-15 grade ziua. Are nevoie de multă apă, iar pământul din ghiveci trebuie să permita scurgerea acesteia. Este de preferat să o așezi lângă geam sau pe balcon. Cyclamenul ne delectează cu florile sale violacee din toamnă până în primăvară, când va intra în stare de repaos vegetativ.
3. Spânzul sau Trandafirul Crăciunului este o floare care rezistă foarte bine la temperaturi scăzute, după cum sugerează însăși denumirea. Este o plantă care în România crește la peste 500 de metri altitudine și care are numeroase calități curative, fiind utilizată din vremuri străvechi în tratamentul unor boli. În mediu natural, Spânzul inflorește primăvara devreme. De altfel, este una dintre plantele erbacee cu înflorirea cea mai timpurie dîntre toate speciile care cresc la noi în ţară. Cele mai multe specii de Spânz sunt nepretenţioase, solul potrivit pentru ele fiind destul de uscat, cu conţinut ridicat de materii organice. Udă spânzul regulat, fără a face excese. Este o floare adaptabilă şi tolerantă la secetă, aşa că, dupa ce prinde rădăcini, poate supravieţui în condiţii destul de dure.
4. Saxifraga este altă plantă care rezistă cu stoicism într-un mediu friguros, cu vânturi puternice și sol sărac. Este o plantă târâtoare, cu aspectul unei tufe, care are însă nevoie de multă lumină naturală. Florile mici și mov ale acesteia apar primăvara, imediat ce temperatura depășește 0 grade. Saxifraga este ideală pentru grădini aflate la altitudine și zone montane. Crește foarte lent și are tendința de a se extinde, având nevoie de teren pietros cu drenaj foarte bun.
Autor: Alina Boicu
Sursa foto:
www.waysidegardens.com
www.bhg.com
www.houselogic.com