LifeStyle

4 pericole din casa ta, despre care nu stiai ca iti pot afecta sanatatea

In casa ta exista pericole pe care nu le poti vedea cu ochiul liber- colonii de microbi microscopici si substante toxice ce-ti pot afecta sanatatea, daca te expui la ele pe termen lung. Asa ca e bine sa stii din timp de ce anume sa te feresti si cum.

  

1. Produsele de intretinere a casei

In orice casa exista produse de intretinere, fie ca e voba de clor sau inalbitor, de solutii de spalat parchetul sau de naftalina pentru pastrarea hainelor. Odata cu acestea vin  insa si riscuri pentru sanatatea ta, daca nu le folosesti corespunzator.

– Solutiile de curatare

 Majoritatea solutiilor de curatare contin substante toxice precum: acidul clorhidric sau hidroxidul de sodiu (soda caustica) si trebuie pastrate cat mai bine ascunse, in ambalaje ermetice, mai ales de catre cei care au copii sau animale. Consumul accidental de clor si inalbitor poate fi fatal in majoritatea cazurilor.

Si gazele degajate in procesul de curatenie in care s-au folosit aceste substante toxice sunt periculoase si pot provoca arsuri ale tractului respirator si iritatii ale ochilor.  

Citeste intotdeauna instructiunile cu atentie si depoziteaza toate aceste produse intr-un loc bine inchis. Sau inlocuieste-le pe cat posibil cu produse de curatat fara risc, cum sunt: otetul sau bicarbonatul de sodiu. 

– Naftalina 

Daca obisnuiesti sa folosesti naftalina pentru a-ti proteja hainele de molii, afla ca aceasta este de fapt un produs pesticid, iar gazul pe care il degaja este toxic si poate provoca diferite afectiuni ale aparatului respirator.

Studiile referitoare la naftalina spun ca ingerarea accidentala sau inhalarea repetată si pe perioade indelungate de timp a substantelor emanate de naftalina pot cauza cancer. Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca pesticidele din casa (naftalina, diversi adezivi folositi pentru tapet sau mobila) sunt cauza numarul 1 de otravire a copiilor in casa.

Foloseste in loc de naftalina remedii naturale impotriva molilor: levantica, crengute de brad, coji de citrice sau lemn de cedru.

– Buretele de vase

Buretii de vase contin o multime de bacterii, de sase ori mai multe decat se gasesc pe o clanta de usa, spun unele studii. Pentru a preveni riscurile de contaminare cu microbi, ai grija sa clatesti bine buretele cu apa fierbinte dupa ce speli vasele si sa-l schimbi la fiecare doua saptamani.

2. Aparatul de aer conditionat

In mod normal filtrele aparatului de aer conditionat trebuie curatate o data la 6 luni sau chiar mai des. Mirosul neplacut este primul semn ca aparatul are nevoie de curatare, un altul fiind faptul ca nu mai raceste camera la fel de rapid ca inainte.

Sistemul de climatizare genereaza un microclimat umed, propice pentru bacterii si ciuperci, iar ignorarea acestor semnale si neigienizarea periodica si corecta a aparatului de aer conditionat pot duce la afectiuni respiratorii precum rinita sau viroze, chiar pneumonie sau conjunctivite virale.

Odata cu inceperea sezonului cald, nu uita sa te ocupi de curatarea aparatului de aer conditionat, indiferent daca au trecut sau nu 6 luni de la ultima curatare.

 3. Umezeala

Umezeala favorizeaza aparitia coloniilor de microbi mai ales in baie si in bucatarie, dar si in camere, sub forma de igrasie si apoi mucegai.

In  baie sau bucatarie, ai grija sa igienizezi periodic cada, robinetul si chiuveta, schimba  prosoapele saptamanal si spala-le la o temperatura de minimum 60 de grade.

Mucegaiul duce de cele mai multe ori la aparitia alergiilor, chiar si a astmului, in special in cazul persoanelor mai sensibile. Mucegaiul se spune ca poate afecta chiar si starea psihica, eliberand unele toxine care afectează sistemul nervos.

Apeleaza la cateva solutii la indemana pentru a scapa de igrasie si mucegai, precum spalarea peretilor cu o solutie antimucegai, vopsirea peretilor si o mai buna ventilare a spatiului.  
 

 4. Mobila din casa

Este cunoscut deja faptul ca mobila din semifabricate din lemn (PAL sau MDF) contine formaldehida, o substanta recunoscută dupa mirosul intepator pe care il degaja. 

Pe termen scurt, inhalarea formaldehidei poate da iritatii ale ochilor, pielii si gatului, dureri de cap si tulburări de somn, insa contactul pe termen lung poate creste chiar riscul aparitiei cancerului.

Formaldehida, care se gaseste si in adezivii pentru parchet, tapet, in covoare, precum si in unele parfumuri pentru incaperi, este nociva mai ales pentru copii si pentru cei cu boli respiratorii.

Conform standardelor europene, anumite produse se clasifica in functie de continutul/ emisia de formaldehida, in clasele E1 și E2 de emisie, E1 insemnand o emisie mai mica, in cotele acceptate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Inainte de cumpararea unui produs care poate conține formaldehida, ai grija ca acesta sa se incadreze in clasa E1 de emisie.

Protejeaza-ti familia de aceste pericole si, cel mai important, invata-i si pe ei sa intretina curatenia si sa fie constienti de ce produse cumpara si cum le folosesc in casa.

Related posts

100% putere, 20% economie de energie

Adina Meyers

Golden Sounds cu PAL Gold

Adina Meyers

Pianista Alice Sara Ott – interviu audio-video la Radio Romania Muzical

Adina Meyers